Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Áfonyás rizstorta recept


Egy könnyű, finom édesség.
Egy laktató leves után desszertként vagy egy kellemes, pihenős délutánra.

A tortácska a készítésekor felhasznált agar-agartól megdermed, könnyen szállítható, akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük, uzsonnára, tízóraiként, de reggeliként is megállja a helyét. Két-három napig is eláll a hűtőben.

A képen látható tortácska mirelit áfonyával készült, de elkészíthetjük friss eperrel, málnával, szederrel
Elkészíthető aszalt áfonyából is.

Hozzávalók

Az alaphoz:

1/2 bögre jázminrizs
2 bögre kókusztej (kókusztejporból és vízből): 1 bögre vízhez 1 evőkanál tejport tegyünk
4 evőkanál kókuszcukor vagy barna nádcukor vagy 5 evőkanál eritritol. (A kókusz és a nádcukor a rizst kissé barnásra színezi.)
1 mokkáskanál vanília
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál szegfűszeg (elhagyható)
1 kávéskanál őrölt citromhéj
1 csipet



Az áfonyás krémhez:

1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
1 bögre kókusztej (porból)
1 bögre mirelit áfonya
vagy 1/2 bögre aszalt áfonya (ha aszaltat használunk, főzzük meg egy kicsit kevés vízben)
3-4 evőkanál kókusz- vagy nádcukor vagy 4-5 evőkanál eritriol

A rizsalap és a krém dermesztéséhez:

1 púpozott kávéskanál agar-agar
1 bögre víz

Elkészítés

1. Főzzük meg a rizst a megfűszerezett kókusztejben, főzzük egészen ragacsosra, ha szükséges pótoljuk az elfőtt kókusztejet (vízzel).
2. Egy bögrében keverjük kevés vízzel csomómentesre a keményítőt.
3. Forraljuk fel a kókusztejet, édesítsük meg, nagyon lassan kevergetve csurgassuk hozzá a keményítőt, várjuk meg, amíg a keverék újra felfő, vegyük le a tűzről és még fagyosan keverjük hozzá az áfonyát (ha kissé megfőzött aszalt áfonyát használunk, akkor azt).
4. Az áfonyát turmixoljuk el a keményítőben, kóstoljuk meg, édesítsük, ha szükséges. Tegyük félre. 
5. Készítsük el az agar-agart. Az agar-agar elkészítése nem nehéz, nem csomósodik, kevés is elég belőle, biztos hatással bír. 1 bögre vízhez (2.5 deciliter) 1 púpozott kávéskanál agar-agart számoljunk mindig.
A vízben feloldott agar-agart kíméletes tűzön forraljuk fel. Pontosan úgy viselkedik, mint a zselatin, még a szaga is hasonló melegedés közben.
6. A megmelegített agar-agar felét keverjük bele alaposan a rizsalapba, a másik felét az áfonyás feltétbe.
7. Egy tortaformába először rakjuk bele a díszítést, utána öntsük rá az áfonyás masszát, végül terítsük rá a rizsalapot.
8. Tegyük egy éjszakára/néhány órára hűtőbe. 
9. Borítsuk ki egy tálalótálcára.

Jó étvágyat!



Az áfonyás rizstorta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés