Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Szódabikarbóna 1kg

Ár:
530 Ft (417 Ft + ÁFA)

szódabikarbóna használható sütemények, piskóták készítésénél sütőpor helyett. Nagyon jó gyomorégés kezelésére is.

(530 Ft/kg) - RAKTÁRON
 

Átlagos értékelés: Nem értékelt
Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!
Kukoricakeményítő 1kg bulkshop Kukoricakeményítő 1kg
790 Ft
Pektin 200g (citruspektin alacsony cukortartalmú lekvárokhoz) Pektin 100g (citruspektin alacsony cukortartalmú lekvárokhoz)
1.650 Ft
Agaragar 100g bulkshop Agaragar 100g
2.090 Ft 1.890 Ft
Inaktív élesztő por bulkshop Inaktív élesztő por 250g
1.130 Ft

Leírás

A szódabikarbóna jellemzői  A szódabikarbóna a háztartás nélkülözhetetlen terméke

A konyhákban a sok finom fűszer között általában ott lapul a szódabikarbóna, bonyolultabb nevén nátrium-hidrogén-karbonát, mégis kevesen tudják, mennyi mindenre használható. A szódabikarbóna használható sütemények, piskóták készítésénél sütőpor helyett vagy emésztési problémák kezelésére.
A szódabikarbóna rendbe teszi a szervezet és a környezet kémiai egyensúlyát. Amikor a szódabikarbóna savas vagy lúgos anyaggal érintkezik, akkor arra törekszik, hogy semlegesítse, és kiegyenlítse a pH-értékét. Ez a kettős képesség segít abban, hogy a szervezet savasodás esetén visszaálljon az egyensúlyi helyzetébe. 

A szódabikarbóna nagyon jó gyomorégés kezelésére is.

Önmagában fogyasztva kiváló gyomorégéses panaszokra (egy kávéskanál szódabikarbóna egy pohár vízben feloldva)

A szódabikarbóna konyhai felhasználása


A szódabikarbóna kiválóan használható sütéshez- Használható sütemények, piskóták készítésénél lazítószerként, sütőpor helyett.
- Hüvelyesek (bab, borsó, lencse) főzési idejét csökkenthetjük egy késhegynyi szódabikarbóna hozzáadásával
- Főzelékek (paraj, bab, kelkáposzta) egy csipetnyi szódabikarbónától megőrzik a színüket.

Vigyázat! Mindezek ellenére a túlzásba vitt szódabikarbóna használat emésztési zavarokat okozhat!

Sütés közben, hő hatására szén-dioxid szabadul fel belőle, ezáltal az tészta megemelkedik és lazább szerkezetű lesz. A süteményekhez úgy adagoljuk, hogy a szükséges lisztmennyiségben alaposan elkeverjük a megadott mennyiségű szódabikarbónát.

Emellett számos más területen is használható a konyhában, illetve a háztartásban.
Például a száraz bab főző vízébe téve a bab hamarabb megpuhul. A különféle gyümölcssavakat megköti, illetve nyugtatólag hat a túlterhelt gyomorra nehéz ételek, vagy túlzott alkoholfogyasztás után.

 

A szódabikarbóna felhasználása egyéb területeken

Ha kis tányérban teszünk belőle a hűtőszekrénybe, akkor megköti a kellemetlen szagokat.
Ha a lábasban odaégett az étel, akkor kevés vízben szódabikarbónát kell benne forralni. Ha kihűlt, könnyebben tisztítható.
(A fürdőszobában a csempéket és a csaptelepet is tisztíthatjuk szivacsra szórt szódabikarbónával.)
Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből készített fogpaszta ragyogó fehérre varázsolja a fogakat.

Népi praktikák a szódabikarbóna házi használatára

A régi népi hagyományban számtalan praktikát találhatunk, amelyek a szódabikarbóna felhasználásának módjára adnak tanácsot. 


Házi praktikák szódabikarbóna felhasználásával- a lakásban tisztításra és szagtalanításra használható 
- a hűtőben semlegesíti a savanyú szagokat 
- vegyszermentes tisztítószerekhez keverve növeli azok erejét 
- az ezüst ékszereket fényessé varázsolja 
- feloldja a kávé és tea okozta elszíneződéseket az edényeken 
- mosáshoz adva frissebbek lesznek a ruhák 
- kisebb tűz esetén pedig azonnali tűzoltásra alkalmas 
- szódabikarbónás, nedves szivaccsal zsírtalaníthatóak a bútorok 
- vízzel keverve szájöblítő készíthető belőle 
- egy-két egyszerű összetevővel vegyszermentes dezodort keverhetünk belőle 

A környezetre káros tisztítószerek helyett ha szódabikarbónával tisztítjuk a fürdőszobai és konyhai felületeket, azzal megvédjük a környezetet és a pénztárcában is több pénz marad, mintha drága súrolószerekre költenénk.

