Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Tojás helyettesítés

Mit használjunk tojás helyett? 

Sokan úgy megszoktuk, hogy tojást használunk a fasírtoktól kezdve a süteményekig, hogy elsőre el sem tudjuk képzelni
• mi viselkedhet úgy,
• foghatja össze az alapanyagokat,
• valamint adhat olyan ízt, mint a tojás  


De nem kell többé ezen aggódnunk, mert meglepően sokféle megoldás és praktika van a tojás helyettesítésére.

Még a palacsinta is működik, ráadásul nagyon finom is lesz!

 

Nézzük sorban, hogy miben és hogyan válthatjuk ki a tojást
 attól függően, hogy milyen ételt készítünk:

sütemények • palacsinta • fasírtok és burgerek • panír • tojásfehérje helyett • omlett

Tojásos íz sós ételekhez 

 vegán omlett, rántotta, majonézes tojássaláta, tojáskrém, panír

 

A titok a fekete só: 

Fekete só illata kénes, amiről egyből az ismerős tojásos élményt kapjuk.
Ez a tojásos illat intenzívebb lesz, ahogy oldódni kezd a hozzáadott folyadékban. Figyeljünk rá, hogy külön már ne sózzunk vagy ne adjunk hozzá sok sót tartalmazó fűszerkeveréket, mert együtt a fekete sóval már túl sóssá válhat az ételünk.
 

Vegán omlett vagy rántotta készülhet csicseriborsó lisztből vagy tofuból, amit fekete sóval ízesítünk 

Tipp: pirított hagyma, fokhagyma, egy kis füstölt paprika és a sörélesztő pehely teszi igazán finommá, a szép sárga színért pedig adjunk hozzá egy csipet kurkumát is.

 


Nézd meg hogyan készül a vegán omlett csicseriborsó lisztből

enlightened Ha szereted a kész megoldásokat, akkor próbáld ki a vegán tojáspótlót és a vegán omlett mixet  

 

panír  TOJÁS NÉLKÜL - GLUTÉNMENTESEN is

 

A panírozáshoz a felvert tojás helyett egy lisztes változatot fogunk használni, ami ugyanúgy viselkedik és nagyon finom is.

Csicseriborsó liszt és víz

  • Csicseriborsó liszthez adunk nagyon kevés vizet, jól kikavarjuk, hogy egy sűrű masszát kapjunk, amibe márthatjuk a panírozni való alapanyagot.  

  • hagyományos zsemlemorzsába,  vagy gluténkeülőknek rizsmorzsába / panko morzsa / kukorica pehely darálékba forgatjuk

 

Fasírtok, burger pogácsák, golyók 

 tojás nélkül - gluténmentesen

 

Többféle megoldás közül is választhatunk, mind nagyon jól összefogják az alapanyagokat, jól formázhatóvá teszik, a kész fasírtok nem törnek szét olyan könnyen. Csak adjuk hozzá a lenti listából kiválasztott helyettesítőt víz nélkül. 

 

kukoricakeményítő, zabliszt, csicseriborsó liszt, burgonyapehely, burgonyapüré, sütőtökpüré, édesburgonya püré

 

  • 1 tojás kiváltására: 2 evőkanál a lisztféléből
  • 1 tojás kiváltására: 2-3 evőkanál a pürésített burgonyából / sütőtökből

 

Ha nem szeretnénk lisztfélét használni a fasírtokhoz, akkor válasszuk:

  • Lenmagtojás: 1 evőkanál őrölt lenmag  + 3 evőkanál víz
  • Chiamagtojás: 1 evőkanál őrölt chiamag + 3 evőkanál víz
  • Útifűmaghéj: 1 evőkanál őrölt útifűmaghéj + 5 evőkanál víz

 

Recept ajánló:
Válogass növényi alternatívákból hús helyett, itt a recept válogatásunk 

Fasírt és burger recept válogatás itt: burger receptek

PAlacsinta  TOJÁS NÉLKÜL - GLUTÉNMENTESEN IS

 

Hagyományos recept tojás nélkül:

  • 150g fehérliszt
  • 0,5l víz / növényi tej
  • 2-3 evőkanál olaj / kókuszolaj

Ha jó minőségű, tapadásmentes palacsintasütőnk van, akkor adhatunk a tésztához a kedvelt édesítőnkből. 

