Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Gluténmentes mézes krémes vegánul recept


Egy klasszikus karácsonyi sütemény vegánosítva, búzaliszttől mentessé téve is nagyon finom tud lenni. Az alább következő sütemény mézes is, krémes is, puha is, omlós is, könnyű is.

gluténmentes
tojásmentes
tejmentes
répacukor mentes
vegán

A mézes lapok elkészítése ugyan kis türelmet és önbizalmat igényelt, de megoldottuk. Alább a kipróbált technikát írjuk le, hogy hibátlanul meg tudjátok oldani ti is.

Ennek a nagyon finom süteménynek a receptjét egy olyan ismerőstől kaptuk, aki már 35 évvel ezelőtt is gluténmentesen kellett hogy etesse a kislányát súlyos bőrproblémákat okozó gluténintoleranciája miatt. Picit korszerűsítettük a receptet, de alapjaiban megegyezik az eredetivel.

A hozzávalók 18×25 centiméteres tepsiben sütött 4 lapos krémeshez elegendőek vagy egy hagyományos sütőtepsiben készített 3 lapos sütihez.

Hozzávalók a tésztához

30 dkg darált dió (mandulával is működik, nem próbáltuk még ki, de szerintünk mandulaliszttel is elkészíthető)
15 dkg rizsliszt
12-15 dkg méz
1 csomag sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 facsarásnyi citromlé
1.5 dl növényi tej (mi kókusztejet használtunk)
1 teáskanál mézes kalács fűszerkeverék vagy csak fahéj

(
A mézes krémes elkészítésénél gluténmentes hozzávalókat használtunk. A valóban gluténérzékenyek minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)



Elkészítés

1. Mindenekelőtt rajzoljuk körbe a tepsink alját és vágjunk sütőpapírból 4 darab akkora lapot, mint a tepsi alja.  Szükségünk lesz egy ötödik papírra a nyújtáshoz is. Ha ezt megtesszük, semmi problémánk nem lesz az egyébként ragadós tészta kinyújtásával.
2. A hozzávalókat gondosan keverjük össze.
Ragadós tésztát kapunk, amit emeljünk ki a tálból rizsliszttel meghintett deszkára és gyengéden sodorjunk belőle egy vastagabb tésztahengert.
3. A hengert osszuk és vágjuk 4-felé, de egy kis tésztát tegyünk félre, ezzel fogjuk majd a mézes lapokat foltozgatni, javítgatni, igazítgatni.
4. Az első laphoz a tésztát tegyük az egyik levágott sütőpapír közepébe és enyhén nedves kezünkkel lapogassuk a papír nagyságára. Amikor már nem tudjuk tovább lapogatni, tegyünk a tésztára egy másik sütőpapír darabot és azon keresztül nyújtófával egyengessük tovább a papír nagyságára. Ha szükség van rá, a sarkoknál foltozgassuk, javítgassuk ki egy kicsit a félretett tésztából.
5. Az elkészült, papírra hengerelt tésztalapot papírostól emeljük be a tepsibe és 150 fokos sütőben süssük 15-20 percig, de inkább 20-ig. Várjuk meg, míg megbarnul. Nem kell félnünk, 150 fokon nem ég meg. Ha jól megsül a mézes lap könnyebben tudunk majd a töltésnél bánni vele.
6. Amíg a lap sül, készítsük el a következő még nyers lapot, vagyis a levágott sütőpapír lap méretére igazítsuk / nyomkorásszuk rá a tésztát. A műveletet természetesen mind a négy lapon végezzük el. (lásd a képeket)
A kisült lapokat a sütőpapíron hagyjuk kihűlni és egészen a sütemény töltéséig ne vegyük le onnan.

A krém elkészítése:

Hozzávalók
1 liter növényi tej
3 púpos evőkanál kukoricakeményítő
4 púpos evőkanál eritritol + esetleg 1-2 evőkanál növényi szirup
1 mokkáskanál őrölt citromhéj
vaníliakivonat
10 dkg növényi margarin / kókuszzsír (az eredeti recept szerint 20 dkg margarin kellene hozzá, de mi nem akartuk a krém zsírtartalmát ennyire megnövelni, 10 dkg margarinnal is nagyon szépen megkeményedett).

Elkészítés

1. A kukoricakeményítőt, az eritritolt és az őrölt citromhéjat oldjuk fel kevés növényi tejben.
2. A többi tejet forraljuk fel.
3. Amikor felforrt a tej, habverővel keverjük bele a keményítős oldatot. Folytonos keverés mellett újra felfőzzük.
4. Langyosra hűtjük.
5. A margarint alaposan kikeverjük és fokozatosan hozzákeverjük a keményítős krémet.

A sütemény töltése

1. Az első kihűlt mézes lapot felemeljük a sütőpapírral együtt és „fejjel lefelé” belefordítjuk a tepsi aljába, hogy a sütilap úgymond „pofára essen”. Lehúzzuk róla a sütőpapírt. Rárétegezzük a kihűlt töltelék negyedét.
2. A következő lapot az előzőeknek megfelelően „fejjel lefelé” ráfordítjuk a sütőpapír segítségével a töltelékre és lehúzzuk a papírt. Töltjük. Ezt megismételjük még kétszer.
3. A végén 15 dkg olvasztott csokoládéval megkenjük. Mi kész csokit használtunk és azt az olvasztáskor 1 dl növényi tejet és 1 mogyorónyi növényi margarint adtunk hozzá.

Jó étvágyat!




A gluténmentes mézes krémes vegánul recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés