Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Rántott növényi sajt recept

   
Ez egy különleges, ünnepi alkalmakra is feltálalható étel. Vegán, gluténmentesen elkészíthető. Igyekeztünk zsírszegényen elkészíteni, így nem is zsírban, olajban, hanem a sütőben sütöttük ki.

A vegán táplálkozásban gyakorta készített magsajt ez is, amely elkészíthető egy olcsóbb, de nem kevésbé finom változatban is, napraforgómagból, vagy egy drágább, szintén nagyon finom változata kesudióból. Ízben és állagban alig különböznek egymástól, pénztárcánk szabta lehetőségeink, spórolási szokásaink alapján dönthetünk az alapanyagról.

Nem igényes recept, nem kell patikapontossággal kimérni a hozzávalókat, de jó betartani, hogy bögrénként (2.5 dl) egy evőkanál agar agar szükséges a jól szeletelhető, nem ridegen kemény, krémes állag eléréséhez.

Mutatós, nagyon finom étel, változatos köretekkel tálalható, de sajtszeletként zöldségekkel, salátákkal is fogyasztható. Mi most mindkét verziót kipróbáltuk, zöldfűszeres bulgurral tálaltuk (hamarosan jön ennek is a receptje), a maradékot vacsorára zöldségekkel ettük. Nagyon szerencsés rántott sajt variáció ez a magsajt, tároláskor nem keményedik meg, mint tejből készült testvére, nem beszélve arról, ha frissen kisütve fogyasztjuk, krémes, omlós, picit lágyan folyós.

Hozzávalók 10 szelet sajthoz

20 dkg kesudió vagy napraforgómag
1 bögre víz
1 evőkanál agar agar
1-2 kávéskanál (ízlés szerint)
1 nagy facsarásnyi citromlé
1 evőkanál inaktív étkezési élesztő, jó a sörélesztő is
2 evőkanálnyi étolaj (bármelyik a Bulkshopban kapható olaj)
4-5 evőkanál csicseriborsó liszt + víz a panírozáshoz
4-5 evőkanál zsemlemorzsa (ha szükséges gluténmentes)
Fűszerek: bors, kömény, asafoetida (mi ez utóbbit tettük bele), fokhagymapor, bármi, amit szerettek, bármilyen ízesítésűre varázsolhatjuk, akár zöldfűszeres is lehet.



Elkészítés

1. A kesudiót/napraforgómagot egy éjszakára áztassuk be vagy egy órára öntsük le forró vízzel.
2. Őröljük nagyon apróra az áztatott magot, ha nem vinné a turmixunk az elkészítéshez szükséges víz felét öntsük hozzá.
3. Közben a maradék vízben főzzük fel az agar agart. Főzzük egy-két percig, majd adjuk a megőrölt magokhoz és alaposan keverjük el. Fűszerezzük, sózzuk, adjuk hozzá az étolajat is.
4. Az egészet öntsük egy formázóedénybe és tegyük néhány órára a hűtőbe.
5. Szeleteljük fel és panírozzuk.
6. Négy-öt evőkanál csicserilisztet keverjünk össze annyi vízzel, hogy sűrű, de még folyós masszát kapjunk. Tegyük félre 10 percre, a csicseri be fog sűrűsödni. Ebbe a sűrű masszába, majd zsemlemorzsába mártsuk/panírozzuk a sajtszeleteket.
7. Papírral béleljünk ki egy tepsit, a bélelő papírt kenjük be kicsit olajjal.
8. Tegyük rá a panírozott sajtszeleteket és a szeletek tetejét is olajozzuk meg egy kicsit.
9. 180 fokos, előmelegített sütőben általában 30 perc alatt sül.

Más növényi sajtjainkat, ill. abból készült ételeinket is nézzétek meg a receptek között:

Grillezhető sajt
Sajtkolbász
Kesudiós krémsajt
Vegán sajt
Napraforgósajt
Zabos, spenótos palacsinta napraforgós krémsajttal töltve
Krumplis zabgombócok sajtszószban
Vegán, sajtos vendégváró nassolgató 
Csicseris, zabpelyhes chips, spenótos növényi krémsajttal

Jó étvágyat!




A rántott növényi sajt recept 
hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés