Ennyiben az általunk készített fánk is hagyományos, egyéb vonatkozásban azonban nem, hiszen rizslisztből és étkezési keményítőből, tojás nélkül készítettük, gondolva azokra, akik egészségügyi vagy elvi okokból nem esznek gluténtartalmú lisztet és állati eredetű ételeket.
A fánk, amit sütöttünk finom, kevés olajat vesz fel, tésztája hófehér a felhasznált alapanyagoknak köszönhetően. Nagyanyáinktól úgy tanultuk, hogy egy kanál égetett szesz, rum, pálinka hozzákeverése a tésztájához még inkább olajtaszítóvá teszi, de ezt a hozzávalók között nem írjuk le, mert hát mégis… ez egy absztinens oldal.
A fánk tehát
gluténmentes
tej és tojásmentes
répacukor mentes
vegán
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat.
Hozzávetőleges költségek: 530-550 Ft + a sütőolaj
Hozzávalók 14-16 darab fánkhoz
16 dkg rizsliszt (egy bögre)
7 dkg kukoricakeményítő (3 evőkanál)
1 kávéskanál útifű maghéj + 0.5 dl víz (tojás helyett)
1 dl Cocomas vagy más zsírosabb növényi tejszín
6 dkg (3 -4 evőkanál) őrölt eritritol + a szóráshoz/ más a Bulkshopban kapható cukorpótló
1/2 csomag sütőpor
rizstej, növényi tej szükség szerint
1 mokkáskanál vanília
1 mokkáskanál őrölt citromhéj
1 csipet só
bő olaj / kókuszzsír a kisütéshez
Elkészítése
1. Az útifű maghéjat oldjuk fel a vízben és várjuk meg, amíg megkocsonyásodik.
2. Vegyítsük el alaposan a száraz hozzávalókat és adjuk hozzá a Cocomast és az útifüvet.
3. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, ha száraznak érezzük a tésztát evőkanalanként tegyünk hozzá növényi tejet, amíg egy éppen formázható, puha tésztát kapunk. (lásd a képet).
4. A tésztát két rizsliszttel megszórt sütőpapír között gyengéden nyújtsuk, lapogassuk el.
5. Szaggassunk belőle egy linzerformázóval kis, lukas fánkokat. Ha nincs linzerformánk szaggassuk ki pogácsaszaggatóval és a közepükbe az ujjunkkal szúrjunk lyukat.
6. FONTOS: Süssük a fánkokat előmelegített olajban, de nagyon fontos, hogy az olajunk végig közepes hőmérsékletű legyen, mert ha az olaj nem elég meleg, akkor a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl forró az olaj a fánkok könnyen megégnek. Az olajban a fánkok megnőnek, kalkuláljunk ezzel a ténnyel. Ha a fánkok alja megbarnul, fordítsuk meg őket.
7. A kisült fánkokat konyhai törlőpapírral itassuk le és díszítsük kedvünk szerint.
Jó étvágyat!
A vegán, gluténmentes, „hagyományos” farsangi fánk recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.
Vegán, gluténmentes, „hagyományos” farsangi fánk recept
A címben azért szerepel a „hagyományos” szó, mert hiszen a hagyományos farsangi fánkokat olajban, zsírban sütötték ki nagyanyáink. Csak az újabb keletű divatok szerint lettek népszerűek a sütőben, fánkformázóban sütött, zsírszegényebb fánkok. Sokunk szerint azonban az „igazi” fánkhoz hozzátartozik a jellegzetes olajban sült íz.