x
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Szilveszteri lencsefalatok recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán partifalatok.
Az, hogy Szilveszterkor kell lencsét enni evidencia, úgy lesz a jövő évben sok pénzünk, ha sokat eszünk belőle még a gazdagság is ránk köszönthet.

Azt olvastuk a neten, hogy nem csak a lencse, hanem más apró magok, mint a mák, chia mag, szezámmag is kitűnő szerencse és pénzhozók. Biztos, ami biztos, mi azért lencsét készítettünk.

Egy fogpiszkálóra szúrható, egy falatként bekapható fasírtfélét gondoltunk ki. A receptje nem igényel patikapontosságú méréseket, az általunk felsorolt hozzávalókból nagyon ízletes falat lesz, de ti kiegészíthetitek más hozzávalókkal is, el is hagyhattok belőlük, ha valamit nem szerettek. Biztosan készítettetek is már hasonlót lencséből. Ennek a mienknek az a különlegessége, hogy egy nagyon intenzív ízű, a lencsével jól harmonizáló paradicsomos, fűszeres bevonatot is készítettünk hozzá.

Ez a kettő együtt, a lencse és a szósz nagyon jó, rettentően gyorsan fogyó, igazi vegán Szilveszterre való vendégváró étel.

Hozzávalók egy nagy tányérnyi falatkához

1 bögre lencse
2 nagy evőkanál zabpehelyliszt
2 evőkanál lenmag / más őrölt mag, pl. dió (el is maradhat)
1 közepes nagyságú lilahagyma apróbbra vágva
5 gerezd fokhagyma apróra vágva
1/2 kaliforniai paprika apróra vágva
2 szár zeller apróra vágva
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál miso (ha van)
1 kávéskanál folyékony füst
1 kávéskanál piros paprikaőrlemény
1 mokkáskanál füstölt paprika
2 evőkanál lenmag megőrölve
1 nagy evőkanál paradicsompüré / ketchup / őrölt, szárított paradicsom
2 evőkanál étolaj
Fűszerek: oregánó, bors, kömény, kakukkfű, mindenből egy kevés
esetleg , ha a szójaszósztól és a misótól nem lenne elég sós



Hozzávalók a mázhoz

1 közepes nagyságú lilahagyma
4-5 gerezd fokhagyma / kávéskanál fokhagymapor
1 nagy evőkanál kókusz- vagy barna cukor (karamellizálódó)
1 darabolt paradicsom konzerv
2 evőkanál szójaszósz
1 lapos evőkanálnyi BBQ fűszerkeverék / BBQ szósz
1 kávéskanál csípős csiliszósz
1 kávéskanál folyékony füst
1 evőkanál kukoricakeményítő + víz
1-2 evőkanál étolaj

Elkészítés

1. A lencsét főzzük puhára. Szűrjük le, hűtsük ki.
2. A felsorolt hozzávalók és a megfőtt lencse felét, ha van rá eszközünk, aprítógépben aprózzuk fel finomabb állagúra és keverjük össze a nem aprított résszel nagyon alaposan. Ha nincs hozzá aprítógépünk, az egészet alaposan macsgáljuk össze.
Ha túlságosan lágynak találjuk az állagát, tegyünk hozzá még zablisztet vagy zsemlemorzsát.
Rusztikus állagú keveréket kapunk.
3. Gyúrjunk belőle kisebb golyókat, amelyeket helyezzünk olajozott sütőpapírral bélelt tepsibe. A lencsegolyók tetejét is fújjuk be olajjal / kenjük be ecsettel.
4. 180 fokos sütőben 20 perc alatt sül. A sütési idő függ a gombócok nagyságától.
5. A máz elkészítése:
- A lilahagymát daraboljuk fel és az olajon pároljuk meg. Amikor szinte kész, tegyük hozzá a cukrot és karamellizáljuk le.
- A kukoricakeményítőn kívül minden mást tegyünk a hagymához és néhány percig forraljuk össze.
- A kukoricakeményítőt oldjuk fel kevés vízben és sűrítsük be vele kissé a szószt.
6. Összeállítás:
A kisült lencsegombócokat forgassuk meg a szószban.
7. Tálaljuk.

Jó étvágyat és BOLDOG ÚJ ÉVET!





A szilveszteri lencsefalatok recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés