Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Gluténmentes farsangi fánk sütőben és olajban sütve recept


Nem könnyű „hagyományos”, kelt tésztából készült farsangi fánkot nem hagyományos, mondhatni alternatív lisztekből készíteni.

Több sikertelen és kevésbé sikeres kísérlet után mi végül is a Gluténérzékeny honlapon megjelent, Dékei Zsófia dietetikus által készített fánkreceptet vettük át. Dicséret érte a megalkotójának, tényleg fantasztikus fánkot alkotott, megszólalásig hasonlít ízében és megjelenésében is az „igazihoz”. Kicsit változtattunk csak a recepten, saját lehetőségeinkhez igényeinkhez és tapasztalatunkhoz igazítva azt.

A fánkokat kisütöttük olajban és kerek sütőformában sütőben is. A sütőben készült változattal az volt a célunk, hogy kedvezzünk azoknak is, akik zsírszegényen étkeznek. A sütőben sült fánkok is nagyon finomak, süteményszerűbbek, mint az olajban sültek. Az olajban sültek nem vesznek fel sok olajat, pompásak.

A végeredmény
gluténmentes
tehéntej mentes
répacukor mentes

Várható, hozzávetőleges költségek 570-600 Ft

Hozzávalók 16 darab fánkhoz

15 dkg rizsliszt
10 dkg kölesliszt
5 dkg hajdinaliszt
1 evőkanál útifű maghéj + 1.5 dl víz
1 dl növényi tej (mi kókusztejet használtunk)/szükség szerinti mennyiség
1 dkg porélesztő
1 tojás
5 dkg barna nádcukor őrölve
2.5 dkg bio növényi margarin
1 mokkáskanál vanília
1 mokkáskanál őrölt citromhéj
1 csipet
narancslekvárt és étcsokit használtunk a díszítéshez
kókuszzsírban sütöttük / étolaj is jó

(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat.)



Elkészítés

1. Az útifű maghéjat oldjuk fel a vízben, várjuk meg, amíg kocsonyás lesz.
2. A száraz hozzávalókat mérjük ki és keverjük össze alaposan egy tálban.
3. A margarint olvasszuk meg. A tojást törjük fel egy tálkába.
4. A tejet langyosítsuk meg.
5. A száraz és nedves hozzávalókból nagyvonalúan gyúrjunk egy összeálló, formázható, viszonylag puha tésztát. (Lásd a képet). A növényi tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, igyekezzünk elérni a képen látható keménységű állagot.
6. Kelesszük a tésztát meleg helyen 30 percet. A tészta látványosan megkel.
7. Két rizsliszttel megszórt sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát és linzerformázóval szaggassuk ki. Ha nincs linzerformázónk egy pogácsaszaggató is megteszi, ez esetben az ujjunkkal szúrjunk bele egy lyukat. A kiszaggatott tésztát 10 percig pihentessük.
8. Melegítsük meg a sütőolajat, de mindvégig vigyázzunk, hogy közepes hőmérsékleten maradjon, ne égjenek, ne is pangjanak benne a fánkok.
9. A kisült fánkokról itassuk le papírtörlővel az olajat.
10. Díszítsük és ízesítsük kedvünk és igényeink szerint.

Sütőben sütés

1. A megkelt tésztát nyomkodjuk fánksütő vagy más kerek formába. A fánkok sütés közben duplájukra nőnek, ezt kalkuláljuk be az adagolásnál.
2. Pihentessük 10-15 percet.
3. 175-180 fokos sütőben 20 percig sütöttük, de kivétel előtt tegyünk egy tűpróbát, mert a fánkok sülési ideje függ attól, hogy a formába mennyi tésztát adagoltunk.
4. Mi étcsokoládéval vontuk be a fánkokat.

Az eredeti recept itt található>>

Költségek részletesebben:
15 dkg rizsliszt 65 Ft
10 dkg kölesliszt 75 Ft
5 dkg hajdinaliszt 50 Ft
1 evőkanál útifű maghéj 80 Ft
1 dl növényi tej (mi kókusztejet használtunk)/szükség szerinti mennyiség 100 Ft
1 tojás 40 Ft
5 dkg barna nádcukor 60 Ft
2.5 dkg bio növényi margarin 50 Ft
egyéb költségek 50 Ft

Jó étvágyat!





A gluténmentes farsangi fánk sütőben és olajban sütve recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.