A képen látható citromos krémmel töltött torta csicseriborsó liszt felhasználásával készült. A csicseriliszt adja szép sárga színét, a hagyományos piskótákhoz hasonló, levegős, könnyű, laza állagát.
A csicseriliszt a gluténkerülő, vegán konyhában nagyon sokrétűen használható, ahogy a képeken is látszik, akár édesség, sütemény is készülhet belőle. Ez a fehérjedús, nagyon egészséges, ásványi anyagokban gazdag lisztféleség sütés közben tojás használata nélkül is szuper módon megemelkedik, elveszti nyersen jellegzetes ízét. Jóízűen, kellemesen belesimul sülés közben a süteményekbe.
Nyugodtan próbálkozzatok vele, nem fogtok csalódni. A süteményalap és a krém is intenzíven citromos ízű, kellemes aromájú, nagyon jó illatú, szeretni fogjátok.
Ezt a piskóta jellegű süteményt a Yummi vegasuli résztvevőivel minden tanfolyamon megsütöttük eddig, minden esetben elismerést váltott ki a résztvevőkből. Maga a tortalap pillanatok alatt elkészíthető, a töltelékül használt krém szintén nagyon egyszerű, de annak a hűlésére, dermedésére a töltés után még pár órát várni kell.
Az ünnepi citromtorta hozzávalók 1 tortalaphoz
(a képeken látható tortához két tortalap szükséges, duplázzuk meg az adagot vagy keverjünk két külön lapot)3/4 bögre (1 bögre = 2,5 dl) csicseriborsó liszt (7.5 dkg)
2 evőkanál kukoricakeményítő (2.5 dkg)
1 nagyon púpos evőkanál mandulaliszt (3 dkg)
1 csipet só
3/4 kávéskanálnyi sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
3-4 evőkanál fehér színű cukor, cukorpótló, ízlés szerint (mi eritritolt használtunk*)
2 evőkanál citromlé
1/2 bögre víz (1.2 dl)
3 evőkanál étolaj
1 citrom lereszelt héja
1 kávéskanál vaníliakivonat
A krém hozzávalói
(az itt megadott mennyiségek két réteg töltelékhez is elegendőek)1-2 tasak készen vásárolt vanília vagy orosz krémpuding-por **
vagy
0.7 liter növényi tej (ne kókusz legyen)
3 púpozott evőkanál kukoricakeményitő
1 mokkáskanál kurkuma (színezésre)
2- 4 evőkanál fehér cukor, cukorpótló / mi eritritolt használtunk*
2 kávéskanálnyi agaragar (ha jól vágható krémet akarunk)
1 citrom leve
1 kávéskanál vaníliakivonat
NÉZZ KÖRBE A WEBSHOPBAN (KATT IDE)»»»
ISMERD MEG BULKSHOP BOLTJAINKAT»»»
A citromtorta elkészítése
Fontos: A képen látható tortához két piskótalapot süssünk.1. Béleljük ki a tortaformákat sütőpapírral.
2. Kapcsoljuk be a sütőt, 180 fokon sütjük majd a lapokat.
3. Reszeljük le a citromhéjat.
4. Keverjük össze a száraz hozzávalókat.
5. Keverjük össze a nedves hozzávalókat.
6. A száraz s a nedves hozzávalók összekeverése után, kissé hígnak tűnő masszát kapunk, ami körülbelül olyan, mint egy sűrűbb palacsintatészta.
7. Öntsük a tortaformába és tegyük be a sütőbe 30 percre. A teteje könnyen megég, ezért 15 percnyi idő után takarjuk le egy sütőpapírral.
8. Tűpróba után vegyük ki.
Hűtsük ki.
A krém elkészítése
1. Akár kész pudingport használunk, akár kukoricakeményítőt, a követendő eljárás ugyanaz.2. Oldjuk fel a keményítőt vagy a pudingot kevés hideg növényi tejben.
3. A többi tejben keverjük el az agaragart és kavargatva főzzük fel, legalább 2 percig.
4. Állandó keverés mellett adjuk hozzá a feloldott keményítőt, várjuk meg, amíg pufogva felfő.
5. A tűzről levéve kissé hűtsük ki, ekkor adjuk hozzá az eritritolt és a citromlevet.
A citromtorta összeállítása
1. A tortalapok kissé felpúposodott tetejét vágjuk le, morzsoljuk szét, ez a morzsa lesz a süteményünk bevonata.2. 1 deciliternyi hideg vízben oldjunk fel 1 evőkanálnyi eritritolt / más édesítőt, csavarjuk hozzá 1 kisebb citrom levét, ezzel fújjuk, ecseteljük, nedvesítsük majd a tortalapokat.
3. Helyezzük vissza az egyik tortalapot a formába, alaposan fújuk, ecseteljük, nedvesítsük át a citromos lével.
4. Halmozzunk rá egy adag krémet.
5. Tegyük rá a másik tortalapot, alaposan fújuk át ezt is citromos vízzel és rétegezzük rá a maradék krémet.
6. A tetejét hintsük meg a süteménymorzsa felével.
7. Néhány órát, de leginkább egy éjszakányi időt hűtsük ki a tortát a formában hagyva.
Hűlés után nyomkodjuk az oldalára a maradék morzsát.
Megjegyzések:
* Az eritritollal készült sütemények kissé szárazabbak, mint cukorral sült társaik. Nedvesítsük egy kicsit a tortalapokat ecseteléssel, nedves átfújással.
** Ha bolti pudingporral töltjük a tortát, a csomagoláson található leírás alapján adagoljuk a hozzávalókat. A jól szeletelhető tortához ez esetben is használjunk agaragart.
Az ünnepi citromtorta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | HÚSHELYETTESÍTŐK