Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Hajdina pirított 1kg
1.900 Ft (1.496 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)

Hajdina pirított 1kg

1.900 Ft (1.496 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Elérhetőség: Raktáron

hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát. Magas élelmirost tartalma miatt a korszerű étrendbe kiválóan beépíthető. A B-vitamincsoport majdnem minden tagja megtalálható benne.

Leírás

a hajdina kitűnő növényi fehérjeforrás

A hajdina jellemzői

Egyszerű, olcsó, mégis sokoldalúan elkészíthető, és egészséges.

A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.
 


A hajdina magas élelmi rost tartalma miatt a korszerű étrendbe kiválóan beépíthető, jó hatással van az emésztőrendszerre.
Kiváló növényi fehérjeforrás, vegetáriánusok és vegánok egy előszeretettel használják.
Egy benne található vegyület révén képes szabályozni a vércukorszintet, ezért a fogyasztása

ajánlott cukorbetegek és inzulinrezisztenciában szenvedők számára.
Kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz, mint például antioxidáns hatású flavonoidok
Fogyasztása segíthet a visszerek megelőzésében.
Segít a koleszterinszint szabályozásában.
Jó hatással van a májra, segítheti a máj elzsírosodásának megelőzését.

 

Vitamintartalmát tekintve a hajdina értékes vitaminforrás; a B-vitamincsoport majdnem minden tagja megtalálható benne. Magas a tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin). C-vitamint is tartalmaz. Rutint (P-vitamint) tartalmaz, amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek. Magas rutintartalma miatt a népgyógyászat a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használta.
Megtalálható benne a cink, a réz, a mangán, a kalcium, a magnézium.

Melegítő hatású, így a téli hűvös időszakban kimondottan javasolt élelmiszer, amit lisztérzékenyek is fogyaszthatnak.

A hajdina (pohánka) régebben a mindennapi táplálkozás része volt. Leggyakrabban kását főztek belőle, ma is leginkább ebben a formában ismerik. Íze pirítva a legfinomabb.

Előbb Közép-Ázsiában terjedt el, csak a középkor végén ismerték meg Európában is és a mérsékelt égövben kezdték termeszteni.


A hajdina lisztje felhasználható kenyerek, tészták készítéséhez.

Gluténérzékenyek is fogyaszthatják. 
Nem tartalmaz lektint.
Candida diétán lévőknek is ajánlott.
 

Rövid videó a hajdina elkészítéséről

100 gramm hajdina tápértéke:

Energia KJ-ban: 1543    
Energia Kcal-ban: 363    
Zsír: 3,4g    
 - amelyből telített zsírsav: 0,8g    
Szénhidrát: 71,5g    
 - amelyből cukor: 0g    
Fehérje: 13,25g    
Só: <0,0005g    

 

Receptek hajdinával vegán receptek hajdinával - bulkshop

Mandulás hajdinagombóc 

Recept: Pirított hajdina köret

A változatosság érdekében az alábbi recept elkészíthető rizsköret helyett, pirított hajdinából: Fél bögre átöblített pirított hajdinát öntsünk fel háromszoros mennyiségű vízzel. Tegyünk bele ízlés szerint sót, vagy leveskockát, fűszerezzük egy-egy csipet majorannával és bazsalikommal, ezek a hajdina fűszerei. Fedjük le, és addig hagyjuk lassú tűzön puhulni, amíg az összes levét elfőzzük.




 



                                                                 TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA

 
 
Cikkszám: 20668

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.