Leírás
Zatar fűszerkeverék
A zatar fűszerkeverék a közel-keleti és arab konyha egyik jellegzetes fűszerkeveréke.
Összetevői
szezámmag, oregánó, kakukkfű, sumac (ejtsd: szumák).
A sokféle változata létezik, melyek valamelyest különböző ízvilágot képviselnek. A szinte kötelező szezámmagnak és oregánónak köszönhetően egyszerre friss és diós jellegű ízeket kölcsönöz az ételnek, letagadhatatlanná téve keleti-mediterrán származását.
A zatar konyhai felhasználása
A zatar fűszerkeveréket felhasználhatjuk sokféle étel ízesítésére, amelyeknél a közel-keleties ízvilágot szeretnénk kihangsúlyozni. Ajánljuk fő ételekhez, levesekhez, salátákhoz, hideg tálakhoz. Gyakorlatilag bármire rászórhatjuk: paradicsomra, avokádóra, kenyérre, lángosra, mártásra, sült krumplira; széles körűen felhasználható.
Ha a zatar fűszerkeverékkel ízesítünk, más fűszerekre általában nincs is szükség, mivel a fűszerkeverék sok esetben önmagában is megállja a helyét.
Ettől függetlenül, ízlésünk szerint, társíthatjuk fokhagymával, friss zöld fűszerekkel, citrommal, pirított magvakkal vagy akár chili pehellyel.
A zatar fűszerkeverék sajátságos ízvilágát még jobban előhozhatjuk, ha olajon vagy növényi vajon pirítjuk. Hevítsük fel egy kis serpenyőben az olajat vagy zsírt, majd vegyük le a tűzhelyről, és keverjük el a zatar fűszerkeverékkel. Csepegtessük például pirított kenyérre.
Mi az a sumac
A sumac egy fűszer, mely a magyar konyhában még nem honosodott meg. A szömörcék családjába tartozik; a görög és a török konyhán kívül a közel-keleti gasztronómia is előszeretettel használja.
A sumac aromás illatú fűszer. Íze savanyú, kicsit gyümölcsös és - citrusokra emlékeztetően - fanyar. A sumac ennek a fanyarságnak köszönhetően kihozza az ételek ízét, felerősítve a többi fűszer aromáját.
A sumac igazi tartópillére a zatar nevű fűszerkeveréknek, ami az arab világban igazi alap már az egyiptomi idők óta.
A zatart serkentőszerként is használják, vizsgák előtt lehet érdemes ezzel a fűszerkeverékkel megszórt kenyeret, pitát fogyasztani.
Kenyér készítése zatar fűszerkeverékkel
Zatar lapos kenyér készítése
4 fő részéreHozzávalók
300g finomliszt
75 ml extra szűz olívaolaj
150 ml meleg víz
2 teáskanál élesztő por
1 teáskanál himalája só
3 evőkanál zatar fűszerkeverék
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
Elkészítése
Keverjük össze a lisztet, az élesztőt és a sót. A közepén formázzunk egy kis lyukat és öntsük bele a 75 ml olívaolajat és a meleg vizet. A tésztát dolgozzuk össze a folyadékkal, amíg egy nem ragadós tészta masszát kapunk.
Takarjuk le az edényt, és tegyük egy meleg helyre legalább fél órára, amíg a tészta a duplájára nem dagad.
A tésztát tegyük egy liszttel megszórt felületre.
Osszuk el 4 felé, majd gyúrjuk kicsit a kezünkkel, és formázzunk lapos kenyérkéket a tésztából.
Egy kis tálban keverjük el a zatar fűszerkeveréket az 5 evőkanál olívaolajjal.
Egy kiskanál segítségével osszuk szét az így kapott keveréket egyenlő arányban a 4 lapos kenyér tetejére.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
7 percig süssük a 4 kenyérkét a sütőben.
Vegyük ki az elkészül zatar fűszerkeverékes kenyérkéket és fogyasszuk melegen vagy kihűlt állapotban.
Jó étvágyat!
RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST Kosárba
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Cikkszám: 21081