Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Somlói galuska recept

Somlói galuska recept

   
Egy újragondolt klasszikus. 
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető desszert.

somloi galuska recept vegan bulkshop

Ennek az édességnek az elkészítésével egy kicsit már a közelgő nagy ünnepek felé tekintünk.

A somlói galuska - legalábbis gluténmentes vegánul - nem mindennapi sütemény, elkészítésével, a piskótaalapok összerakásával, a krémek elkészítésével el kell pepecselni.


Sokszor van azonban olyan ünnep, jeles nap, amikor vesszük a fáradságot és egy-egy bonyolultabb süteményt / édességet is elkészítünk. Ilyen alkalmakra tökéletes a mi somlóink. Ízértéke, aromája, zamata tökéletesen megegyezik hagyományos testvérével, csak a répacukor, a glutén és az állati eredetű összetevők hiányoznak belőle.

Somlói galuskát már nagyon régen akartunk készíteni. Gluténmentesen és vegánul. Nagyanyáinktól azonban úgy tanultuk, hogy a jó somlói alapja a nyolc tojásból készülő piskóta, amelyet ráadásul meg kell sütnünk sárga, diós és kakaós változatban is. Azért ez nem tűnt kis feladatnak. Most, hogy elkészítettük, nem is volt olyan bonyolult, 1 bő óra alatt el is készültek a sütemények, a puding kihűlésére kellett várnunk keveset. Leírni lényegesen bonyolultabb, mint az elkészítés. Ne rettentsen el benneteket a hosszú leírás, tartsatok ki, megéri.

Igyekeztünk tojás nélkül a lehető legkönnyebb, leglazább, legfinomabb piskótát sütni, de a háromféle színből és ízesítésből mi sem engedtünk.

Megsütöttük sárga, diós és kakaós változatban is, ezekből aprítottuk össze a „galuska” alapot, amelyet aztán nagyon bőségesen megöntöztünk vaníliapudinggal és csokikrémmel, megszórtuk dióval, mazsolával, megkoronáztuk növényi habbal.

Aki nem szeretne háromféle piskóta sütésével bajlódni, az alábbi leírásból válassza a diós piskótát. Egyszerűbb változatban abból is el lehet készíteni. Mi azonban igyekszünk a lehető legautentikusabb változatot tolmácsolni, tanácsot adva a munkafolyamatok egyszerűsítésére és összevonására, hogy mégse legyen vele sok és bonyolult munka, hogy ti is azt mondhassátok a végén, hogy ez nem is volt annyira bonyolult.

Legelőször is elkészítünk egy alap lisztkeveréket, amelyet aztán kevés módosítással átalakítunk dióssá, kakaóssá. 

A piskóták alapját a csicseriborsóliszt adja, de nem kell félnetek, a süti nem lesz csicseriízű, nagyon is finom lesz, mind ízében, mind konzisztenciájában szinte megegyező az eredetivel. Viszont ezzel a liszttel tudjuk leginkább kiváltani a tojást.

Fogjunk neki!


Száraz hozzávalók az alap lisztkeverékhez:


(3-szor, három edényben külön-külön kimérve)
3/4 bögre csicseriborsóliszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
1 csipet himalája só
1 mokkáskanálka szódabikarbóna
3/4 kávéskanál sütőpor

Hozzávalók a piskótákhoz:

Sárga színű piskóta:


1 adag alap lisztkeverék
1 nagyon púpos evőkanál mandulaliszt
3-4 evőkanál eritritol vagy más fehér cukor, cukorpótló

diós piskóta:


1 adag alap lisztkeverék
1 nagyon nagy kanál őrölt dió
3-4 evőkanál barna- vagy kókuszcukor

kakaós piskóta:


1 adag alap lisztkeverék
1 evőkanál kakaó
3-4 evőkanál kókusz vagy barna cukor

Nedves összetevők

(ez mind a három piskótánál azonos)


1 evőkanál citromlé
1 kávéskanál almaecet
1-2 kávéskanál vaníliakivonat
1/2 bögre víz
3 evőkanál étolaj

Hozzávalók a vaníliakrémhez:

2 csomag készen vásárolt vanília vagy oroszkrém puding (gluténmentes természetesen)
1 liter növényi tej
fehér színű cukorpótló, cukorféleség ízlés szerint.

Hozzávalók a csokiöntethez:

20 dkg étcsokoládé 1.5 dl növényi tejben megolvasztva.

Hozzávalók a szóráshoz:

1.5 bögre durvára őrölt dió
1 bögre mazsola (el is maradhat)
 

NÉZZ KÖRBE A WEBSHOPBAN (KATT IDE)»»»

ISMERD MEG BULKSHOP BOLTJAINKAT»»»

Elkészítés


1. A sütőt 180 fokra, légkeveréses módba kapcsoljuk be.
2. Válasszunk három közepes méretű sütőformát. Nem kell, hogy egyformák legyenek, de lényeges, hogy a három sütőedény egyszerre beférjen a sütőnkbe. (Lásd a képet!) A sütőformákat kenjük ki olajjal vagy béleljük ki papírral.
3. Készítsünk ki három keverőtálat. A keverőtálakba egyenként mérjük bele az alap lisztkeveréket.
4. Készítsünk ki három bögrét és háromszor mérjük ki a nedves összetevőket.
5. A sárga piskótához adjuk hozzá a mandulalisztet és a fehér színű cukorféleséget.
A diós piskótához adjuk hozzá az őrölt diót és a barna cukrot.
A kakaós piskótához adjuk hozzá a kakaót és a barna cukrot.
6. Mind három piskótaalaphoz adjuk hozzá a bögrékben előkészített nedves hozzávalókat. Egyenként keverjük össze a tésztákat és külön-külön öntsük bele egy-egy kikészített sütőedénybe.
7. A három piskótát egyszerre tegyük be a sütőbe.
15 perc után ellenőrizzük tűpróbával, amelyik kisült vegyük ki, amelyiket szükséges süssük tovább. A sütési időt nagyban befolyásolja a sütőforma alakja és a tészta magassága.
8. A piskótákat hűtsük ki és kézzel tépkedjük bele egy nagyobb tálalóedénybe (Lásd a képet!).
9. A feldarabolt piskótakeveréket fújjuk át kevés édesített vízzel. Kanálka rumaromával is ízesíthetjük a nedvesítő vizet.
10. Készítsük el a pudingot a tasakon lévő leírásnak megfelelően. Hűtsük ki.
11. Olvasszuk meg a csokoládét.
12. Rétegezzük váltogatva a tépkedett piskótákat, a vaníliapudingot, olvasztott csokit, szórjuk meg a rétegeket darált dióval, mazsolával. Addig folytassuk a rétegezést, amíg a hozzávalók elfogynak.
Ha soknak ítéljük a piskóták mennyiségét, használjuk el mindegyiknek csak a felét. A többit tegyük a mélyhűtőbe és használjuk el egy másik alkalommal.

Jó étvágyat!

 

bulkshop webáruház








A somlói galuska recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban                                   

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
 

TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED

vegan kurtoskalacs recept bulkshop plantbased      mogyorovajas csicserikekesz recept bulkshop vegan    zabos meggyes sütemény bulkshop   

 

bulkshop recept


                                            TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA

 
 
 

Keresés