Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Csicseriborsó 2kg
2.790 Ft (2.197 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)

Csicseriborsó 2kg

2.790 Ft (2.197 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Elérhetőség: Raktári és bolti készleten

A csicseriborsó

a reformkonyha népszerű alapanyaga. Kitűnő növényi fehérjeforrás, így a vegán táplálkozást követők körében közkedvelt. Magas tápértékű és sokféleképpen felhasználható, ráadásul viszonylag jó áron lehet hozzájutni, ami még vonzóbbá teszi, hogy napi ételeink részévé tegyük.

Leírás

A csicseriborsó jellemzői

A csicseriborsó a növényi alapú konyha kedvelt alapanyaga

A csicseriborsó a reformkonyha népszerű alapanyaga. Kitűnő növényi fehérjeforrás, így a vegán táplálkozást követők körében közkedvelt. Magas tápértékű és sokféleképpen felhasználható, ráadásul viszonylag jó áron lehet hozzájutni, ami még vonzóbbá teszi, hogy napi ételeink részévé tegyük. 


- A csicseriborsó közel 20%-ban fehérjét tartalmaz.
- Megtalálható benne a B1- és B6-vitamin és folsav is.
- Kedvezően magas a kalcium,  magnézium-, vas-, és cinktartalma is.
- Szelént is tartalmaz, ami jó hatással van a májműködésre és gyulladáscsökkentő hatású.
- Kalciumtartalma miatt jó csonterősítő.
- Karotint is tartalmaz, mely A- és E-vitaminként hasznosul.
- Magas a rosttartalma, így segíti az emésztést és a méreganyagok kiürülését. Csökkenti a vércukorszintet, és megszünteti a székrekedést. 
- Fogyasztható levesnek, köretnek, salátákhoz, és pörkölve is finom csemege.
- Könnyebben emészthető, és jobb a biológiai értéke mint a babnak vagy a lencsének.
- Diétázóknak is jó választás, mivel kalóriatartalmához képest hosszú ideig tartó jóllakottságérzést ad.

 

A csicseriborsó konyhai felhasználása

Talán a legismertebb felhasználása a hummusz krém, melyet sokféle összetevő kombinációjából lehet készíteni. Az alapváltozathoz mindössze főtt csicseriborsó, olívaolaj, fokhagyma, só, bors és kevés citromlé kell. Ezeket összeturmixoljuk és már kész is a házi hummusz krémünk, amit további fűszerekkel és hozzávalókkal számtalan módon ízesíthetünk.

Jó alapanyaga lehet raguknak, köreteknek, salátáknak, krémleveseknek, fasírtoknak, krémeknek, sőt snacket és készíthetünk belőle.

Lisztje péksütemények adalékaként is felhasználható.
A csicseriborsó Kis-Ázsiából terjedt főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Ma már sok szubtrópusi vidéken termesztik, a származási helyén kívül még Dél-Amerikában is.
A csicseriborsó számos fontos tápanyagot tartalmazIndia nem csak a legnagyobb termelő, de a legnagyobb importőr is. Magyarországon csak kevés helyen termesztik, vetésterülete nem számottevő.

 

100 gramm csicseriborsó tápértéke:

Energia KJ-ban: 1545    
Energia Kcal-ban: 364    
Zsír: 6,04g    
 - amelyből telített zsírsav: 0,6g    
Szénhidrát: 60,65g    
 - amelyből cukor: 10,7g    
Fehérje: 19,3g    
Só: <0,0005g    

 

Csicseriborsós falafel recept - rövid videó

 

Receptek csicseriborsóval 


Csicseriborsós egyben sült
Indiai csicseriborsó 
Olcsó vegán csicseriborsós keksz
Fűszeres csicseriborsó-saláta
Sütőben sült zöldséges, csicseriborsós, krumplis lepénykék
"Nutella" csicseriborsóból
Csicseriborsós, mangós curry
Csicseriborsós csokikrémmel töltött pite

Csicseriborsó fasírt - még egy recept

Hozzávalók:

- 40 dkg csicseriborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 lenmag ''tojás''
- 1 csokor aprított petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt koriander
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 kávéskanál sütőpor
- olaj a kisütéshez

A csicseriborsót éjszakára ötszörös mennyiségû vízbe áztatjuk. Másnap lecsöpögtetjük, és turmixgépben megõröljük. Hozzáadunk 1 evőkanál vizet, a fűszereket és a többi hozzávalót és még néhány másodpercig turmixoljuk.
Fél órára félretesszük, majd kisebb gömböket formálunk belőle, miközben a felesleges nedvességet a kezünkkel kinyomkodjuk.
Viszonylag mély edényben az olajat közepes hőmérsékletűre hevítjük és a fasírtokat néhány perc alatt aranybarnára sütjük.
 

RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST   Kosárba



                                                                    TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA



Cikkszám: 20084

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek

Vöröslencse 1kg

1.560 Ft 1.190 Ft
Raktári és bolti készleten

Lencse 1kg

1.650 Ft
Raktári és bolti készleten

Mungóbab 400g

950 Ft 690 Ft
Raktári és bolti készleten

Csicseriborsó 1kg

1.690 Ft
Raktári és bolti készleten