Tudtad ezeket a hosszú szemű basmati rizsről?
-
Közepes a glikémiás indexe (56 és 69 között), így kevésbé emeli a vércukorszintet
-
Fontos B-vitaminokat tartalmaz.
-
Segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működésének fenntartásában.
-
A rostjai segítenek csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet.
-
A basmati rizs az egyik legfinomabb rizsfajta, amikor rizsköretről van szó.
-
Főzés során a rizs-szemek a kétszeresükre nőnek.
Mihez passzol és mihez nem?
Minden receptben felhasználható, amit rizzsel szeretnénk tálalni. Erős aromája miatt különösen jól megy ázsiai szószos ételekhez, currykhez, de mint ilyen, a mi magyaros, fűszeres ételeinknek is kiváló kísérője.
Hosszú és pergő szemű rizsként nem igazán ajánlott rizottókba, édességekbe (pl. tejberizs) és szusi mellé.
A tökéletes főzés titka
Főzés előtt alaposan meg kell mosni, kétszer-háromszor,
A hagyományos indiai konyhában fél óráig is áztatják.
A gabonák, a hüvelyesek, a magvak és a diófélék számtalan olyan anyagot tartalmaznak, amelyek gátolják a tápanyagok felszívódását. Áztatással nagy mértékben növelhetjük ezek tápanyagértékét.
Basmati rizs tökéletes főzése

Ezzel a módszerrel igazi pergő, indiai rizst lehet főzni. Az áztatással együtt kicsit időigényes, de az eredmény bőven kárpótol.
1. Mossuk meg jól a rizst hideg vízben. Folyó víz alatt, alaposan, amíg teljesen tiszta, már nem tejszerű lesz az öblítő víz.
2. Áztassuk be a rizst hideg vízbe legalább fél órára.
3. Egy közepes edényben forraljunk fel vizet és sózzuk ízlés szerint. A víz mennyisége attól függ, hogy mennyire akarjuk puhára főzni a rizst. Mindig a csomagolt száraz rizshez kell viszonyítani, 1 bögre rizshez 1,3 bögre víz keményebb, míg 1,4 bögre víz puhább basmati rizst fog eredményezni. A magyar ízlés kevésbé szereti a kemény rizst, ezért azt javaslom, hogy először 1:1,4 vagy inkább 1:1,5 aránnyal kísérletezzünk.
4. Szűrjük le a rizsről az áztató vizet és tegyük át a forrásban lévő vízbe. Nagy lángon főzzük, amíg a víz ismét felforr, ekkor fedjük le és vegyük le a lángot a lehető legkisebbre. Ne keverjük meg a rizst!
5. Főzzük 11 percig, majd kapcsoljuk le alatta a lángot (vagy villanytűzhely esetén húzd félre), és hagyjuk5 percig pihenni.
6. Egy villával lazítsuk fel és tálalható.
Basmati rizs főzése egyszerűen
Az egyszerű főzési mód esetében a basmati rizst főzzük úgy, ahogy az olaszok a tésztát, az alábbiak szerint.
1. Egy nagy lábasban forraljuk fel jó adag vizet, legyen legalább a rizs mennyiségének a 10-szerese. Ízlés szerint sózzuk.
2. Amikor a víz forr, tegyük bele a jól megmosott rizst. Ennél a módszernél nem kell a rizst előzőleg áztatni.
3. Lefedett edényben, a legkisebb elérhető hőmérsékleten főzzük a rizst 11 percig.
4. 11 perc után szűrjük le, mint a főtt tésztát. Azonnal tálalható.
Az eredmény finom, illatos Basmati rizs, de ennek a módszernek azért a legfőbb előnye mégiscsak a gyorsaság és az egyszerűség. A rizsszemek enyhén tapadni fognak, és a leöntött főzővízzel egy keveset az aromából is elveszítesz.
Mi mind a két főzési módot kipróbáltuk, mind a kétféle köretet nagyon jónak találtuk, de nekünk a fentebb írtakból a legalább 1:1.5 főzővíz arány jött be igazán.
Jó étvágyat!
recept videók basmati rizs változatok
RECEPTEK BASMATI RIZZSEL
Brokkoligombóc basmati rizzsel»»»
Kendermagos spenótrúd körtés quinoával és basmati rizzsel»»»
Lencsefasírt zöldfűszeres basmati rizzsel»»»
Basmati rizs kedvező áron megvásárolható a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA