Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Gőzgombóc recept

   
Vegán életmódba illeszthető főétel vagy desszert.

Egy közkedvelt, lekvárral töltött, kelt tésztát vegánosítottunk. Többféleképpen is elkészítettük. Az eredeti, hagyományos változat tojással és tejjel készül ugyanis. Ezt a pillekönnyű tésztát elkészítettük tojáspótló porral és anélkül is. Alig volt különbség. Talán a tojáspótló nélkül készült változat még könnyebb, még lazább, még könnyebb volt. A gombócokat a Bulkshopban kapható Farine Speciale, 00-ás, kitűnő minőségű pizzalisztből sütöttük. Ebben a lisztben ismét, sokadszorra nem csalódtunk. Fantasztikusan könnyű vele bánni, a belőle készült tészta pedig utánozhatatlanul könnyű és kelt lesz.

A képen látható változatot frissen készült eperdzsemmel töltöttük, de a hagyományos változatokat szilvalekvárral töltik leggyakrabban. Kis áztatással, turmixolással és egy percnyi forralással, pillanatok alatt lehet szilvalekvárt készíteni aszalt szilvából.

Az eperlekvár elkészítésére a poszt végén javaslatot teszünk.

Hozzávalók 4 hamburgerzsömle nagyságú vagy két nagyobb cipónyi gombóc elkészítéséhez
25 dkg pizzaliszt / 00-ás minősítésű süteményliszt
2 dkg friss élesztő
5 dkg olvasztott kókuszzsír + a kenéshez
1 dl növényi tej (mi kókusztejet használtunk)
5 dkg cukor / kókuszcukor / barna cukor
1 kávéskanál Orgran tojáspótló + 2 evőkanál víz (nyugodtan elhagyható)
1 csipet
Darált dió, mandula vagy mák a szóráshoz

A szilvalekvár hozzávalói
2 marék megmosott és kevés meleg vízben áztatott aszalt szilva

Az eperlekvár hozzávalóit és elkészítésének linkjét lásd a recept alatt.


Elkészítés

1. A hozzávalókból az élesztő felfuttatása után készítsünk nagyon jól kidolgozott tésztát. Langyos hozzávalókkal dolgozzunk.
2. Fóliával letakart edényben kelesszük duplájára. (30-40 perc)
3. A megkelt tésztát osszuk 4 illetve, ha nagy gombócokat akarunk 2 részre.
4. Lisztezett deszkán lapítsuk ki a tésztákat és helyezzük a közepükbe a tölteléket. Csomagoljuk be batyuvá és a csomagolt résszel lefelé helyezzük el a deszkán / lisztezett tálcán és ismét kelesszük 30 pernyi időt, míg ismét duplájukra nőnek.
5. Kenjük meg a tetejüket kókuszzsírral és gőz fölött főzzük 25 percet.
Ha nincs gőzölős edényünk, a képeken láthattok kezdetleges, de hatékony megoldásokat. Mi egy lábas fölé helyeztünk egy lukacsos pizzasütőlapot, arra raktuk a gombócokat, majd egy üvegtállal lefedtük.
A nagyobb gombócokat egy fém kenyeres kosárban helyeztük a gőz fölé.
A lényeg, hogy főzés közben le kell a gombócokat takarni és 20 percig nem szabad felemelni a fedőt, különben a gombóc összeesik.
A mindenen túlnövő mesebeli rizs semmi ahhoz képest, amennyire a gombócok megnőnek. A mieink sajnos össze is nőttek.
6. A kész gombócok tetejét újra kenjük meg olvasztott kókuszzsírral, szórjuk meg valamilyen mag vagy diódarálmánnyal.

Az eperlekvár hozzávalóit és elkészítését lásd:
Eperzsele
Eperdzsem

Nézzétek meg más kelt tésztáinkat is.
Sütőben sült kürtőskalács

vegán életmódba illeszthető lepénykenyér
Görög fánk
Sós perec és foszlós kalács 

Jó étvágyat!







A gőzgombóc recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:      
 

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés