Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Brokkoligombóc basmati rizzsel recept

   
Ebben a receptben egy könnyű, vegán brokkoligombóc elkészítéséhez szükséges hozzávalókat és az elkészítési módot adjuk meg. A basmati rizs tökéletes elkészítéséről, főzéséről korábban már írtunk ezen az oldalon.

A brokkoli számos egészségre gyakorolt jótékony hatásáról kötetnyi irodalom található a neten. Azon túl, hogy egészséges szupertáplálék, nagyon nagy előnye, hogy vagy friss vagy mirelit formában egész évben kapható.

Mi is most a kisebb (45 dkg) csomagolású mirelit változatot használtuk, mert nagyon kényelmes, szinte azonnal használható, csak ki kell vennünk a mélyhűtőből. Természetesen frissből, néhány perccel megtoldva a főzési időt, szintén elkészíthető.

Hozzávalók 4 fő részére

1 csésze basmati rizs + 2 evőkanál olaj / kókuszzsír

Hozzávalók a gombócokhoz:

45 dkg mirelit brokkoli vagy egy kis fej friss brokkoli
1-2 evőkanál étolaj (bármelyik a Bulkshopban kapható)
1 közepes nagyságú apróra vágott hagyma
2 evőkanál friss bazsalikom, vagy 1 kávéskanál szárított bazsalikom
1/2 teáskanál szárított oregánó vagy 1 evőkanálnyi friss levél
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 kávéskanál vagy ízlés szerint
1 evőkanál vagy több táplálkozási élesztő vagy 2 evőkanál hántolt kendermag vagy mindkettő (el is maradhat)
2-3 evőkanál csicseriborsóliszt vagy mandulaliszt
1-2 evőkanál vagy több zsemlemorzsa (gluténmentes, ha szükséges) vagy még csicseriborsóliszt
1 tojás vagy 1 chia tojás (1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál meleg víz, hagyjuk állni 2 percig, amíg megkocsonyásodik) vagy 1 lenmag-tojás
Ráadásként növényi sajtot is reszelhetünk a masszába



Megjegyzés: Ha sütőben sütjük a gombócokat növényi tojás nélkül is működik, nem esnek szét a gombócok.

Hozzávalók a brokkoliszószhoz:

3 brokkolirózsa + kevés főzővíz
0.5 dl-1dl kókusztej vagy más növényi tej vagy tejszín
1-2 gerezd fokhagyma

1 marék napraforgómag vagy kesudió

Elkészítés

1. A brokkolit rövid ideig főzzük. Mirelit esetén elegendő 1-2 perc, friss brokkoli esetén 5-6 perc. A sütőben sütve tovább puhul majd.
2. Szűrjük le, 3 brokkolirózsát és a főzőlevet tegyük félre a szószhoz.
3. A főtt brokkolit és minden mást tegyünk az aprítógépbe vagy daraboljuk apróra és alaposan keverjük össze. Ha hígnak találjuk tegyünk még bele csicseriborsólisztet vagy zsemlemorzsát, ha túl sűrű hígítsuk kicsit a brokkoli főzőlevével.
4. Formáljunk a masszából gombócokat és papírral bélelt tepsiben süssük a gombócokat addig, amíg megtapogatva szilárd kérget kapnak, színük kissé barnás lesz. ( Körülbelül 20 perc 180 fokon).
5. A szósz hozzávalóit turmixoljuk össze.
6. Tálaljuk basmati rizzsel és a szósszal. A basmati rizs elkészítését lásd itt.

Jó étvágyat!




A brokkoligombóc basmati rizzsel recept 
hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.