A képen látható krémpite ízesítéséhez az augusztusi hónap egyik igen értékes és finom szezongyümölcsét, a nektarint használtuk. A pite kérgébe belegyúrtuk, krémjébe belekevertük, a tetejét a lekvárjával és felszeletelt, grillezett darabjaival díszítettük. Ezt a kissé rusztikus kinézetű pitét mindenki, aki csak megkóstolta nagyon szerette, bár a nagyobbik pitesütő formában sütöttük hamar elfogyott, a kóstolók kívánságlistára tették a folytatását. Próbáljátok ki ti is. Megéri a fáradságot, zsebeljétek be ti is az elismerést érte.
A nektarinos krémpite hozzávalói
2 bögre (1 bögre = 2,5 dl) apró szemű zabpehely (gluténmentes, ha szükséges)1 bögre áztatott kesudió / más dió vagy magféle
1 bögre magozott datolya beáztatva
2 + 2 evőkanál eritritol / más fehér cukor, cukorpótló
1/2 csomag / 1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
1 evőkanál kókuszcukor / más karamellizálódó cukor
8 darab nektarin (6 darab felkocázva a lekvárhoz, 2 darab holdalakú szeletekre vágva a díszítéshez)
0.5 liter növényi tej (mi kókusztejet használtunk)
1 evőkanál kukoricakeményítő / 1 tasak vaníliás pudingpor + 1 púpozott kávéskanál keményítő a lekvárhoz
1 púpozott kávéskanál agaragar
Fűszerek: 1-2 kávéskanál vaníliakivonat a krémbe, esetleg mokkáskanál kardamom
fél citrom leve
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A nektarinos krémpite elkészítése
1. Áztassuk be a datolyát és a kesudiót forró vízbe egy órányi időre.2. A lekvár elkészítése: 6 darab kockára vágott nektarinból főzzünk lekvárt kevergetve, pár perc alatt. Az utolsó pillanatban hintsük meg a kukoricakeményítővel, kavarjuk össze és várjuk meg, amíg besűrűsödik kissé. Kóstoljuk meg, ha nem tartjuk elég édesnek a lekvárt, kavarjuk bele 1-2 evőkanál eritritolt vagy más cukorféleséget. Tegyük félre.
3. Készítsük el a sütemény kérgét.
A sütőt 180 fokra melegítsük elő.
A kesudiót kissé aprítsuk össze, de ne pépesre.
A datolyát szűrjük le.
Adjuk össze az aprózott kesudiót, a zabpelyhet és a leszűrt datolyát, a kezünkkel vagy géppel alaposan keverjük össze. Keverés közben keverjünk bele két evőkanállal az elkészült lekvárból, keverjük hozzá a sütőport és a sót is.
Kóstoljuk meg, esetleg édesítsük. Jól formázható, a piteformába könnyedén benyomkodható, rusztikus állagú tésztát kell hogy kapjunk, amelyet szép türelmesen, a széleket elegyengetve, a forma peremére felnyomkodva egyengessünk el a piteformában.
25 perc alatt süssük a képen láthatónál kissé világosabbra.
Vegyük ki a sütőből és tegyük félre.
4. A krém elkészítése:
Egy kevéske tejben oldjuk fel az agaragart és feloldás után adjuk a tejhez.
Kicsi tejben oldjuk fel a keményítőt vagy a pudingport, ha azt használunk.
A tejet az agaragarral együtt tegyük fel forrni és forraljuk legalább két percig, mert az agaragar csak főzés után tudja kifejteni zselésítő hatását. A pitekrémet az agaragar fogja vághatóvá zselésíteni.
Keverjük bele a forrásban lévő agaragaros tejbe a feloldott keményítőt, várjunk a besűrűsödésig.
Vegyük le a tűzről és keverjünk be annyi lekvárt, hogy a díszítéshez még maradjon.
Ne turmixoljuk össze, hagyjuk, hogy a krémben gyümölcsdarabok maradjanak.
Kóstoljuk meg. Édesítsük, ha szükséges, alaposan keverjük el benne a vaníliát és a kardamomot, ha használunk. Várjuk meg, amíg langyosra, de nem hidegre hűl.
5. Rétegezzünk egy keveset a pite aljára a félretett lekvárból.
Halmozzuk rá a krémet, a krém tetejét is kenjük meg vékonyan lekvárral.
A hold alakúra szeletelt nektarinokat mártsuk citromlébe, hogy ne barnuljanak. Szórjunk rá egy evőkanál kókusz- vagy más karamellizálódó cukrot, esetleg grillezzük meg a szeleteket (grillezés nélkül is jó), díszítsük vele a piténk tetejét, szórjunk rá durvára őrölt kesudiót.
Jó étvágyat!
A nektarinos krémpite recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
MÉG TÖBB RECEPT ITT: piték | édességek, desszertek