Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Hajdina pirított 1kg/2kg

Paraméterek

Tömeg 1kg

(870/830 Ft/kg) - RAKTÁRON

Fehérje: 13,25g / 100g

hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát. Magas élelmirost tartalma miatt a korszerű étrendbe kiválóan beépíthető. A B-vitamin csoport majdnem minden tagja megtalálható benne.

Átlagos értékelés: Nem értékelt
Ár: Cikkszám: Kép: Név: Kosárba
1.660 Ft (1.307 Ft + ÁFA)
20063
Hajdina pirított 2kg
Menny.:Kosárba
870 Ft (685 Ft + ÁFA)
20668
Hajdina pirított 1kg
Menny.:Kosárba

Leírás

A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. Magas élelmirost tartalma miatt a korszerű étrendbe kiválóan beépíthető.
Vitamintartalmát tekintve a hajdina értékes vitaminforrás; a B-vitamincsoport majdnem minden tagja megtalálható benne. Magas a tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin). Kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz, mint például antioxidáns hatású flavonoidok és rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek. Magas rutintartalma miatt a népgyógyászat a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használta.
A hajdina (pohánka) régebben a mindennapi táplálkozás része volt. Leggyakrabban kását főztek belőle, ma is leginkább ebben a formában ismerik. Íze pirítva a legfinomabb.
Előbb Közép-Ázsiában terjedt el, csak a középkor végén ismerték meg Európában is és a mérsékelt égövben kezdték termeszteni.
A hajdina lisztje felhasználható kenyerek, tészták készítéséhez.

100 gramm hajdina tápértéke:

Energia KJ-ban: 1543    
Energia Kcal-ban: 363    
Zsír: 3,4g    
 - amelyből telített zsírsav: 0,8g    
Szénhidrát: 71,5g    
 - amelyből cukor: 0g    
Fehérje: 13,25g    
Só: <0,0005g    

Recept: Pirított hajdina köret

A változatosság érdekében az alábbi recept elkészíthető rizsköret helyett, pirított hajdinából: Fél bögre átöblített pirított hajdinát öntsünk fel háromszoros mennyiségű vízzel. Tegyünk bele ízlés szerint sót, vagy leveskockát, fűszerezzük egy-egy csipet majorannával és bazsalikommal, ezek a hajdina fűszerei. Fedjük le, és addig hagyjuk lassú tűzön puhulni, amíg az összes levét elfőzzük.

 
Tömeg 1kg

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Írja meg véleményét



Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő

Akik ezt vásárolták, vettek még

ÚJDONSÁGAINK

Keresés