Az itt közölt chipsek közül a lenchips annyira olcsó is, hogy semmilyen boltban vásárolt rágcsálni való nem veszi fel vele a versenyt. Egészségesebbet pedig egész biztosan széles e világban nem találunk.
Mindkét chips adalékanyagmentes, „mindenmentes”, mindenkinek az életmódjába, diétájába beilleszthető, gluténmentes, vegán. Fogyókúrázók nyugodtan fogyaszthatják.
A lentortilla-chips hozzávalói
2 hagyományos sütőtepsihez1 bögre (2.5 dl) lenmag (őrölten ennyi) + a szóráshoz
1 mokkáskanál őrölt kömény / más fűszer, amit szeretünk
Víz szükség szerint (körülbelül 1.7 deciliter)
1.5 evőkanál olaj
só
Mi nem sóztuk a tésztát, a kisült chipsek felületét szórtuk meg fűszersóval.
A tortillachipsek elkészítése
1. Őröljünk egy csésze lenmagot2. Öntsük egy tálba a fűszerrel és az olajjal együtt és langyos – de nem meleg – vízzel kezdjük el összedolgozni. Eleinte bátrabban, a végén óvatosabban – evőkanalanként – adagoljuk a vizet. Ragacsos, majdnem összeálló tésztát kell kapnunk, amit dolgozzunk össze egy ragadós gömböcskévé, ami a pihenés alatt még tovább keményedik.
3. 10 percnyi pihentetés után válasszuk a 4. pontban leírt a) vagy b) variációt és aszerint járjunk el.
Mindkét esetben két sütőpapír között nyújtsuk a tésztát. Fontos: A nyújtáskor a papírt többször húzzuk le róla, lisztezzünk alá, ha szükséges, a két papír közé fogva néhányszor forgassuk is meg a tésztát úgy, hogy, ami eddig alul volt, az felülre kerüljön és ezen a felén is nyújtsuk tovább, ha kell lisztezzük a sodrófát és a tésztát is. (Lisztezés nélkül is könnyedén leválik a sütőpapírról) Egészen vékonyra nyújtható és nyújtandó.
4.
a) variáció
Osszuk a tésztát 4 részre és nyújtsunk belőle 4 kerek formát. Egy tányér segítségével rajzoljuk körbe/igazítsuk kerekre őket. Nyolcadoljuk el a kerek lapokat egy derelyemetszővel/késsel. A körcikkeket fektessük papírral bélelt tepsire és „szárítsuk őket 20-25 percig „zörgősre” 100 fokon.
b) variáció
A tésztát felezzük el és nyújtsunk 2 darab tepsinyi nagyságú vékony lapot, egy derelyemetszővel/késsel rácsozzuk be. Sütőpapírostól tegyük a tepsibe. 100 fokon 20-25 percig szinte „zörgősre” szárítsuk.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Hozzávalók 2 tepsinyi spenótos chipshez
1 egész és 2/3 bögre mandulaliszt1 nagy evőkanál spenótpor
3 evőkanál útifű maghéj
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 csipet só
1 mokkáskanál fokhagymapor
körülbelül 1.5 dl langyos víz (szükség szerint)
A spenótos chipsek elkészítése
1. Az útifű maghéjat 1 dl langyos vízbe áztassuk be, várjuk meg, amíg megkocsonyásodik.2. A száraz hozzávalókat keverjük alaposan össze egy tálban.
3. Öntsük a száraz hozzávalókhoz a kocsonyás útifű maghéjat, keverjük össze. Annyi langyos vízzel pótolgassuk, hogy összeálló. gombóccá formálható, de puha tésztát kapjunk.
a) variáció
A tésztát osszuk el hatfelé, formáljunk 6 gombócot. A gombócokat takarjuk le, ne száradjanak ki.
Két lisztezett sütőpapír közé téve nyújtsuk el a gombócokat vékonyra. Nyújtás közben a sütőpapírt többször is húzzuk le, két papírlap között a tésztást fordítsuk meg többször is úgy, hogy ezúttal az alja legyen fölül, az alsó lapot is húzzuk le többször. A felső sütőpapíron keresztül egy tányérral rajzoljuk körbe a tortillánkat, ha szép, hibátlan kerekre akarjuk formálni, de nem muszáj. Nyolcadoljuk el a kerek lapokat és a körcikkeket fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, 100 fokon szárítsuk őket „zörgősre”.
b) variáció
Felezzük el a tésztát és nyújtsunk belőlük – a fent leírt módon – 2 darab tepsinyi vékony lapot.
A lapokat derelyemetszővel, késsel rácsozzuk be és sütőpapírral együtt fektessük a tepsikre,
100 fokos hőmérsékleten szárítsuk „zörgősre”.
Jó étvágyat!
A lenmagos és spenótos tortillachips recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: TORTILLÁK ÉS CHIPSEK | KENYEREK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA