Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Sós perec és foszlós kalács recept

   
Vegán kalácstészta, péksütemény. Már régen tervbe vettük, hogy igazi foszlós kalácsot süssünk, tojás és tehéntej nélkül, amúgy vegán módra. A tejtermékeket növényi változatukkal, a tojást tojáspótlóval és lenfehérjével pótoltuk.

Ezzel a kétféle tojáshelyettesítővel, kétféleképpen is elkészítettük a képeken látható péksüteményt és kalácsot. Ízükben és állagukban nem igazán különböztek egymástól, mindkettő szépen megkelt, puha laza, levegős és pillekönnyű volt.

Különösen az érdekelt bennünket, hogy a lenfehérje hogyan viselkedik tojáspótlóként a kelt tésztában. Akik követik az oldalainkon megjelenő recepteket, tudják, hogy mostanság több kísérletet tettünk arra, hogy a tojást kiváltsuk vele és vegánosítsunk néhány klasszikus, korábban tojással, tejszínhabbal, tejjel készülő édességet, süteményt. A bejegyzés végén található linkeken bővebb ismereteket lehet találni a lenfehérje elkészítéséről és a vele folytatott eddigi „kísérleteinkről”.

Ha a lenfehérje felhasználását megszeretitek és megismeritek, állandó lakója lesz a hűtőszekrényeteknek, ahogy a vegán életmód előtt a tojás volt.

Hozzávalók 2 kisebb kalácshoz vagy 6 perechez

30 dkg liszt (mi nagyis süteménylisztet használtunk)
1/2 csomag élesztő
2.3 dl langyos növényi tej
3 evőkanál olvasztott kókuszzsír
1 evőkanál cukor / barna cukor / kókuszcukor
1 csipet
1 kávéskanál vaníliakivonat
2 kávéskanál Orgran tojáspótló por + 4 evőkanál víz vagy más, egyenértékű változatban 1.5 deciliter lenfehérje tojáspótlóként.*



Elkészítés

1. A választott cukrot a növényi tejben oldjuk fel.
2. Kevés cukros tejben az élesztőt futtassuk fel.
3. A tojáspótló port a vízben oldjuk fel. Ha lenfehérjét használunk, mérjük ki.
4. A lisztet mérjük ki. A kókuszzsírt olvasszuk fel.
5. A kókuszzsír kivételével a hozzávalókból gyúrjunk rugalmas, formázható tésztát és alaposan dagasszuk meg úgy, hogy a kókuszzsírt apródonként adagoljuk hozzá és dagasztjuk bele. A kókuszzsír apránkénti adagolásától és beépítésétől lesz foszlós a tészta.
6. Amikor a tészta sima és szinte hólyagos a kidolgozástól tegyük meleg helyre és kelesszük duplájára. Ez legalább 30 percnyi idő, függ a kelesztés körülményeitől is.
7. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, attól függően, hogy perecet vagy kalácsot formázunk belőle, sodorjunk vékony vagy vastagabb rudakká és formáljunk belőle perecet vagy fonott kalácsot. Lásd a képeket.
8. Ismét hagyjuk pihenni, de már a papírral bélelt tepsiben 20 percet, amíg újra megkel.
9. 180 fokos sütőben süssük 20 percet és a sütőajtó üvegén át gyönyörködjünk benne, hogy mint a mesebeli asszony rizse, csak nő és dagad.

* Lenfehérjét úgy készíthetünk, ha 1 bögre lenmagot kilencszeres mennyiségű vízben, 45 perc alatt nyálkásra főzünk, de mindenképpen addig, amíg a folyadék a felére apad. Az így létrejött nyálkás, tojásfehérjére emlékeztető nyálkát tojásként, felverhető habalapként használhatjuk.

Nézzétek meg más, lenfehérjével készült édességeinket, süteményeinket is. A linkekre kattintva bővebb ismereteket szerezhettek a lenfehérje elkészítéséről is.

vegan-farsangi-fank-recept

sutoben-sult-glutenmentes-vegan-fank-recept

vegan-glutenmentes-hagyomanyos-farsangi-fank-recept

glutenmentes-farsangi-fank-sutoben-es-olajban-sutve-recept

glutenmentes-farsangi-fank-sutoben-sutve-recept

Jó étvágyat!





A sós perec és foszlós kalács recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.