Sütőpapírba csomagolt papírgurigákra tekertük a kalácstésztát és speciális sütőszerkezetünk nem lévén, a sütőben sütöttük grillfokozaton.
A papírgurigák mérete meghatározta a kalácskáink nagyságát, nem lettek akkorák, mint a vásárban kaphatók, de azért nem is aprósüti méretűek. Egy embernek kakaóval, lekvárral bőségesen elegendőek.
Lekvár nélkül, magában is finom, megszólalásig olyan, mint az „igazi” testvére, édes, puha, cukros, fahéjas, vaníliás, kókuszos, amilyennek csak akarjuk.
Nem nehéz elkészíteni, bárki megbírkózik az elkészítésével, néhány papírgurigát kell csak gyűjteni hozzá.
A Bulkshopban kapható pizzalisztet (Farina speciale) használtuk hozzá, ez a liszt rendkívül jó minőségű, finom liszt, amely a liszt minőségére nagyon kényes sütemények sütésére is alkalmas. Tojás helyett Orgran tojásport használtunk hozzá, de lenfehérjéből készült tojással is megsüthető*.
Hozzávalók 4 darab kalácshoz
25 dkg pizzaliszt / jó minőségű süteményliszt
1.5 kanál cukor / barna cukor / kókuszcukor + a forgatáshoz
1.5 dl növényi tej (mi mandulás rizstejet használtunk)
2 dkg élesztő
4 evőkanál olvasztott kókuszzsír + a kenéshez
1 kávéskanálnyi vaníliakivonat
1 tojásnak megfelelő tojáshelyettesítő por / 0.7 dl lenfehérjéből készült tojáspótló*
1 leheletnyi só
NÉZZ KÖRBE A WEBSHOPBAN (KATT IDE)»»»
Elkészítés
1. Langyosítsuk meg a tejet.
2. Készítsük el a tojáspótlót: 1 kávéskanál port oldjunk fel két evőkanál vízben. Pihentessük 4-5 percig.
3. A liszt közepébe egy mélyedésbe morzsoljuk vagy szórjuk az élesztőt, kevés tejet löttyintsünk rá és fedjük be liszttel. Hagyjuk, hogy kicsit dolgozzon az élesztő.
4. Tegyük hozzá a tojáspótlót és a langyos tejet. Az olvasztott kókuszzsírt még ne tegyük hozzá.
5. Gyúrjunk vagy robotgéppel dagasszunk belőle tésztát úgy, hogy a kókuszzsír apródonként, dagasztás közben dolgozzuk a tésztába. Dolgozzuk ki a tésztát, ne sajnáljuk a fáradságot.
6. Formáljunk belőle cipócskát és letakarva kelesszük 30 percet vagy addig, amíg duplájára kel.
7. Kapcsoljuk be a sütőt grillfokozatra.
8. Nyújtsuk k a tésztát 1 cm-es vastagságúra.
9. Vágjuk fel 4 egyenlő szélességű csíkra.
Ezekből a széles tésztacsíkokból sodorjunk nagyjából 45 cm-es vékonyabb tésztakígyókat és ezeket tekerjük rá a bevont papírgurigákra.
10. A feltekert süteményeket kenjük meg olvasztott kókuszzsírral és forgassuk cukorba.
11. Helyezzük őket papírral bélelt tepsire és tegyük a sütőbe. 3-4 percenként fordítsuk meg a kalácskákat sütés közben, hogy körbe tudjanak pirulni.
A sütési idő körülbelül 12-15 perc. Akkor vannak kész, amikor a kalácskák megnőnek és látványosan megpirulnak.
12. A még forró kalácskákat forgassuk meg dióban vagy a választott bevonatban. Ha nem ragadna rájuk elég, egy leheletnyi kókuszzsírral kenjük be a kalácsok felületét.
Mejegyzés:
*A lenfehérjéből készült tojás elkészítését és korábbi kalácsreceptünket lásd:
https://www.bulkshop.hu/receptek/sos-perec-es-foszlos-kalacs-recept
A sütőben sült kürtőskalács recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | HÚSHELYETTESÍTŐK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA