Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Zöldséges kenyér gabonaliszt nélkül recept

   
Gluténmentesen elkészíthető vegán kenyér.

A nyáron megosztottunk veletek egy teljes kiőrlésű liszt felhasználásával 30 perc alatt elkészíthető zöldséges, fűszeres kenyér receptjét - ide kattintva érheted el

Akkor többen is jeleztétek, hogy milyen jó volna, ha egy gluténmentesen elkészíthető, gabonaliszt nélküli kenyér receptjét is közölnénk.

Most elkészítettük és megosztjuk veletek. Sajnos ebben a változatban nem tudtunk olyan kenyeret kikísérletezni, ami 30 perc alatt elkészíthető. Ezt a mostani kenyerünket keleszteni kell, viszont egy ízgazdag, ropogós héjú, könnyen szeletelhető, nem morzsálódós, néhány napig jól elálló kenyeret sütöttünk.

Amit végképp nagyon-nagyon szerettünk benne, hogy a héja ropogós, a bélése viszont puha, könnyen harapható, a benne lévő zöldségektől és a napraforgó magoktól kissé rusztikus.

Egymás után háromszor is megsütöttük, hogy biztosak legyünk benne, hogy jól felhasználható receptet közlünk veletek. 2 kenyeret lefagyasztottunk. Kenyérszűkében elővesszük, majd felengedjük és pirítva megesszük. Frissen is, másnaposan is, hűtőből kivéve is pirítva a legfinomabb.

Joggal merül fel a kérdés bárkiben is, hogy vajon az így, gabonalisztek nélküli kenyér is pont ugyanolyan-e, mint gabonalisztből készült társai? Nem, nem ugyanolyan, más az állaga, természetesen más az íze. Nedvesebb, tömörebb, viszont fantasztikus az íze. A kelesztés során nem nő meg olyan látványosan, mint fehér búzalisztből készült testvére, de a sütéskor szépen feljön és kigömbölyödik a teteje, nagyon jó illatú, bizalomgerjesztő, reményteli látvány.

Azoknak ajánljuk, akik szeretik az alternatív lisztekből készült kenyereket, akik elvi, egészségügyi okokból nem fogyasztanak glutént tartalmazó gabonákat, azoknak, akik kíváncsiak, szeretnek új dolgokat kipróbálni, aki szeretik maguk összekeverni a liszteket, nem vásárolnak előre bekevert bolti GM liszteket.

Azt javasoljuk, hogy, amikor először sütitek meg, gondosan mérjétek ki a hozzávalókat. Egyszerűbb úgy sütni, hogy a hozzávalók bögrével, kanállal hozzáadhatók, de ez a kenyér jobban szereti, ha gondosan bánunk a mértékekkel.

Hozzávalók egy, a képen látott körülbelül 15-20 szeletes kenyérhez

A tésztából süthetünk zsömléket, bagettet is. A megadott tésztamennyiség 6 nagyobb zsömléhez, 2 bagetthez elegendő.

10 dkg hajdinaliszt (3 púpos evőkanál)
5 dkg mandulaliszt (2 púpos evőkanál)*
6 dkg kukoricaliszt (2 púpos evőkanál)
4 dkg lenmagliszt / őrölt lenmag (1 evőkanál)
4 dkg napraforgó mag / tökmag***
20 dkg reszelt zöldség (sárgarépa, paszternák, petrezselyemgyökér, zeller külön külön vagy vegyesen)**
2 dkg útifű maghéj (2 evőkanál)
2.5 dl langyos víz / növényi tej
1 csomag szárított, aktív élesztő
1-2 kávéskanál himalája só (ízlés szerint)
1 kávéskanál köménymag vagy, amit szerettek
1 kávéskanál fokhagymapor (el is maradhat)



Elkészítés

A kenyér száraz összetevőit keverjük össze.
Adjuk hozzá a zöldségeket és a folyadékot. Igyekezni kell úgy összeállítani a tésztát, hogy ne aprózzuk a zöldségeket tovább. Nem kell, hogy keverés közben a zöldségek levet eresszenek, agyongyötrődjenek.
Kelesszük a kenyértésztát 45-60 percig.
Kelesztés után formáljunk belőle kenyeret, ha zsömléket akarunk sütni, akkor azt és a sütőedényben/tepsiben ismét kelesszük 45 percet.
40 percet sütöttük 200 fokon.

Megjegyzések:
*A mandulaliszt helyett használhatunk hajdinalisztet, de kár lenne a jóízű mandulalisztet lecserélni.
**A zöldségeket használhatjuk vegyesen is, de az összsúlyuk ne legyen több 20 dkg-nál. Ne használjunk ezeknél nedvesebb zöldségeket, pl. cukkinit.
***A mienkben kissé sok a tökmag, ahogy az a képen is látszik, ti tartsátok be a receptben megadott mennyiséget.

Jó étvágyat!




A zöldséges kenyér gabonaliszt nélkül recept 
hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.