Leírás
Az inaktív élesztő tulajdonságai
Az inaktív és az instant élesztő elsőre csak a nevében hasonló. Az inaktivált vagy nemes élesztőnek rendkívül kellemes, édeskés, sajtra, dióra emlékeztető íze van. Nem használható kelt tészták készítéséhez. A sütőélesztő közvetlen emberi fogyasztásra nem alkalmas, viszont inaktivált állapotban fogyasztható és a candidát támogató hatása nem érvényesül. Fontos B-vitamin forrás, tartalmaz B2 és B5 vitamint, ásványi anyagokat és vasat is.
Az inaktív élesztő használata
A legegyszerűbb fogyasztása: bármilyen ételbe vagy joghurtba keverve.
Kész ételekre, salátákra szórjuk ízesítőként, keverhetjük turmixokba, gyümöcs-, zöldséglevekbe. Főtt és nyers ételekhez is tökéletes. Szimplán csak bele kell szórni valamibe vagy rá kell szórni valamire. Nagyon egyedi és sajtos ízhatás érhető el vele. Finom íze mellett roppant egészséges is ám. Tele van fehérjével, B-vitaminokkal, folsavval, magnéziummal és cinkkel.
A nemes élesztőpehely nem ugyanaz, mint a sörélesztőpehely; az inaktív étkezési élesztőpelyhet cukoroldaton speciálisan erre a célra nevelt élesztőgombákból állítják elő, míg a sörélesztő a sörgyártás egyik mellékterméke.
Ha egyszer megkóstolod, könnyen a kedvenceddé válhat. A vegán konyhában a sajtos ízek utánzására és pótlására használják. Gyakori, hogy a vegán konyhában tésztaszószok ízesítésére, karakteresebbé tételére. A házi készítésű vegán sajok egyik fontos alapanyaga. Kitűnő parmezánszerű és ízű növényi, tészta és kenyérételeink szórására, meghintésére alkalmas sajtpor készíthető belőle, ha összedaráljuk mandulával, kesudióval, napraforgómaggal, fokhagymaporral. Ez a parmezánszerű és ízű alapanyag konyhánk egyik kedvence lesz.
Nem alkalmazható tészták megkelesztéséhez. Ízében is aligha van köze a hagyományos élesztőhöz.
Receptek inaktív élesztővel
Grillezett növényi sajt miso ízesítésselVegán kesucamembert
Szeletelhető tofumozarella
Misóval ízesített vegán lapkasajt
Lencsefasírt
Napraforgósajt
Vegán tejföl
Sütőben sült spenótos rizslabdák
Bulgurrizibizi
Egyszerű, hagymás kukoricakenyér
Csicseris, zabpelyhes chips spenótos növényi krémsajttal
Kölessel töltött karalábé házi készítésű tejszínnel
Húsétel helyett - rakott kel jackfruittal
Krumpliba töltött magyaros jackfruitpaprikás
Vegán krumplis palacsinta karfiolkrémmel
Ünnepi sós torta
Vegán kolbász
Krumplis zabgombócok sajtszószban
Növényi sajttal készült banánvirág
Fekete burgerek
Banánvirágsajt
Fűszeres tofukolbászok gluténmentes bagettel
Feketebab-gombócok
Jackfruittal töltött ravioli
tedd a kosárba most és nézelődj tovább Kosárba
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Cikkszám: 20154