Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Kapros kölespite recept

Kapros kölespite vegán recept bulkshop növényi alapú plantbased    Kapros kölespite vegán recept bulkshop növényi alapú plantbased

Igazi klasszikus vegánul újragondolva

Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba beilleszthető sütemény.

bulkshop magyar vallalkozas
Most van az igazi, harsogóan zöld, csokros kapor szezonja. Régen, még mindenevőként gyakran sütöttünk kapros túrós pitét, mindig nagyon nagy keletje volt.


Most elkészítettük az ízében és konzisztenciájában is rendkívül hasonló vegán, gluténmentes változatát. A pitekérget riszliszt felhasználásával készítettük, a túrót kölessel helyettesítettük. Nagyon finom és nagyon kapós lett ez is. Hamar el is fogyott, azóta már elkészítettük zabpelyhes pitekéreggel is. Most a rizslisztes kéreg hozzávalóit adjuk meg, a hozzávalókat a mércés bögréinkkel mértük, de a leírásban megadjuk mérleggel kimérhető mennyiségben is.

Hozzávalók a kapros kölespite kérgéhez

12.5 dkg (1/4 bögre, 2,5 dl-es) rizsliszt
5.5 dkg (1/4 bögre) tápióka keményítő
7.5 dkg (kicsit kevesebb, 1/2 bögre) burgonyakeményítő
1 kávéskanál konjac liszt
2-3 evőkanál cukor*
10 dkg növényi margarin lehűtött állapotban
3-4 evőkanálnyi növényi tej (kókusztejet használtunk)
1 csipet himalája só

A kapros kölespite töltelék hozzávalói

1 bögre jól megfőtt köles
1 maréknyi mazsola (elmaradhat)
3 bögre kókusztej / más növényi ital
1 biocitrom reszelt héja és leve
3-4 evőkanálnyi nagyon kevés vízben feloldott porcukor / eritritol / más fehér cukorpótló**
2 kávéskanál vaníliakivonat
1 csokor kapor + a díszítéshez
1 dl növényi habkészítmény / kókuszkrém / csicserihab
2 kávéskanál agaragar 1.5 dl vízben (növényi tejben) felfőzve**
1 csipet só
 

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»

ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»

 

A kölespite elkészítése

1. Előkészületek
Főzzük meg a kölest háromszoros mennyiségű kókusztejben. Tegyük hozzá a maréknyi mazsolát is. Főzzük egy kicsit túl, ragacsosra. A megfőtt kölest fedjük be, ha langyosra hűlt, nagyvonalúan, botturmix segítségével törjük meg, de semmiképpen ne sima péppé. A választott porított cukrot is most adjuk hozzá, hogy a még langyos kölesben fel tudjon oldódni, ne ropogjon majd a fogunk alatt fogyasztáskor. Hagyjuk teljesen kihűlni.
2. Készítsük el a pitekérget.
Készítsük el a rizslisztből és a keményítőkből, a konjaklisztből a lisztkeveréket. A konjak liszt azért kell hozzá, hogy a tészta jól formázható, nyújtható legyen. Ha nincs konjak lisztünk, 1 kávéskanál xantálgumit vagy útifű maghéjat használjunk.
A lisztkeverékhez adjuk hozzá a hűtött margarint és gyorsan morzsoljuk össze a lisztkeverékkel.
Adjuk hozzá a cukrot, növényi tejet és a parányi sót.
Gyúrjuk össze a tésztát. Lágy, jól formázható, nyúlékony tésztát kapunk, amelyet könnyedén, vékony rétegben belenyomkodhatunk a piteformába. A tésztát rizsliszttel megszórt deszkán el is lehet nyújtani, ha úgy akarjuk. (Mi csak belenyomkodtuk a formába).
10 percre tegyük a hűtőbe.
10 perc után tegyük 170 fokra melegített sütőbe és 10-12 percig süssük. Vigyázzunk a sütéssel. A vékony pitekéreg hamar megsül, de ez a színén nem látszik. Ez egy kifejezetten fehér kéreg, nem kell, hogy megpiruljon. A kezünkkel, tapogatással győződjünk meg róla, hogy a piténk már nem nedves tapintású. Ha túlsütjük, a kéreg száraz, kevésbé élvezhető lesz.
3. Míg a pitekéreg sül és hűl, készítsük el a tölteléket. Reszeljük le a citromhéjat, csavarjuk ki a citrom levét, adjuk a köleshez, tegyük bele a vaníliát is.
Vágjunk apróra 4-5 szál kaprot, keverjük a töltelékhez.
Ha használunk a töltelék szilárdításához agaragart, tegyük fel 1.5 dl vízbe főni és sűrűsödésig kavargassuk, főzzük (1-2 perc).
Az agaragart - ha használunk -  adjuk a köleshez, jól keverjük el benne .
Verjük fel a habot, keverjük a kölestöltelékhez.
A tölteléket tegyük a pitekéregbe, díszítsük a tetejét vágott kaporral és hűtsük néhány órát tálalás előtt.

Megjegyzések

*A kéreg elkészítésénél célszerű hagyományos cukrot használni, mert a vékony kéreg az eritritoltól száraz lehet. Kókuszcukor vagy növényi szirup is megfelel, de ez esetben számoljunk a tészta elszíneződésével. Ha szirupot használunk, kevesebb növényi tej kell a tészta összeállításához.

**A töltelék szilárdításához azért használunk agaragart, hogy a piténk hűlés után nagyon jól szeletelhető legyen. A sűrű kölestöltelék enélkül is finom, csak kevésbé csinosan szeletelhető.

Jó étvágyat!

bulkshop webáruház

Kapros kölespite vegán recept bulkshop növényi alapú plantbased

Kapros kölespite vegán recept bulkshop növényi alapú plantbased


A kapros kölespite recept 
hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban

 

TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED

 

MÉG TÖBB RECEPT ITT:  PITÉK  |  édességek, desszertek  

 

bulkshop recept


                                                                                   TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA

Keresés