Hozzávalók egy 18 X 24-es tepsihez, 12 szelethez
Készítsünk lisztkeveréket. A hozzávalókat nem kell patikapontossággal kimérni, közepesen púpozott kanalat (mennyiségeket) használjunk.*
Lisztkeverék:
2 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál zabliszt
2 evőkanál kókuszliszt
2 kávéskanál kukoricakeményítő
2 mokkáskanál konjakliszt
3 tojás
3 evőkanál eritritol / más fehér cukor / cukorpótló
2 evőkanál olvasztott kókuszzsír
1 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna + 1 facsarásnyi citromlé
12 fél szem szilva (lehet több is, rakhatjuk sűrűbben is)
Fűszerkeverék:
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
1 mokkáskanál vanília
1 evőkanál porított eritritol, kókuszcukor / más cukor vagy cukorpótló
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt.
2. Magvaljuk ki és felezzük el a szilvaszemeket.
3. Béleljünk ki egy tepsit papírral.**
4. Készítsünk lisztkeveréket. A hozzávalókat nem kell patikapontossággal kimérni, közepesen púpozott kanalat (mennyiségeket) használjunk.*
5. A lisztkeverékhez adjuk hozzá a sütőport, szódabikarbónát, a szódabikarbónára facsarjunk kevés citromlevet.
6. Készítsük el a fűszerkeveréket.
7. Az egész tojásokat az eritritollal keverjük ki alaposan.
8. Adjuk hozzá a kókuszzsírt.
9. A kikevert tojásokhoz adjuk hozzá a lisztkeveréket. Piskótaszerű, folyós tésztát kell kapnunk. Ha sűrűnek találjuk, evőkanalanként adjunk hozzá valamilyen növényi krémet.
10. A masszát öntsük a bélelt tepsibe. Ha a tepsink mérete megfelelő, a tészta vékonyan terül el a tepsiben.
11. Minden egyes szilvaszembe, a magok helyére tegyünk egy mokkáskanálnyi fűszerkeveréket és a megtöltött magházzal lefelé nyomjuk bele a masszába, szép szabályosan, hogy ennek mentén tudjuk majd szeletelni.
12. Süssük 20-25 percig 180 fokos sütőben, illetve tűpróbáig.
13. A papír segítségével emeljük ki a tepsiből, hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.
*Ez a lisztkeverék alkalmas a hagyományos receptekben szereplő fehér búzaliszt kiváltására, pite, muffin, kevert tésztákban. Süthetünk belőle kekszeket is. Kelt, kenyértészta, kalács, pogácsa készítésére viszont nem alkalmas.
** Bulkpraktika: Gyűrjük össze alaposan a sütőpapírt, majd simítsuk ki. Ezzel a „törött” papírral minden tepsit, még a köralakút is, könnyedén ki tudunk bélelni.
Jó étvágyat!
A szilvás pite recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltunkban:
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76.