Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Köleskása mandulával és szederdzsemmel recept


Ezen az oldalon a köles egészségre gyakorolt jótékony hatását már többször is taglaltuk.
Nézzük most néhány mondatban a szeder kiemelkedő tulajdonságait.

A szeder amellett, hogy nagyon finom, egy egészségünkre jótékony hatással bíró növény is.
Magas vitamin- és nyomelem tartalmú növény, amely erősíti az immunrendszert. Véd a gyulladások ellen. Védi a szívet, segít a vércukorszint karbantartásában, daganatellenes hatása is bizonyított. Védi bőrünk és szemünk egészségét, fiatalít. Javítja az emésztést, megszűnteti a székrekedést.
Ma már nem csak idénygyümölcs, hiszen a nagy áruházak polcain és hűtőpultjában egész évben kapható. Így bármikor el tudjuk készíteni a a receptben leírt módon. Most, amikor a szezonja van semmiképpen ne hagyjuk ki a készítését, amit aztán fogyasszunk egészséggel és egészségünkre a reggeli köleskásánkhoz vagy bármikor, amikor kedvünk szottyan rá.

Köleskása szederdzsemmel 6-8 nagy szelet/adag

1. Készítsük el a köleskását

Hozzávalók

1/2 bögre köles
1,5 bögre víz vagy növényi tej (mi kókusztejjel készítettük)
1 nagy marék őrölt mandula (kendermaggal is nagyon finom)
2 -3 evőkanál kókusz- vagy más cukor
2 szem kardamommag
1 mokkáskanál őrölt citromhéj
2 evőkanál chia mag
1 csipet

Főzzük meg a kölest a tejben (víz is megteszi).



Rövid videó a köles elkészítéséről:


A hűlő köleshez keverjük hozzá a többi hozzávalót. Tegyük félre, fedjük le, hogy az ízek összeérjenek, az állaga konszolidálódjon. Keményebb, jól formázható kását kell kapjunk, hiszen a végén a lekvárral megtöltjük. Ha a kásánk lágy lenne, nyugodtan keverjünk bele egy evőkanál útifű maghéjat.

A kása költségei:
köles nagyjából 15 dkg: hozzávetőleg 70 Ft
mandula nagyjából 5 dkg: hozzávetőleg 130 Ft
cukor nagyjából 5 dkg: hozzávetőleg 90 Ft
chia mag hozzávetőleg 3 dkg:  hozzávetőleg 75 Ft
1,5 bögre növényi tej: hozzávetőleg 120 Ft
egyéb: 20-30 Ft

Összesen: körülbelül 480-500 Ft

2. Készítsük el a szederdzsemet

25 dkg (egy kis doboz) szeder
2-3 evőkanál bármilyen a Bulkshopban kapható cukor
1 csapott kávéskanál citruspektin

A szedret keverjük össze a cukorral és a pektinnel. Egyetlen percig forraljuk. Tegyük turmixba, jó alaposan turmixoljuk meg, hogy a magokról is ledörzsölődjenek kicsit. A keverékből szűrjük ki a magokat, a dszemet tegyük félre, hagyjuk kihűlni.

A dzsem költségei
25 dkg szeder hozzávetőleg 300 Ft
cukor és pektin nagyjából 100 Ft

Összesen: hozzávetőleg 400 Ft

3. Készítsünk csokidíszítést

De csak akkor, ha egyéb teendőkkel már készen vagyunk. Ha nem akarunk az alábbiakkal bíbelődni egy olvasztott csoki is megteszi.

Hozzávalók
1 evőkanál kakaó
1 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
1 mogyorónyi vaj vagy kókuszzsír

A díszítés költségei hozzávetőleg: 100 Ft

A zsiradék kivételével lassú tűzön főzzük fel a keveréket. Könnyen leég, kavarni kell.
Amikor a tűzről levettük folytonos keverés mellett adjuk hozzá a zsiradékot.

4. Formáljunk a kihűlt köleskásából egy rudat

Nyomjunk bele teljes hosszában egy mélyedést. A mélyedést töltsük meg dzsemmel. A kása széleit igazgassuk rá, hogy befedje a dzsemet. Csurgassuk rá a csokoládét.

6-8 adag kásánk összesen, hozzávetőleg 1000 Ft-ba kerül.

Jó étvágyat!



A köleskása mandulával és szederdzsemmel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés