Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Zöldséges árpagyöngy és mézes-datolyás gersli recept

      
Az árpagyöngy igen értékes, mégis kevésbé népszerű táplálék.
Az interneten fellelhető számos leírás kiemeli, hogy a gabonák közül az árpa a legnagyobb nyomelemtartalmú.

Tápanyagokban, rostokban nagyon gazdag, mégis nagyon könnyen emészthető, vitamintartalma magas, jót tesz a belső szerveknek, nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a vércukor és koleszterinszintet.

Az alábbiakban egy sós és egy édességként/desszertként is ehető étel receptjét közöljük, mind a kettőt egy alapreceptből kiindulva készítettük. Az alapreceptben az árpagyöngy főzésének alaptudnivalóit írjuk le. Az elkészített alapételből aztán nagyon sok minden lehet: levesbetét, kása, árparizottó, belekeverhetjük a kenyerünk tésztájába, süteménytésztákba.

Alaprecept

Hozzávalók

1 bögre árpa          
3-szoros mennyiségű folyadék (lehet víz, lehet növényi tejjel kevert víz, lehet tisztán növényi tej.)
1 kávéskanál , ha nem édes ételt készítünk



Elkészítés

1. Az árpagyöngyöt egy szitán keresztül, folyó vízben alaposan, többször mossuk át.
2. Tegyük egy tálba és öntsük rá a háromszoros mennyiségű folyadékot.
3. Fedjük le és 8-12 órára, de legalább egy éjszakára hagyjuk magára.
4. Áztatás után az áztatólevet nem kell leöntenünk, feltehetjük benne főni az árpát.
Ha elég ideig áztattuk 15-20 perc alatt - lassú tűzön,mire elfővi a levét -  meg is fő.
Ha nem áztattuk be az árpát, akkor is elkészíthető az étel, de úgy legalább egy órán át fő puhára.
Az árpagyöngy akkor igazán jó, ha megkóstolva jó puha, de kicsit roppanós marad.
5. A gabonaételeket általában a főzés legvégén kell sózni. Ha sós ételhez használjuk tovább a főzés végén kavarjunk el benne egy kávéskanál sót.
Ha édes ételt készítünk elegendő egy csipet só.
Hűtőben 3-4 napig eltartható, ha nem használjuk fel egyszerre vagy azonnal.
Mi édes és sós ételt is készítettünk az alapból úgy, hogy a főtt árpánkat elfeleztük.

Zöldséges árpa

Hozzávalók

Főtt árpagyöngy
1 csomag (45 dkg) bármilyen mirelit vagy friss aprított zöldség
1 kávéskanál saját készítésű fűszersó.
1 evőkanál kókuszolaj vagy 2 evőkanálnyi bármilyen étolaj (A Bulkshopban kapható bármelyik)

Elkészítés


1. Az egyik legegyszerűbb árpából készíthető étel, ha van a hűtőnkben egy adag főtt árpagyöngyünk egy mirelit zöldségből kókuszolajon vagy a Bulkshopban kapható bármelyik étolajon pároljuk meg a zöldséget, csak néhány percig, nem kell teljesen puhára. Fűszerezzük kedvünk szerint. Legegyszerűbben úgy készíthetünk fűszersót magunknak, ha a szárított fűszereinkből dobunk egy-egy csipettel a kávédarálónkba és összedaráljuk  sóval. (szárított petrezselyem, oregánó, pici zsálya, kömény stb)
2. Egy tepsi alját kenjük ki kókuszolajjal vagy más étolajjal. Keverjük össze az árpát és a párolt zöldséget, öntsük a tepsibe és süssük össze közepes meleg sütőben 20-25 percig.
Már kész is a laktató, igazi vegán étel.

Mézes-datolyás gersli vaníliapudinggal

Hozzávalók a gerslihez

1 adag főtt árpagyöngy
10-15 szem datolya
1-2 evőkanál méz (elkészíthető kókusz vagy barna cukorral, eritriollal is)
1 nagy marék vegyes dió és magféle (mi áztatottat használtunk)
1 csipet só
1 mokkáskanál fahéj
½ mokkáskanál szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt gyömbér

Hozzávalók a pudinghoz
0,5 liter növényi tej pl. kókusztej (2 bögre víz, két evőkanál kókusztejpor)
2-4 evőkanál eritriol (a kókusz vagy nádcukor is jó, csak az a pudingot kissé barnára színezi)
1 hatalmasra púpozott evőkanál kukoricakeményítő
2 tojás sárgája (a vegánok pici kurkumával színezhetik a pudingjukat)
1 mokkáskanál vanília

Elkészítés
1. A datolyát alaposan mossuk meg és daraboljuk össze. A magokat, dióféléket is összetörhetjük, de csak durvára, éppen-éppen.
2. A főtt árpagyöngyöt forrón használjuk fel vagy melegítsük meg. Dobáljuk, szórjuk bele a hozzávalókat és jól kavarjuk össze. Ha elég meleg az árpa a datolya és a magok finoman megpuhulnak benne.
3. Hagyjuk állni.
4. Készítsük el a pudingot

Egy kevés növényi tejben keverjük el csomómentesre a keményítőt.
Habverővel keverjük habosra az eritriolt és a tojások sárgáját.
Forraljuk fel a növényi tejet, tegyük bele a vaníliát is.
Folytonos keverés mellett csurgassuk hozzá az oldott keményítőt.
A besűrűsödött masszát vegyük le a tűzről és még forrón, állandó, alapos keverés mellett csurgassuk bele lassan a tojások kikevert sárgáját.
Tálaljuk a datolyás-mézes gersli mellé.

Jó étvágyat!

  

A Zöldséges árpagyöngy és mézes-datolyás gersli receptek hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.