Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Menü

Citromos pite recept

   
Vegán és gluténmentesen elkészíthető sütemény. 
A képeken látható citromos krémmel töltött pite nagyon finom, tésztája omlós puha, a beletöltött citromkrém felveszi a versenyt a legjobb, tojással készült krémmel is, intenzív citromízű, édes is, savanykás is, puha és krémes is, mégis jól szeletelhető, dekoratív látványt nyújtó.

Mindenki szeretni fogja, aki a citromos aromájú sütiket szereti.
A felsorolt hozzávalók egy közepes nagyságú piteformához elegendőek, ha nagyobbat szeretnétek sütni 1/3 résszel emeljétek meg a hozzávalók mennyiségét.

Hozzávalók a pitetésztához

2/3 bögre zabpehelyliszt
2 evőkanál kókuszliszt
1 mokkáskanál konjakliszt
1 kisebb citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt citromhéjpor (el is maradhat)
2 lentojás (2 kanál lenmag őrölve + 6 evőkanál víz)
1 nagy kanál lágy, nem olvasztott kókuszzsír (3 kanál olvasztott) / más növényi margarin
3 evőkanál eritritol vagy inkább kókuszcukor
1/2 citrom leve / lehet kicsit több
1 kávéskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál vanília kivonat
ha szükséges még kevés növényi joghurt / mi kókuszjoghurtot használtunk vagy kevés növényi tej
1 csipet 

Hozzávalók a citromkrémhez

0.5 liter növényi tej
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő / más keményítő
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál eritritol / más fehér cukor / cukorpótló
1 mokkáskanál vanília
2 kávéskanál agar agar
1 mokkáskanál őrölt citromhéjpor / el is hagyható
1 csipet só
2 deciliter növényi tejszín / habosított kókuszkrém / lenhab / aquafaba habosítva / el is maradhat

*borkő a növényi habok stabilizálásához



Elkészítés
A pitetészta elkészítése:

1. A liszteket keverjük össze és morzsoljuk el benne alaposan a kókuszzsírt.
2. A hozzávalókból keverjünk jól formálható, de lágy pitetésztát. A kókuszliszt nagyon folyadékigényes, ha morzsálódik gyúrás közben, adjunk hozzá 1-2 evőkanál növényi joghurtot vagy tejet.
3. Az elkészült tésztát nyomkodjuk egy piteformába úgy, hogy pereme is képződjön.
4. Süssük 180 fokos sütőben 12-15 percig. A pitetésztát hűtsük ki.

A citromkrém elkészítése:

5. A növényi tejszínen kívül (ha egyáltalán használunk), mindent tegyünk bele a turmixba és keverjük alaposan össze.
6. Tegyük fel a tűzhelyre és besűrűsödésig, állandó keverés mellett főzzük.
7. Vegyük le a tűzhelyről és hűtsük langyosra.
8. Ha használunk növényi habot, azt most verjük fel és a kemény habot keverjük bele a langyosra hűlt keményítős krémbe.
* Ha lenhabot vagy aquafabát használunk, a belőle vert habot stabilizáljuk 1 mokkáskanál borkővel.
9. A habot keverjük el a keményítős krémben.
1 órányi időt hűtsük, ekkorra a pitetészta is kihűl.
10. A pitetésztát töltsük meg a citromos krémmel.
11. Díszítsük fel a pitét és helyezzük, akár az ünnepi asztalra torta helyett.

Jó étvágyat!




A citromos pite recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:  

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés