Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Adventi sütikoszorú recept


Süssünk adventi sütikoszorút! Ezzel a két recepttel a vegán módon étkezőknek szeretnénk kedvezni. Bár az elkészült süteményeket alapvetően dekorációs célra szántuk, néhány nap után meg is lehet enni azokat, természetesen nem gondoltuk, hogy egy teljes hónapig elállnak.

tejmentes
tojásmentes
gluténmentes
répacukormentes
vegán

Az elkészült adventi koszorút n
éhány napig  nézegessük, szeretgessük, aztán szépen  szeleteljük fel, süssük/szárítsuk a szeleteket 150 fokos sütőben 15-20 percig, míg „kétszersült” lesz belőlük. Frissen is ehetők persze.

Az alábbiakban a sütikoszorú elkészítésének egy olcsóbb és egy drágább változatát is leírjuk. Mi mind a kettőt megsütöttük és mindkettőt finomnak találtuk. (A felsorolt hozzávalók alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávaló lisztek és egyéb alapanyagok csomagolásán található információkat.)

Hozzávalók a drágább koszorúhoz

9 dkg mandulaliszt
5 dkg nyílgyökérliszt (keményítő)
1 evőkanál kókuszliszt (1.5 dkg)
1 nagy evőkanál (1.5 dkg) őrölt lenmag + 3 evőkanál víz
3 evőkanál eritritol
1 mokkáskanál vaníliakivonat
1 mokkáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csipet
1 citrom reszelt héja / kismaréknyi kandírozott narancshéj vagy más aprózott aszalt gyümölcs
1 érett banán
2/3 bögre meleg növényi tej
2-3 evőkanál citromlé
1 evőkanál (3 dkg kókuszzsír)



Elkészítés

1. A banánt turmixoljuk le a kissé megmelegített tejjel, a megolvasztott kókuszolajjal és a citromlével.
2. A száraz hozzávalókat elvegyítjük és alaposan elkeverjük a banános alappal és a beáztatott lenmag-őrleménnyel. Az összeállított tésztába keverhetünk egy kis maréknyi aprózott aszalt gyümölcsöt is. Mi kókuszcukorral kandírozott narancshéjat aprítottunk bele. Számítanunk kell azonban arra, hogy a beleaprított aszalványoktól, kandírozott gyümölcsöktől a megsült tésztánk belseje „ragacsosabb”, kevésbé szellős lesz, ami az ízértéken javít, az állagot viszont kevésbé tetszetőssé teszi.
3. Egy kerek, középen púpos formát  kikenünk kókuszzsírral, (ha nincs ilyen sütőedény a háznál, egy lábas / kör alakú tepsi közepébe állítsunk bele egy kör alakú kisebb tálkát és azt vegyük körbe a tésztával), beleöntjük a masszát.
4. Előmelegített 165 fokos sütőben kb. 40 percig kell sütni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
5. A formában 5 percig hagyjuk állni, majd lazán odaütögetjük az asztallaphoz és rácsra borítjuk. Kihűlés után tetszés szerint díszítjük.

Hozzávalók az olcsóbb változathoz

1 nagy érett banán
10 dkg zabpehelyliszt
2 nagy evőkanál kókuszliszt
1 púpos evőkanál lenmag őrölve + 3 evőkanál víz
1 mokkáskanál  sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2-3 evőkanál citromlé
2 evőkanál eritritol / esetleg kókuszcukor (a kókuszcukor barnára színezi a tésztát)
2 nem púpozott evőkanál kókuszzsír
1 citrom reszelt héja, esetleg apróra vágott aszalt gyümölcsök (nem sok, egy kismaréknyi)
0.5 dl növényi tejszín + 0. 5 dl, de csak, ha szükséges

Elkészítés


1. Áztassuk be az őrölt lenmagot 3 evőkanál vízbe.
2. A banánt, a citromlevet, kissé felmelegített fél deci tejet a felolvasztott kókuszzsírt és a cukrot turmixoljuk össze.
3. A banános alaphoz keverjük hozzá a szilárd hozzávalókat, és a beáztatott lenmag-őrleményt is. Egy nokedli sűrűségű tésztát kapunk. Ha szükséges hígítsunk még rajta növényi tejszínnel. Itt az utolsó fázisban keverhetünk bele aszalványokat, kandírozott gyümölcsöket. Számítanunk kell azonban arra, hogy a beleaprított aszalványoktól, kandírozott gyümölcsöktől a megsült tésztánk belseje „ragacsosabb”, kevésbé szellős lesz, ami az ízértéken javít, az állagot viszont kevésbé tetszetőssé teszi.
4. Egy kerek, középen púpos formát  kikenünk kókuszzsírral, (ha nincs ilyen sütőedény a háznál, egy lábas / kör alakú tepsi közepébe állítsunk bele egy kör alakú kisebb tálkát és azt vegyük körbe a tésztával), beleöntjük a masszát.
5. Előmelegített 165 fokos sütőben kb. 40 percig kell sütni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
6. A formában 5 percig hagyjuk állni, majd lazán odaütögetjük az asztallaphoz és rácsra borítjuk. Kihűlés után tetszés szerint díszítjük.

Jó étvágyat!




Az adventi sütikoszorú recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.