A szervezet lúgosítása, méregtelenítése szódabikarbónával


Azon kívül, hogy az étkezési szódabikarbóna könnyebbé teszi a süteményt, szervezetünk méregtelenítésére, lúgosítására is nyugodt szívvel használhatod. 
Egy hónapon keresztül minden reggel éhgyomorra fogyassz el egy pohár forró vizet egy kis teáskanál szódabikarbónával, olyan forrón és gyorsan, amilyen gyorsan csak tudod. A szódabikarbónát 2 evőkanál hideg vízben oldd fel, majd utána öntsd rá a forró vizet. Tíz perc elteltével igyál egy pohár hideg, lehetőleg tisztított vizet, amelyhez csepegtess 10-12 csepp frissen facsart citromlevet. Utána 30 percig ne egyél semmit! Ha egy hónapon keresztül betartod a kúrát, már egy hét után könnyebbnek és vidámabbnak érezheted magad, mert a savak közömbösítése és kiválasztása teljes gőzzel megindul a szervezetedben.

E kúra során 21 napon keresztül, naponta három alkalommal éhgyomorra igyál meg egy 1 dl langyos vízben feloldott 1 csapott mokkáskanálnyi étkezési szódabikarbónát. Az ebéd és vacsora előtt a mennyiséget csökkentheted 1-2 csipetre.

A szódabikarbóna fogyasztása által könnyebbé válik az emésztésed, enyhíti a puffadást, a gyomorproblémákat, lúgosít és szinten tartja a pH-értéked.

Táplálkozásodba iktasd be a lúgosító étrendet: csíraféléket, zöldséget és gyümölcsöt, és kerüld a savasító ételeket, fehér cukrot, fehér lisztet, stb. Egy hét után könnyebbnek, energetikusabbnak, vidámabbnak fogod érezni magad, és kevesebb ételt kíván a szervezeted.

 

Egyéb tudnivalók

A szódabikarbóna sokféle területen hasznosíthatóA nátrium-hidrogén-karbonátot vagy ismertebb nevén a szódabikarbónát elsődlegesen mindig is a főzésre, illetve a sütéshez használták fel, mint élesztőt. A savas komponenseket semlegesíti a szén-dioxid kibocsátásával, ami által a tiszta megkel, felemelkedik és szép lyukacsos lesz. A szódabikarbóna adja a jellegzetes szerkezetét a palacsintáknak, a süteményeknek, egyes kenyereknek, piskótáknak és egyéb sült ételeknek. A reakcióban a a savas vegyületek jelentik a foszfátokat, a tejszínt, a fogkövet, a citromlevet, a joghurtot, a kakaót és az ecetet. A szódabikarbónát sütőporral is helyettesíthetjük, ha elegendő savat is adunk az adott recepthez. Azt is érdemes megjegyezni, hogy ma már sok sütőpor is tartalmaz szódabikarbónát vagy egy vagy több savas foszfátot is. Van úgy, hogy a szódabikarbónát felhasználjuk a zöldségek főzésénél is, hogy azok lágyabbak legyenek. Ugyan ma már a puha zöldségek divatja leáldozott, mivel köztudott, hogy kevesebb vitamin van a szétfőtt növényekben, mint a keményekben, mégis ez egy jó megoldás, ha igazán krémes állagú ételt szeretnénk nyerni.

Fontos tudni, hogy a szódabikarbóna könnyen reakcióba léphet az élelmiszerek savas részeivel, így például az aszkobinsavval, a C-vitaminnal is. Ezt a tulajdonságát alkalmazzák akkor is, mikor az étel eltarthatóságát kívánják növelni. A hevítés során a szódabikarbónából távozik a szén-dioxid, így sütési hőmérsékleten ez az anyag felbomlik. A szén-dioxid kibocsátása 80 Celsius-fokon kezdődik meg. Ha ezt az elegyet ezzel a módszerrel készítjük el a sütés előtt, akkor megelőzhető a szén-dioxid kibocsátása. 

Sok laboratórium számára fontos a szódabikarbóna por, mert ez kiválóan reagál a savas közegre. Továbbá, mivel a legtöbb esetben ártalmatlan, nem ártanak vele akkor sem, ha kicsit többet használnak belőle a kelleténél. A szódabikarbónával elolthatóak a kis tüzek is, mivel szén-dioxidot szabadít fel a hő hatására.
 

Receptek szódabikarbónával Finom receptötletek szódabikarbóna felhasználásával

Hógolyók
Banánkenyér
Gyümölcskenyér helyett
Csokletcsipkuki
Fordított süti házi zabkeksszel
Egyszerű zabkeksz
Céklás kekszek
Kókuszkaramelles, kókuszkrémes mandulatorta
Muffin zabpehelyből
Citromos pite  Finom növényi alapú receptek szódabikarbónával
Banános chia magos sütemény
30 perces, vegán, zöldséges, fűszeres, magvas kenyér
Cukkinikenyér kókuszliszttel
Joghurttorta
Mangómuffin
Mikróban sült zabos bögrés sütemény 
Adventi sütikoszorú 
Tökmézes keksz 
Diótorta


 

RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST   Kosárba



                                                                 TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA

 


Cikkszám:  20012

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Keresés