 

Videós recept ajánló nézd meg hogyan készül a gluténmentes palacsinta tojás nélkül, vegán

Sütőtökös zabpalacsinta recept
Lencse palacsinta recept
További vegán palacsinta receptek 

 

Édes  vagy sós sütemények, tészták 

 TOJÁS NÉLKÜLi variációi

Lenmagtojás

Mihez használjuk? Kenyerek, pékáruk, fasírtok, tésztafélék, muffinok

 

  • 1 tojás kiváltására: 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz

Elkészítés: a  lenmagokat őröljük meg, vagy használjunk lenmag pelyhet, amihez vizet adunk, összekeverjük és hagyjuk állni 5-10 percet, amíg egy sűrű, zselés állagot kapunk.

Tipp: a lenmagtojás 2 db tojás kiváltására alkalmas


Chiamag tojás

Mihez használjuk? Kenyerek, pékáruk, fasírtok, tésztafélék, muffinok

  • 1 tojás kiváltására: 1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz

 

Elkészítés: a  chia magokhoz adjunk vizet, kavarjuk el, majd hagyjuk állni 5-10 percet, amíg egy sűrű, zselés állagot kapunk.

Tipp: a chiamag tojás 2 db tojás kiváltására alkalmas


útifű maghéj TOJÁS

Mihez használjuk? Kenyerek, pékáruk, fasírtok, tésztafélék, muffinok

  • 1 TOJÁS KIVÁLTÁSÁRA: 1 EVŐKANÁL ŐRÖLT útifű maghéj + 5 EVŐKANÁL VÍZ

 

Elkészítés: az útifű maghéjhoz adjunk vizet, kavarjuk el, majd hagyjuk állni 5 percet, amíg egy sűrű, zselés állagot kapunk.

Tipp: az útifűmaghéj tojás 2 db tojás kiváltására alkalmas


Csicseriborsó liszt

  • 1 evőkanál csicseriborsó liszt + 3 evőkanál víz

 

pürésített banán 

Olyan édes süteményekhez, amihez szeretnénk banános ízt adni

pürésített sütőtök, vagy édesburgonya

muffinokhoz, pitékhez, 

almaszósz

a banánpürével szemben az almaszósz ízét nem fogjuk kiérezni a süteményből, így sokkal többféle receptnél használhatjuk

mogyoróvaj, mandulavaj: 1 tojás kiváltására: 3 evőkanál magvaj

hab  TOJÁS NÉLKÜL - GLUTÉNMENTESEN IS

 

Aquafaba 

másnéven a főtt csicseriborsó leve - elsőre furcsán hangzik, nehéz elképzelnünk, hogy abból kaphatunk egy finom felverhető habot. Pedig így van, érdemes kipróbálni :) Süteményekben ugyanúgy viselkedik, mint a felvert tojásfehérje hab, pohárkrémek 

  • Elkészítés: A csicseriborsó konzerv levét szűrjük le és magas fordulatszámon verjük fel habbá egy makulátlanul tiszta edényben. Adagoljunk hozzá kanalanként a porított édesítőt. 
  • Amikor a habverés vége felé járunk (kb 5 -7 perc), keverhetünk bele egy késhegynyi habfixálót vagy borkőt. A borkő egy a must készítése során keletkező természetes anyag, amelynek nagyon jó stabilitásnövelő hatása van, a habok állagát lazábbá, strapabíróbbá teszi. Enélkül is elkészíthető.

 

lenmag hab

A lenhab jól felverhető, állagát másnapra is megtartja, könnyű szerkezetű, a vele készült krémeket, habokat lazává, omlósan/olvadósan krémessé varázsolja.

 

  • Elkészítés: 1 adag lenmagot 9-szeres mennyiségű vízben főzzünk nagyjából 45 percig.  (1: 9 arány)
     A főzés során egy kissé nyúlós, kocsonyás állagú fehérjénk lesz, amely nagyon hasonlít állagában a tojásfehérjéhez. A főzés vége felé, a 30 perc környékétől, már vigyáznunk kell, mert könnyen lekap, kavargassuk néha.
  • A kész, kifőtt lenmagot öntsük egy sűrű szitába és szűrjük ki belőle a magokat egy makulátlanul tiszta edénybe, ahogy a tojásfehérje sem, ez sem visel el semmilyen szennyeződést.

 

Nézd meg további összefoglalóinkat

Keresés