Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Mákos guba más köntösben recept


A karácsony esti menük egyik elmaradhatatlan kelléke a mákos guba. Mi is készítettünk egyet, na jó kettőt is, de a guba sajnos egy nagyon nehezen fotózható, mondhatni, hogy fényképen elég ronda, fantáziátlan, így kitaláltunk valamit.

gluténmentes
répacukormentes
tehéntejmentes
tojásmentes vegán

Bár mi bulkshoposok nagyon sokat adunk arra, hogy igazi, otthon készülő, az elkészítés nehézségeit, buktatóit is bemutatni tudó recepteket készítsünk, a mákos gubát valahogy nem tudtuk vállalni. Ki kellett találnunk valamit, ami a látványt feldobja és még ehető is, mi több finom is. Kuglófformába töltöttük, egy kis pudinggal feltupíroztuk és nagyon mutatós lett, a tetején lévő saját készítésű puding pedig nem hogy nem ártott az ízélménynek, hanem megsokszorozta azt. Mi a gubatésztát is magunk sütöttük gluténmentes lisztekből, de aki egyszerűbb megoldást szeretne a Bulkshopban kapható AnnaPanni kenyérlisztből, kevés cukor hozzáadásával süssön bagetteket és használja azt gubatésztaként, az is nagyon finom és problémamentes.

A h
ozzávalók szerintünk akár 6 ember számára elegendőek.

(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, a gluténintoleranciával küzdők azonban mindig olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)

Hozzávalók a guba tésztájához

5 dkg amarántliszt
3 dkg zabpehelyliszt
5 dkg rizsliszt
1 evőkanál kókuszliszt
1 dkg őrölt chia mag
1 lapos evőkanál útifű maghéj
1-1-5 dl víz
1.5 dl növényi tej
2/3 csomag élesztő ( 3-3.5 dkg)
fűszerek: 1 mokkáskanál őrölt citromhéj, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, fahéj, szegfűszeg, pici kardamom, stb, amit szerettek
1 kis marék jól megmosott mazsola
3 evőkanál cukor

A gubatészta édesítésére ezúttal barna nádcukrot használjunk, mert az élesztő munkájához feltétlenül cukor kell.



Elkészítés:

A hozzávaló szárazanyagokat keverjük össze. Ezek közepébe fúrjunk egy kis üreget, ebben futtassuk fel az élesztőt, majd alaposan keverjük hozzá a folyékony hozzávalókat. Nagyon alaposan gyúrjuk össze.
Legalább egy órát kelesszük meleg helyen.
Formáljunk a tésztából rudakat. (lásd a képet)
Tegyük a sütőedénybe és ismét pihentessük legalább fél órát.
180 fokon süssük 30-35 percig, amíg a tészták barna színt kapnak.
A gubatésztát a gubakészítés előtt napokkal elkészíthetjük, még jót is tesz neki, ha szárad.

Hozzávalók a pudinghoz

7 dl növényi tej
2 púpos evőkanál kukoricakeményítő / más keményítő
4-5 evőkanál eritritol / más fehér színű cukor (pl. xilit)
1 mokkáskanál őrölt citromhéj
1 fél mokkáskanál kardamom
1 kávéskanál vanília kivonat / aroma is jó
1 doboz Cocomas + 1 tasak habfixáló (akinek ez a diétájába belefér)
1 kávéskanál citruspektin + egy leheletnyi citromsav / 1 kávéskanál agar agar is jó
2 evőkanál növényi szirup (aki azt szeretné, hogy a puding nagyon jó édes legyen)

Elkészítés

Minden száraz hozzávalót alaposan keverjünk össze és 1 dl növényi tejben keverjük csomómentesre, oldjuk fel.
A többi tejet forraljuk fel.
Folytonos keverés mellet csurgassuk a fővő tejhez a feloldott keményítős folyadékot. Főzzük még egy-két percig, mert a pektin a későbbiekben csak így tudja kifejteni szilárdító hatását.
Agara agarral is készíthetjük, de ez esetben az agar agart főzzük fel külön 1.5 decinyi vízben és úgy keverjük a pudinghoz.
Hűtsük szobahőmérsékletre.
Keverjünk bele 1 habbá felvert Cocomast / növényi tejszínt (mi tettünk bele egy habfixálót is)
körülbelül 2 dl pudingot tegyünk félre az összeállításhoz.

Hozzávalók a guba összeállításához

1 bögre darált mák
a felszeletelt gubatészta
0.5-1 dl növényi tej + az elkészült pudingból körülbelül 2 dl
vanília, fűszerek, amit szeretünk
2 evőkanál eritritol / kókusz / nádcukor vagy valamilyen növényi szirup

Elkészítés
A pudingot és a növényi tejet, a fűszereket és a cukrot / szirupot keverjük össze.
Öntsük a felszeletelt gubatésztára, hagyjuk állni legalább 1 órát, hogy a tészta jól elázzon.
Keverjük hozzá a darált mákot.
A   pudingot simítsuk egy kivajazott kuglóformába, 30 percre tegyük a hűtőbe. Lapátoljuk rá a mákos gubatésztát.
Legalább egy éjszakát hűtsük a hűtőben, mielőtt kiborítjuk a formából.

Jó étvágyat!




A mákos guba más köntösben recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés