Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Vegán, gabonamentes lencseburger recept

   
Salátákkal, gabonaköretekkel, szószos tésztákkal is jól kombinálható ez a vegán burger, de talán a legfőbb erénye - azonkívül persze, hogy nagyon finom -  az, hogy  jól bírja strapát, szállítható, szendvicsekben/szendvicsekhez magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, másnap és harmadnap is finom, hidegen és melegen egyaránt.

Mi hidegen szerettük leginkább.

Maradék vörös lencséből is elkészíthető. Az elkészítéséhez használtunk még csíráztatott mungóbabot is, de természetesen a főtt mungóbab is jó. Mi mindig tartunk csíráztatott mungóbabot a hűtőben, a reggeli kásákat éppúgy meghinthetjük vele, mint a salátákat, friss, egészséges csíra, tele van élettel.

A mungóbab csíráztatása nagyon egyszerű, egy korábbi posztunkban már leírtuk, hogyan kell elkészíteni:
https://www.bulkshop.hu/receptek/mungobab-csiraztatasa

A burgerünk harmadik  fő összetevője a fehérjedús kendermag. Az elkészítéskor sem húst, sem tojást nem használtunk a kendermag teljesértékűvé teszi ezek nélkül is az ételünket.

Hozzávalók 6 nagy burgerhez

1/2 bögre vöröslencse (szárazon)
1 nagy marék csíráztatott mungóbab vagy fél bögre szárazon
1/2 mirelit vegyes zöldség (amit szeretünk)
1 púpozott evőkanál tápiókaliszt
2 evőkanál hántolt kendermag
1 közepes méretű vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olaj
Fűszerek: kömény, bors, chili paprika, bármilyen fűszer, amit szeretünk, bátran kísérletezzünk, de mindenből csak keveset, 1-1 fél mokkáskanálnyit használjunk.

kevés vegán BBQ szósz a burgerek tetejére (ketchup is jó)
olaj a formához

(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintolaranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)



Elkészítés

1. Ha nem csíráztatott mungóbabot használunk, a száraz szemeket áztassuk be egy éjszakára. Másnap főzzük puhára. A csíráztatott mungóbabot nem kell megfőzni, nyersen és egészben használjuk fel.
2. A vörös lencsét nem kell beáztatni, mert hamar fő anélkül is. Alapos mosás után főzzük meg.
3. Amíg a lencse fő pirítsuk meg a felaprított vörös- és fokhagymát. Ha a hagyma jó, dobjuk bele a mirelit zöldségeket, de csak néhány percig melegítsük össze, hiszen a zöldségeket a burgerben még továbbsütjük, nem most kell azokat megpuhítani.
4. A megpárolódott hagymás zöldségekhez adjunk hozzá minden más hozzávalót és alaposan keverjük össze.
5. A burgersütő formánk mélyedéseit olajozzuk ki egy kicsit és osszuk el bennük a masszát. Tegyünk mindegyik tetejére egy-egy kanál BBQ szószt. Amikor a kész burgereket a sütőből kifordítjuk a BBQ szósz alulra fog kerülni, de sebaj, díszítsük a felülre kerülő felületét is szósszal, növényi tejszínnel.
6. 180 fokos sütőben süssük 35-40 percig, illetve amíg a burgerek oldala és teteje is megpirul kissé és könnyedén elválik a sütőforma falától. Nem kell izgulnunk, hogy nem sül meg a burger, hiszen minden, amit beletettünk sütés nélkül is ehető, de ha szép piros a burgerek oldala, strapabíróbbak, nem esnek szét, szállíthatók, mutatósan tálalhatók
7. Tálaljuk vegyes, nyers salátákkal, de készíthetünk belőlük szendvicseket is...

Jó étvágyat!




A vegán, gabonamentes lencseburger recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.


A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.