Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Tökpite recept

   
Gluténmentesen, sütés nélkül elkészíthető, vegán életmódba beilleszthető desszert.

Nehéz ellenállni annak, hogy a most bőségesen elérhető sütőtökből süteményt készítsünk mi is, pedig tele van az internet töksütemény receptekkel, videókkal. Azon is el kell gondolkodni, ha már mi is töksüteményt sütünk, ne hasonlítson a másokéhoz, egyedi, ránk bulkshoposokra jellemző legyen, ne legyen bonyolult, ne legyen drága, szépen lehessen fényképezni. Hát ennyi mindennek kéne megfelelnie egy süteményreceptnek, ami felkerül az oldalunkra.

Úgy döntöttünk, hogy most nem is sütünk, hanem sütés nélkül rakunk össze egy pitét. Ez azért annyiban nem felel meg a valóságnak, hogy a tököt előtte meg kell sütni, legfeljebb nem a sütikészítés napján vagy órájában. Ehhez az édességhez ugyanis kihűlt állapotában használjuk fel, akár az előző napról megmaradt, a konyhapulton hervadozó vagy a hűtőben várakozó sült tököt.

Elkészítése könnyű, elrontani nem lehet.

Hozzávalók egy közepes nagyságú tortaformához vagy tepsihez

1.5 bögre vegyes mag / dióféle durvára őrölve*
1 nagy evőkanál kókuszzsír
1-2 evőkanál barna- / kókuszcukor / szirup / eritritol (mi szőlősziruppal készítettük**)
1 kávéskanál vanília
1 kávéskanál fahéj
1 mokkáskanál szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 mokkáskanál őrölt kardamom
szükség esetén kevés langyos víz
**ha nagyobb a tepsink vagy vastagabb kérget szeretnénk a képen látottnál, nyugodtan tegyünk még hozzá egy fél bögre apróbbra őrölt zabpelyhet

Hozzávalók a krémhez

2 bögrényi sült tök
1/2 bögrényi (lehet több) áztatott kesudió
1/2 bögrényi barna- / kókusz- / más cukor, cukorpótló (kevesebb, több)
2 evőkanálnyi növényi szirup (mi szőlőszirupot használtunk)
1 lime leve
1 kávéskanál agaragar
1.5 deciliter kókusztej*** / más növényi tej
1 deciliter felvert kókuszhab vagy 1/2 konzervdoboznyi habbá vert csicseriborsó leve / más növényi hab
1 csipet
2 kávéskanál vanília
1 kávéskanál fahéj / tökfűszer
1 mokkáskanál őrölt kardamom

Hozzávalók a csokiréteghez

1 tábla (10-12 dkg) étcsokoládé kevés növényi tejben vagy kókuszzsírral felolvasztva


Elkészítés

1. A választott magokat, dióféléket őröljük meg, semmiképpen ne lisztté, inkább kissé szemcsés legyen.
Az őrleményhez tegyünk kókuszzsírt és minden mást is, alaposan dolgozzuk össze. Ha zabpelyhet is használunk - részben, hogy szaporítsuk a kérget, részben, hogy olcsóbb legyen a keverék - szükség lehet még fél evőkanálnyi kókuszzsírra, vagy néhány evőkanálnyi meleg vízre. A kéreg hozzávalóinak nem kell összeállnia, morzsalékos maradhat. (Ha zabpelyhet is használunk, azt lehetőség szerint őröljük apróbbra, de ne lisztté.)
2.  Ezt a magmorzsalékot nyomkodjuk a tepsink aljába úgy, hogy az oldalakra is jusson, a tepsi oldalán felemelkedő kéreg legyen. Díszítésként hagyjunk egy maréknyi morzsalékot, amit majd a sütink tetejére szórunk.
3. Tegyük a hűtőbe amíg a krémet elkészítjük.
4. Áztassuk be forró vízbe a kesudiót. (legalább 15 percre)
5. A krémhez először a kókusztejben elkevert agaragart forraljuk fel 1-2 percig. Az agaragar csak felforralva tudja kifejteni zselésítő hatását.
6. A tűzről levéve keverjük hozzá az édesítőket és a fűszereket.
7. A leszűrt kesudiót az agaragaros folyadékkal együtt turmixoljuk meg.
8. Öntsük át egy tálba és botturmix segítségével a tökkel is turmixoljuk össze.
9. A simára kevert krémet halmozzuk a kéregre, olvasztott csokival kenjük be a tetejét és hűtsük legalább 5 órányi időt, hogy jól szeletelhető legyen.

Megjegyzések:
* A kéreg olcsóbban is elkészíthető, ha a magok / diók helyett akár fele részben zabpelyhet használunk. A Bulkshopban kapható gluténmentes zabpehely is.
**Mi a Bulkshopban kapható szőlősziruppal váltottuk ki a sokkal drágább juharszirupot. A szőlőszirup feleannyiba kerül és édesítő értéke nagyon jó, íze szuper finom, kellőképpen ragacsos, teljes értékűen helyettesít más, drágább szirupokat.
*** Mi CHAOKOH márkájú kókusztejet használunk, ennek 70%-a kókuszkivonat, 18%-os zsírtartalmú, nagyon jó minőségű, a Bulkshopban kapható termék.

Jó étvágyat!









A tökpite recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban                                 

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés