Egy olyan süteményt sütöttünk, amely a vegán élet követelményeinek is megfelel, de tojással is elkészíthető. Mindkét változat könnyű, finom, puha, a lehetőségeken belül kommersz, a reform konyhában mindennaposan használt alapanyagokból készül. Nem akartuk megdrágítani és bonyolítani különleges alapanyagokkal, ezért zablisztre, kakaóra, kókuszzsírra alapoztuk. Ezek az alapanyagok szinte minden vegán és reform konyhában mindennaposak.
A szilva most kezd érni, már lehet a korábban érő fajtákat kapni a piacon, talán a saját kertetekben is kezd már kékelleni.
A vegán változat elkészítéséhez lentojást használtunk, a süti szépen összeállt, a sütőben megduplázódva feljött, kihűlés után jól szeletelhető, de kicsit morzsálódósabb süteményt eredményezett, mint tojással készült változata. A képeken a vegán változatot látjátok.
A szilva, a kakaó és a csoki ötvözése nagyon szuper sütit eredményez. Próbáljátok ki! Mi a szomszéd gyerekeket is megkínáltuk vele, nem átallották vanília fagylalttal enni. Lelkük rajta. Próbáljátok ki ti is, fagyival is. Mi egy egyszerű, percek alatt készülő szilvakrémmel tálaltuk.
Hozzávalók 18-20 darab süteményhez
2 evőkanál lágy kókuszzsír (nem olvasztott) / növényi margarin
1/2 csésze langyos vízben oldott, négy evőkanálnyi kókusz- / barna- / vagy más cukor / eritritol / cukorpótló / juharszirup
1 csésze zabpehelyliszt / zabliszt
1/2 csésze kakaópor
2 lentojás / nem vegánoknak tojás
1/2 bögre növényi tej
1 kávéskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 facsarásnyi citrom / almaecet
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 csipet himalája só
1/2 csésze csokicsepp vagy apró étcsoki (nem feltétlen szükséges, de nagyon finommá teszi a tésztát)
15 szem szilva + zabliszt a forgatáshoz
A szilvakrém hozzávalói
4 nagy szem szilva
1-2 evőkanál barna / kókuszcukor / eritritol / cukorpótló / valamilyen szirup
1 púpozott kávéskanál kukoricakeményítő
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)
Elkészítés
1. Magozzuk ki a szilvát.
2. Áztassunk be 2 evőkanál őrölt lenmagot 6 evőkanál vízbe.
3. Melegítsük elő 180 fokra a sütőt.
4. A választott cukrot oldjuk fel fél bögre vízben (vagy növényi tejben).
5. A kókuszzsírt morzsoljuk bele a lisztbe és a többi száraz hozzávalót adjuk hozzá, keverjük jól össze.
6. Adjuk hozzá a feloldott cukrot, a fél bögre növényi tejet, a lentojást.
7. Keverjük a masszát alaposan össze. Nokedli sűrűségű, nem formázható tésztát kell kapnunk, amelybe fakanállal keverjük bele a darabolt csokit.
8. A masszát terítsük ki egy közepes (16 X 24 cm-es) méretű tepsiben.
9. A kimagozott szilvákat forgassuk meg zablisztben (így nem süllyednek le a süti aljára sütés közben) és rakjuk szét a sütimassza tetején.
Ha zavar benneteket a szilvák tetején a kilátszó liszt látványa, egy kis tálban oldjatok fel pici cukrot, szegfűszeget és kenjétek le a kilátszó szilvák tetejét, így sülés után, gyönyörű, fényesek lesznek a kilátszó szilvák.
10. A szilvakrém elkészítése
4 vagy több szem kimagozott, felaprózott szilvát 1-2 evőkanál cukorral főzzünk fel, egy kávéskanálnyi, kevés vízben oldott kukoricakeményítővel habarjuk be.
Jó étvágyat!
A vegán, csokis szilvás sütemény recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.