x
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Lenmagos és spenótos tortillachips recept


A tortillachipsek tésztája és elkészítésének módja szinte azonos a tortillák receptjével, készítési módjával, csak ezek nem serpenyőben, hanem a sütőben 100 fokos hőmérsékleten „száradnak” meg. A legkitűnőbb mártogatós, vendégváró „rágcsa” készülhet belőlük, annyira finomak, hogy mindig pillanatok alatt elfogynak, nem lehet belőlük eleget készíteni.

Az itt közölt chipsek közül a lenchips annyira olcsó is, hogy semmilyen boltban vásárolt rágcsálni való nem veszi fel vele a versenyt. Egészségesebbet pedig egész biztosan széles e világban nem találunk.

Mindkét chips adalékanyagmentes, „mindenmentes”, mindenkinek az életmódjába, diétájába beilleszthető, gluténmentes, vegán. Fogyókúrázók nyugodtan fogyaszthatják.

Lentortilla-chips

Hozzávalók 2 hagyományos sütőtepsihez

1 bögre (2.5 dl) lenmag (őrölten ennyi) + a szóráshoz
1 mokkáskanál őrölt kömény / más fűszer, amit szeretünk
Víz szükség szerint (körülbelül 1.7 deciliter)
1.5 evőkanál olaj

Mi nem sóztuk a tésztát, a kisült chipsek felületét szórtuk meg fűszersóval.



Elkészítés

1. Őröljünk egy csésze lenmagot
2. Öntsük egy tálba a fűszerrel és az olajjal együtt és langyos – de nem meleg – vízzel kezdjük el összedolgozni. Eleinte bátrabban, a végén óvatosabban – evőkanalanként – adagoljuk a vizet. Ragacsos, majdnem összeálló tésztát kell kapnunk, amit dolgozzunk össze egy ragadós gömböcskévé, ami a pihenés alatt még tovább keményedik.
3. 10 percnyi pihentetés után válasszuk a 4. pontban leírt a) vagy b) variációt és aszerint járjunk el.
Mindkét esetben két sütőpapír között nyújtsuk a tésztát. Fontos: A nyújtáskor a papírt többször húzzuk le róla, lisztezzünk alá, ha szükséges, a két papír közé fogva néhányszor forgassuk is meg a tésztát úgy, hogy, ami eddig alul volt, az felülre kerüljön és ezen a felén is nyújtsuk tovább, ha kell lisztezzük a sodrófát és a tésztát is. (Lisztezés nélkül is könnyedén leválik a sütőpapírról) Egészen vékonyra nyújtható és nyújtandó.
4.
a) variáció
Osszuk a tésztát 4 részre és nyújtsunk belőle 4 kerek formát. Egy tányér segítségével rajzoljuk körbe/igazítsuk kerekre őket. Nyolcadoljuk el a kerek lapokat egy derelyemetszővel/késsel. A körcikkeket fektessük papírral bélelt tepsire és „szárítsuk őket 20-25 percig „zörgősre” 100 fokon.
b) variáció
A tésztát felezzük el és nyújtsunk 2 darab tepsinyi nagyságú vékony lapot, egy derelyemetszővel/késsel rácsozzuk be. Sütőpapírostól tegyük a tepsibe. 100 fokon 20-25 percig szinte „zörgősre” szárítsuk.

Hozzávalók 2 tepsinyi spenótos chipshez

1 egész és 2/3 bögre mandulaliszt
1 nagy evőkanál spenótpor
3 evőkanál útifű maghéj
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 csipet só
1 mokkáskanál fokhagymapor
körülbelül 1.5 dl langyos víz (szükség szerint)

Elkészítés

1. Az útifű maghéjat 1 dl langyos vízbe áztassuk be, várjuk meg, amíg megkocsonyásodik.
2. A száraz hozzávalókat keverjük alaposan össze egy tálban.
3. Öntsük a száraz hozzávalókhoz a kocsonyás útifű maghéjat, keverjük össze. Annyi langyos vízzel pótolgassuk, hogy összeálló. gombóccá formálható, de puha tésztát kapjunk.
a) variáció
A tésztát osszuk el hatfelé, formáljunk 6 gombócot. A gombócokat takarjuk le, ne száradjanak ki.
Két lisztezett sütőpapír közé téve nyújtsuk el a gombócokat vékonyra. Nyújtás közben a sütőpapírt többször is húzzuk le, két papírlap között a tésztást fordítsuk meg többször is úgy, hogy ezúttal az alja legyen fölül, az alsó lapot is húzzuk le többször. A felső sütőpapíron keresztül egy tányérral rajzoljuk körbe a tortillánkat, ha szép, hibátlan kerekre akarjuk formálni, de nem muszáj. Nyolcadoljuk el a kerek lapokat és a körcikkeket fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, 100 fokon szárítsuk őket „zörgősre”.
b) variáció
Felezzük el a tésztát és nyújtsunk belőlük – a fent leírt módon  2 darab tepsinyi vékony lapot.
A lapokat derelyemetszővel, késsel rácsozzuk be és sütőpapírral együtt fektessük a tepsikre,
100 fokos hőmérsékleten szárítsuk „zörgősre”.

Jó étvágyat!



A lenmagos és spenótos tortillachips recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés