Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Vegán tiramisu recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba beilleszthető ünnepi desszert.

Azért írjuk ünnepinek a képen látható sütinket, mert tiramisukészítésre nem mindennap szánja el magát az ember. Egyrészt mert nem tartozik az olcsó sütemények közé, másrészt mire elkészülnek és összeállnak egésszé a különböző hozzávalók, tészták, krémek, eltelik egy fél nap.

Mostani posztunkban igyekszünk az eredeti, méltán népszerű süteményhez nagyon hasonlító, vegán, gluténmentesen és egyszerűbben elkészíthető változatot bemutatni. A képen látható tiramisu tésztája nekünk sem olcsó, mert zömében mandulalisztből készült, de mellékelünk néhány olcsóbban is előállítható, házilag bekeverhető lisztkeveréket, amelyek helyettesíthetik a mandulalisztet és olcsóbbá teszik a sütemény elkészítését. (Lásd a Megjegyzéseket!) A krémjét, amely a mascarponét hivatott kiváltani, nagyon egyszerű, saját készítésű pudingból főztük, olcsó, mindennapos alapanyagokból.

Tényleg nagyon finom krémes, omlós, ízekben gazdag, fantasztikus sütemény lett. Érdemes vele próbálkozni.

Hozzávalók a képen látható süteménykéreghez:
1 csésze barna rizsliszt
2 csésze mandulaliszt
4 evőkanál cukor / fehér színű cukorpótló / eritritol
1 evőkanál sütőpor
1 csipet
1/2 bögre olvasztott kókuszolaj
2 tojásnak megfelelő tojáspótlópor a leírása szerint, felverve/ 2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz
kávéskanál vaníliakivonat
1 teáskanál mandulaíz / mi aromát használtunk
0.5 - 1 dl növényi tej
* A Megjegyzések részben olcsóbb, jól működő lisztkeverékeket is megadunk a barna rizsliszt és a mandulaliszt kiváltására.

Hozzávalók a vaníliapudinghoz:
2.5 bögre vaníliás rizstej / más növényi tej
3-4 evőkanál eritritol / más fehér cukor, cukorpótló (több/kevesebb)
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
2 teáskanál vanília
1 teáskanál mandulakivonat / aroma
1 csipet só
1 mokkáskanál kurkuma a színezéshez (elmaradhat)

Hozzávalók a kávésziruphoz:

2/3 bögre gyengére főzött kávé
1/2 bögre kakaópor / a tetejére a szóráshoz
3-4 evőkanál eritritol / barna cukor / kókuszcukor / más cukor (több/kevesebb)
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 mokkáskanál fahéj

Hozzávalók a habhoz:
felvert kókuszkrém / más növényi tejszín helyettesítő
1 kávéskanál vaníliakivonat
porcukor/ más fehér cukor, cukorpótló ízlés szerint


Elkészítés
A süteménykéreg elkészítése:
1. Indítsuk el a sütőt, melegítsük elő 180 fokra.
2. Béleljünk ki egy közepes nagyságú tepsit sütőpapírral. (A mienk 20×25 cm-es volt.) A legjobb, ha mindjárt abban a tepsiben dolgozunk, amelyikben a süteményt majd összeállítjuk.
3. Készítsük el a tojáspótlót: ha lenmaggal dolgozunk, őröljük meg, áztassuk be a vízbe zselésedésig.
Ha tojáspótló porral dolgozunk, az előírásoknak megfelelően keverjük be és verjük fel.
(Mi tojáspótló port használtunk.)
4. A szárazanyagokat keverjük össze.
5. A tojáspótlót, az olajat az ízesítőket és 0.5 dl-nyi növényi tejet keverjünk össze a száraz anyagokkal. Ha száraznak éreznénk a tésztát, a maradék tejből adagoljunk még hozzá.
Sűrűn folyós, de semmiképpen nem összeálló vagy száraz tésztát kell kapnunk.
6. 20 percig süssük, akkor tartsunk tűpróbát. A sütés ideje a tepsi nagyságától is függ.
7. A süteményt tegyük félre hűlni.
8. A vaníliapuding elkészítése:
A hozzávalókat alaposan keverjük / turmixoljuk össze és főzzük fel, sűrítsük be.
Tegyük félre hűlni.
9. A kávészirup elkészítése:
A hozzávalókat turmixoljuk / keverjük össze és tegyük fel a tűzhelyre, lassú tűzön főni, egészen addig, amíg kissé besűrűsödik.
Tegyük félre hűlni.
10. A tiramisu összeállítása:
Felezzük el a kávészirupot és felét terítsük el a tálalóedényünk aljában.
Helyezzük rá a tésztát.
A tészta tetejére halmozzuk és terítjük a vaníliapudingot.
Simítsuk el rajta a maradék kávészirupot.
Tegyük a hűtőbe néhány órára, hogy az alkotórészek integrálódjanak.
Tálalás előtt simítsuk el rajta a felvert tejszínpótlót és szórjuk meg száraz kakaóval

Megjegyzések:
*Olcsóbb variációs lehetőségek a lisztkeverék (a barna rizsliszt és a mandulaliszt) kiváltására:
6 púpozott evőkanál zabpehelyliszt
2 púpozott evőkanál kókuszliszt
1 mokkáskanál konjakliszt

vagy:
7 dkg rizsliszt
7 dkg gluténmentes zabpehelyliszt 
6 dkg kókuszliszt

vagy:
1/4 csésze rizsliszt
1/4 tápiókakeményítő
1/4 burgonyakeményítő
1.5 bögre barna rizsliszt
1 mokkáskanál konjakliszt

vagy:
1 bögre rizsliszt
1/2 bögre tápiókakeményítő
1/2 bögre kukoricakeményítő

vagy:
2 bögre apróbbra őrölt zabpehely / gluténmentes zabpehely / 1 bögre zabpehely + 1 bögre zabpehelyliszt

A fenti alternatív lisztkeverékeket ebben a süteményben nem, de más süteményekben már kipróbáltuk. Természetesen ezek a keverékek más és más minőségű és jellegű kérget eredményeznek, de működőképesek.

Jó átvágyat!





A vegán tiramisu recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:                      

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés