Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Töltött paprika recept


Paprikát szinte egész évben lehet kapni. Ha szívesen ennénk egy paprikával készült ételt
csak el kell mennünk a legközelebbi bevásárló központba, piacra.

A paprikával készült ételek mégis tavasszal, nyáron, kora ősszel a legfinomabbak, amikor a fóliasátrakat kinyitják vagy a szabad földön akadálytalanul süti a nap.
A képen látható vegetáriánus töltött paprika - bár a hozzávaló paprika biopolcról származik-  még nem ilyen. 
Egy kis változatosságot, üdeséget mégis hoz a téli hónapok után, érdemes elkészíteni, ha valami könnyű fogásra vágyunk.
Az általunk elkészítésre ajánlott változat sütőben sül.
A hozzávalókból a tölteléket, a paradicsomszósz és a paprikák kicsumázását előző nap elő lehet készíteni, másnap csak a sütőbe kell tolni.

Hozzávalók

2/3 bögre köles
20 dkg gomba (mi barna csiperkét használtunk)
1 közepes nagyságú hagyma
2-3 gerezd fokhagyma vagy 1 kávéskanál fokhagymapor
2X1 mokkáskanál
1-2 evőkanál cukor (barna nádcukor, kókuszcukor, xilit, ami van otthon)
zöld fűszerek: 1-1 csipet oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring 
1/2 mokkáskanál koriander
1 púpozott mokkáskanál őrölt kömény
1 púpozott evőkanál sótlan ételízesítő keverék
1-2 evőkanálnyi olaj (nyersen sajtolt napraforgó, szőlőmag) ami van otthon
1-2  evőkanál kendermag (elhagyható)
8 közepes méretű paprika
0,5 liter sűrített paradicsom
néhány koktélparadicsom (elhagyható)
1 evőkanál keményítő (elhagyható)



Elkészítés

1. A kölest éjszakára/néhány órára áztassuk be.
Sós vízben főzzük a kölest körülbelül 20 percig, amíg megpuhul, de ne főzzük ragacsosra, mert a paprikákba töltve tovább puhul majd.
Hagyjuk kihülni.

2. Készítsük el a zöldfűszer keveréket: A szárított zöldfűszereket tegyük kávédarálóba és őröljük meg. 


3. Készítsük el a tölteléket:

Tisztítsuk meg és daraboljuk fel a hagymát, fokhagymát és a gombát, pároljuk meg az olajon. 
Ízesítsük a megőrölt fűszerek felével, tegyük bele az ételízesítő keveréket, a köményt és a koriandert is.
Sózzuk meg. 
Ne fedjük le párolás közben, hadd fője el a levét.
Hagyjuk kihűlni.

4. Készítsük el paradicsomszószt.

Fél liter sűrített paradicsomot hígítsunk fel fél liter vízzel.
Kavarjuk jól össze.
Édesítsük, tegyünk bele egy nagy csipet sót is.
Keverjük bele a megőrölt zöldfűszerek másik felét.
Tegyük fel forrni.
Dobjuk bele a koktélparadicsomokat is főni (ha használunk).
Ha sűrű szószt szeretnénk, behabarhatjuk a keményítővel (nem okvetlen szükséges).

5.Töltsük meg a paprikákat.​​
Keverjük össze a kihűlt kölest és a gombás keveréket, ha szükséges sózzuk még.
Üssünk bele 1 tojást (ha vegán ételt akarunk készíteni a tojás elhagyható), tojással a töltelék jobban összeáll.
Ha fehérjedúsabb ételt szeretnénk készíteni, keverjünk a töltelékbe 1-2 evőkanál kendermagot.
Ha sűrűbb és keményebb tölteléket szeretnénk, szilárdítsuk 1-2 evőkanál zabpehely hozzáadásával.
Helyezzük a megtöltött paprikákat a sütőedénybe és öntsük le a paradicsomszósszal.
180 fokos sütőben (közepes lángon) süssük addig, amíg a paprikák héja megpuhul (tűpróbával ellenőrizzük).

Jó étvágyat!



A töltött paprika recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés