Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Kakaópor alkalizált 10-12%, 500g

Kakaópor alkalizált 10-12%, 500g Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
1.120 Ft (882 Ft + ÁFA)

(2240 Ft/Kg) - RAKTÁRON

Fehérje: 19,7g / 100g
Az alkalizált kakaópor kevésbé keserű és intenzívebben csokoládé illatú, és jobban oldódik. Holland kakaónak is nevezik, az elnevezés a jó minőséget hivatott visszaadni.

Leírás

A holland (alkalizált) kakaót a köznyelv jelentősen jobb minőségűnek tartja. Ez abból adódik, hogy egy eljárás, az alkalizálás, hatására  a kakaó por sötétebb barna árnyalatú lesz. Az eljárást Van Houten az 1800-as években alkalmazta először Hollandiában, innen ered a „holland kakaó” elnevezés a jó minőség jellemzőjeként. Nagy előnye még, hogy az alkalizált kakaópor könnyebben oldódik.
A kakaóbab préselése során a kakaóvaj kiválása után a zsírszegény kakaótészta marad vissza, amelyből a kakaóport nyerik. A préselt kakaótésztát apróra törik, és finommá őrlik. Az apróra tört kakaótésztát kálium-karbonátos kezelésnek vetik alá (alkalizálják), hogy megnöveljék pH-értékét, ettől finomabb az íze is. Alkalizálás nélkül a kakaó por alig oldódna, és csak úszna a folyadékok felszínén. Az alkalizált kakaópor kevésbé keserű és intenzívebben csokoládé illatú. A végeredményként kapott kakaó por zsírtartalma attól függ, mennyire préselték ki a masszából a kakaóvajat. Az erősen zsiradékmentesített kakaópor zsírtartalma 11-14%, a kevésbé zsírmentesítetté 20-22%.
A kakaó egészségre gyakorolt jótékony hatásairól számtalan tudományos tanulmány született, amelyek arra a tényre mutatnak rá, hogy a kakaó jót tehet a keringésnek, védhet a cukorbetegségtől, óvhatja az immunrendszert, valamint késleltetheti az öregedést.
A kakaópor felhasználási területe rendkívül széleskörű, péksüteményeket, édességeket, italokat, önteteket tehetünk a kakaóporral változatossá.
A kakaófa főként az Amazonas és Orinoco vízrendszerének ártereiről, Dél-Amerika esőerdeiből származik. A természetben akár 15 m magasra is megnőhet, az ültetvényeken azonban általában 3 méter magasra nő. Gyümölcse, a kakaóbab az élelmiszeripar egyik fontos alapanyaga.

100 gramm zsírszegény kakaópor tápértéke:

Energia KJ-ban: 1241    
Energia Kcal-ban: 297    
Zsír: 11g    
 - amelyből telített zsírsav: 6,6g    
Szénhidrát: 10,5g    
 - amelyből cukor: 0,5g    
Fehérje: 19,7g    
Só: 0,05g    

Recept:  kakaós-kókuszos sütemény

Hozzávalók:

- 1 bögre finom liszt 
- 1 bögre kókusztej 
- fél bögre cukor 
- 1 egész tojás 
- fél zacskó sütőpor 
- 1 bögre kókuszreszelék 
- egyharmad bögre kakaópor 
- 2 zacskó vaníliás cukor

Elkészítés:
A tojást keverjük habosra a cukorral, majd keverjük össze a többi hozzávalóval és öntsük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Tegyük a közben már előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük meg. Tűpróbával ellenőrízzük, hogy átsült-e. Gazdagíthatjuk a tésztát úgy is, hogy durvára vágott diót, aszalt szilvát is keverünk bele. A tetejét hintsük meg kókuszreszelékkel.


Cikkszám: 20182
További képek
Vélemények
| 5 / 5 csillag!
2017. 07. 01.

Ez a kedvenc kakaóporom! Mennyei csokoládé illata van, és ha egy kis édes ízre vágyom büntetlenül, akkor mindig előkerül a polcról. Sokféle kakaópor megfordult már a konyhában, de voltak olyanok, amik kritikán aluli minőséggel bírtak. Ennek a fajtának adtam egy esélyt, és úgy voltam vele, hogy ha ez nem válik be, akkor inkább lemondok a kakaós finomságokról. Nem bántam meg, hogy kipróbáltam, már az első használatkor elnyerte tetszésem. Elég volt csak beleszagolni, és máris tudtam, ez valami egészen más, mint a korábbiakban használtak voltak. Jó szívvel ajánlom bárkinek, aki édesszájú és egészséges alapanyagokat keres.
Írja meg véleményét


Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő