Leírás
Mi az eritritol?
Az eritrit a cukoralkoholok osztályába tartozó vegyület. Glukóz erjesztésével állítják elő egy speciális élesztőgomba segítségével. A cukor egy egészségesebb változata, annak mellékhatásai nélkül.
Milyen az íze?
Hűs és édes, valamint nincs semmilyen kellemetlen utóíze. Fogyókúrázók és diétázók egyik kedvence cukor helyett
Kevesebb kalória - mitől más édesítő?
Sokféle cukoralkohol létezik. A legismertebb cukoralkoholok közé tartozik például a xilitol, a szorbitol stb... de az eritritol sok mindenben különbözik a többi cukoralkoholtól. A legfontosabb különbség, hogy az eritritolban sokkal kevesebb a kalória.
Cukor és eritrit - összehasonlítás
A normál kristálycukor grammja 4 kalóriát tartalmaz, a xilitol 2,4-et az eritritol pedig mindössze 0,24-et.
Az eritritol kalóriatartalma csak 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont annak kb. 70%-a.
Milyen hatású az eritrit?
Az eritritolt szervezetünk nem bontja le, úgy megy át a testünkön, hogy nincsenek káros metabolikus hatásai, mint a túlzott cukorfogyasztásnak, és a többi cukoralkohollal ellentétben nem okoz emésztési problémákat, nem puffaszt, nem okoz hasmenést.
Az eritritol előnyei
Erős gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.
Egészséges szervezetben az eritritol nem változtatja meg sem a vércukor-, sem az inzulinszintet, ahogy nincs hatással a koleszterinszintre-, sem a tryglicerid szintre. Ezért az eritritol kiváló cukorhelyettesítő lehet túlsúlyos, cukorbeteg vagy bármilyen más metabolikus szindrómában szenvedő emberek számára.
Nem okoz fogszuvasodást, mint a cukor.
Biztonságos cukorhelyettesítő
Mindent összevetve az eritritol kifejezetten biztonságos édesítőszernek mondható. Állatkísérletekben többszörösen vizsgálták metabolikus, illetve toxikus hatásait, ám az eredmény minden esetben az volt, hogy az eritritolnak még nagy mennyiségben történő tartós fogyasztás esetén sincs egészségkárosító hatása.
Hogyan főzzünk süssünk eritritollal?
Kiválóan alkalmas sütésre, főzésre édesítő erejét nem veszti el hőkezelés hatására, a belőle készült édességnek nem lesz utóíze. Édesítő ereje kisebb, mint a kristálycukoré és kb. 30 %-kal többet kell adagolnunk, ha ugyanazt az édes ízt akarjuk elérni.
RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA
Cikkszám: 20216
Paraméterek
100g eritritol tápértéke | |
Energia KJ-ban | 77 |
Energia Kcal-ban | 20 |
Zsír | 0g |
- amelyből telített zsírsav | 0g |
Szénhidrát | 99,78g |
- amelyből cukor | 0g |
Fehérje | 0g |
Só | 0g |
Receptek eritrittel
Receptötletek eritritol használatára
Vegán kuglóf kétféle változatban
Epres muffin recept
Ribizlis, áfonyás, sárgadinnyés tápiókapuding
Kesudiós keksz
Citromtorta csicseriborsóliszttel
Csokis puszedli
Áfonyabőrbe bújtatott édes köles és rizs
Grízes tészta
Diótorta
Feketebab-gombócok
Sütőtökös csokoládés puding
Rizspalacsinta
Epres zabsüti