Több sikertelen és kevésbé sikeres kísérlet után mi végül is a Gluténérzékeny honlapon megjelent, Dékei Zsófia dietetikus által készített fánkreceptet vettük át. Dicséret érte a megalkotójának, tényleg fantasztikus fánkot alkotott, megszólalásig hasonlít ízében és megjelenésében is az „igazihoz”. Kicsit változtattunk csak a recepten, saját lehetőségeinkhez igényeinkhez és tapasztalatunkhoz igazítva azt.
A fánkokat kisütöttük olajban és kerek sütőformában sütőben is. A sütőben készült változattal az volt a célunk, hogy kedvezzünk azoknak is, akik zsírszegényen étkeznek. A sütőben sült fánkok is nagyon finomak, süteményszerűbbek, mint az olajban sültek. Az olajban sültek nem vesznek fel sok olajat, pompásak.
A végeredmény
gluténmentes
tehéntej mentes
répacukor mentes
Várható, hozzávetőleges költségek 570-600 Ft
Hozzávalók 16 darab fánkhoz
15 dkg rizsliszt
10 dkg kölesliszt
5 dkg hajdinaliszt
1 evőkanál útifű maghéj + 1.5 dl víz
1 dl növényi tej (mi kókusztejet használtunk)/szükség szerinti mennyiség
1 dkg porélesztő
1 tojás
5 dkg barna nádcukor őrölve
2.5 dkg bio növényi margarin
1 mokkáskanál vanília
1 mokkáskanál őrölt citromhéj
1 csipet só
narancslekvárt és étcsokit használtunk a díszítéshez
kókuszzsírban sütöttük / étolaj is jó
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat.)
Elkészítés
1. Az útifű maghéjat oldjuk fel a vízben, várjuk meg, amíg kocsonyás lesz.
2. A száraz hozzávalókat mérjük ki és keverjük össze alaposan egy tálban.
3. A margarint olvasszuk meg. A tojást törjük fel egy tálkába.
4. A tejet langyosítsuk meg.
5. A száraz és nedves hozzávalókból nagyvonalúan gyúrjunk egy összeálló, formázható, viszonylag puha tésztát. (Lásd a képet). A növényi tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, igyekezzünk elérni a képen látható keménységű állagot.
6. Kelesszük a tésztát meleg helyen 30 percet. A tészta látványosan megkel.
7. Két rizsliszttel megszórt sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát és linzerformázóval szaggassuk ki. Ha nincs linzerformázónk egy pogácsaszaggató is megteszi, ez esetben az ujjunkkal szúrjunk bele egy lyukat. A kiszaggatott tésztát 10 percig pihentessük.
8. Melegítsük meg a sütőolajat, de mindvégig vigyázzunk, hogy közepes hőmérsékleten maradjon, ne égjenek, ne is pangjanak benne a fánkok.
9. A kisült fánkokról itassuk le papírtörlővel az olajat.
10. Díszítsük és ízesítsük kedvünk és igényeink szerint.
Sütőben sütés
1. A megkelt tésztát nyomkodjuk fánksütő vagy más kerek formába. A fánkok sütés közben duplájukra nőnek, ezt kalkuláljuk be az adagolásnál.
2. Pihentessük 10-15 percet.
3. 175-180 fokos sütőben 20 percig sütöttük, de kivétel előtt tegyünk egy tűpróbát, mert a fánkok sülési ideje függ attól, hogy a formába mennyi tésztát adagoltunk.
4. Mi étcsokoládéval vontuk be a fánkokat.
Az eredeti recept itt található>>
Költségek részletesebben:
15 dkg rizsliszt 65 Ft
10 dkg kölesliszt 75 Ft
5 dkg hajdinaliszt 50 Ft
1 evőkanál útifű maghéj 80 Ft
1 dl növényi tej (mi kókusztejet használtunk)/szükség szerinti mennyiség 100 Ft
1 tojás 40 Ft
5 dkg barna nádcukor 60 Ft
2.5 dkg bio növényi margarin 50 Ft
egyéb költségek 50 Ft
Jó étvágyat!
A gluténmentes farsangi fánk sütőben és olajban sütve recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.