Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Diós lencsével töltött portobelló gomba recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető főétel.

A képeken látható töltött gombához az adta az ötletet, hogy hatalmas portobelló gombakalapokat vettünk az egyik nagy élelmiszer áruházban.

A gomba töltelékeként szolgáló diós lencsét már többször is elkészítettük, igaz nem töltelékként, hanem lencsefasírtként, burgerként. Úgy is nagyon finom, ízletes, sokféle körettel felszolgálható, húshelyettesítő étel. Így gombába töltve azonban nem csak alakilag változik, hanem íze, zamata is egészen más lesz, a gomba nem csak az aromáját adja az ételhez hozzá, hanem egyúttal egy kis elegáns, ünnepi hangulatot is kölcsönöz neki.

Maradék kukoricapuliszkára ültettük a töltött gombákat, úgy sütöttük meg. A kukoricadara nagyon jól felfogta a gomba sülés közben keletkező levét, át is vette a gomba aromás ízét, ezzel egy plusz ízt és köretet is adott az egyébként is finom ételünkhöz.

Hozzávalók 4 főre

4 nagy portobelló gombakalap / csiperke is jó

A töltelékhez:

1 löttyintésnyi étolaj
1 közepes nagyságú, felkockázott hagyma
3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 közepes nagyságú sárgarépa reszelve
1/2 kaliforniai paprika vagy 1 egész kápia
1 mokkáskanál bors
1 kávéskanál pizza fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom)
2 evőkanál inaktív étkezési élesztősörélesztő (el is maradhat)
1 nagy evőkanál paradicsompüré
1.5 csésze jól megfőtt lencse
2 púpozott evőkanál őrölt dió / kendermag, napraforgómag, akár mandula is jó
Himalája só ízlés szerint (kóstolgassuk)


Elkészítés

1. Az előkészített hozzávalókból gyúrjunk egy képlékeny, sűrű masszát, amelyet a gombafejekbe halmozunk. (Lásd a képeket!) A töltelék készítésekor vigyázzunk, hogy ne hozzunk létre homogén, turmixolt masszát, úgy az igazi, ha a töltelék rusztikus, darabos, az imitt-amott szétnyomkodott lencseszemek és a paradicsompüré összefogják annyira a tölteléket, hogy nem esik szét.
2. A megtöltött gombafejeket ráállíthatjuk főtt rizs, kukoricapuliszka, krumplipüré alapra is, de önmagukban is megsüthetjük egy jól kiolajozott tepsiben.
3. Sülés közben egyszer-kétszer kenjük át a tetejüket étolajjal.
A gombák nagyságától és a töltelék vastagságától függ, hogy mennyi ideig sül. Általában 25-30 perc alatt van kész. 180 fokon, légkeveréssel sütöttük.

Jó étvágyat!





A diós lencsével töltött portobelló gomba recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban                                  

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés