A napraforgómag B1, B2 vitaminokat, kalciumot, nikotinsavat, foszfort, vasat, káliumot, növényi zsírokat és sok fehérjét tartalmaz. Kiemelkedő E-vitaminbomba, - az E-vitamin köztudottan az öregedés elleni vitamin. Összetevői között megtaláljuk a karotinoidot is, ami javítja a bőr, a haj és a köröm állapotát.
A magbél nyersen, olajban sütve, vagy szárazon pirítva is ehető. A szárazon pirított napraforgó mag kellemesebb, aromás ízű. A nyers mag csíráztatva és salátákba, szendvicsek tetejére szórható. A napraforgómagot változatosan használhatjuk kenyérsütéshez, pogácsákhoz, kekszekhez, ragukban, levesek tetejére szórva, műzlikben. Értékes olaj sajtolható belőle.
Észak-Amerika nyugati részéről származik és 1510-ben került Európába, ahol 200 éven keresztül dísznövényként termesztették. A mag értékét 1716-ban Bunyan angol patikus fedezte fel.
100g naprforgómag tápértéke
Energia KJ-ban: 2407
Energia Kcal-ban: 580
Zsír: 44g
- amelyből telített zsírsav: 4,4g
Szénhidrát: 19g
- amelyből cukor: 2,3g
Fehérje: 24g
Só: 0g
Recept: spagetti napraforgó olajjal és zöldfűszerekkel
Hozzávalók:
- 50 dkg spagetti
- 1 csokor koriander
- 2 szál bazsalikom
- 1 szelet szendvicskenyér
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 12 dkg napraforgómag
- 5 evőkanál napraforgó olaj
- 1,5-2 dl zöldségleves kockából
Elkészítés:
A spagetti számára feltesszük a vizet melegedni.
A zöldfűszereket leöblítjük, és nem túl apróra vágjuk, a fokhagyma héját leszedjük és levágjuk a kenyér héját.
A zöldfűszereket, a fokhagymát, a kenyeret, 10 dkg napraforgómagot, az olajat és a zöldséglevest összeturmixoljuk, sóval ízesítjük.
Az időközben megfőtt tésztát leszűrjük és a szószba beleforgatjuk.
A maradék napraforgómagot szárazon megpirítjuk és a tésztára szórjuk.