Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Tökmézes keksz recept

Növényi alapú, vegán tökmézes keksz recept bulkshop    Növényi alapú, vegán tökmézes keksz recept bulkshop

Mézédes, finom tökből készült keksz

Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető puha, édes keksz.

bulkshop magyar vallalkozas

A képeken látható puha, édes, aromás kekszeket azért neveztük „mézesnek”, mert ízük szinte megegyezik a valódi mézzel készített sütemények, kekszek ízével és illatával. Ezeket a kekszeket azonban nem mézzel készítettük, tésztájuk sem hagyományos búzalisztből készült. Elkészítésükhöz méz helyett szirupot, liszt helyett gluténmentes zabpelyhet, mandulalisztet és a mézeskalácsokra jellemző fűszerezést használtunk.

Ízük és illatuk alapján kicsit már előrevetítik a Karácsonyt, tökéletes helyettesítői lehetnek a karácsonyi ünnepre gyakorta készített hagyományos alapanyagokból készített testvéreiknek.

Sütésükkel azonban nem kell Karácsonyig várni, a kekszek könnyen elkészíthetők, szinte elronthatatlanok, tésztájukat nem kell nyújtani, kiszaggatni, a pulton vagy a hűtőben árválkodó, kimaradt sült tök darabokat is fel lehet használni hozzájuk. A kekszek puhák, napról-napra finomabbak - már ha marad belőlük. Kávéhoz, uzsonnára, a gyerekek uzsonnás dobozába is kitűnő, strapabíró, magunkkal hurcolható.

A gluténmentes lisztkeverékekből készült legtöbb társukhoz hasonlóan a tetejük sütés közben megreped, ez azonban nem ront az ízükön. Fahéjas cukorféleségbe forgatva, csoki- vagy cukormázzal lehet rajtuk csinosítani, de az ízük ezek nélkül is finom.

A receptben leírt lisztkeverék nem csak kekszek, hanem brownik, tortalapok, édes kenyérféleségek, muffinok alapjául is szolgálhat.
 

A tökmézes keksz hozzávalói

1.5 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz / 1 tojásnak megfelelő tojáspótló feloldva
1 bögre (2,5 dl) sütőtökpüré (23 -25 dkg)
15 dkg gluténmentes zabpehely apróbbra őrölve*
15 dkg mandulaliszt / őrölt mandula / a keksz fele ennyi mandulaliszttel is megsüthető, ez esetben több zabpehely szükséges **
3 evőkanál olvasztott kókuszzsír
5-6 evőkanálnyi szőlő- / datolya- / más növényi szirup
1 egész csomag sütőpor
1/4 mokkáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál narancslé / almaecet
1/2 bio narancs reszelt héja (elmaradhat, nekünk sem volt)
1 kávéskanál vaníliakivonat / aroma
2 kávéskanálnyi vegyes fűszer: fahéj, szegfűszeg / kardamom, pici szerecsendió / mézeskalács-fűszerkeverék / tökfűszer keverék
1/2-1 dl kókusz- vagy más növényi tej (a tök nedvességtartalmától függően)
1 csipet himalája só
 

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»

ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»

 

A tökmézes keksz elkészítése

1. Előkészületek:
A sütőt 180 fokra melegítsük elő.
Keverjük be a lentojást / tojáspótlót.
Egy hagyományos sütőtepsi alját béleljük ki papírral.
Ha használunk narancshéjat, reszeljük le, a narancslevet nyomjuk ki.
A hozzávalókat mérjük ki.
2. A liszteket keverjük össze, a kókuszzsírt morzsoljuk el.
3. Adjuk hozzá a sütőszereket, keverjük el a liszttel alaposan.
4. Tegyük a lisztekhez a tökpürét és alaposan morzsoljuk, keverjük el azt is.
5. A növényi tejen kívül tegyünk hozzá minden mást is és dolgozzuk össze.
6. Most lehet látni, hogy mennyi tej szükséges a tésztához. Ez erősen függ a tök nedvességtartalmától. A tészta állaga puhán, vizes kézzel éppen-éppen csak formázható legyen, semmiképpen ne legyen guríthatóan kemény. Ha nem formázható, kiszaggathatjuk kanállal, de tehetünk még hozzá kevés zabpehelylisztet is.
Vizes kézzel görgessünk belőle nagyobb diónyi halmokat és tegyük a tepsibe.
A tepsiben lévő kekszeket nyomjuk szét kicsit az ujjunkkal, de csak finoman, éppen-éppen, maradjanak körülbelül fél centi magasak.
Körülbelül 18 perc alatt sülnek meg. Ha megfordítunk egyet, jól látszik az alján, hogy picit megbarnult. A kekszek a sütőből kivéve még puhák, hűlés közben még szilárdulnak.

Megjegyzések
*A kekszek csak zabpehelylisztet használva is megsüthetők, ízük azonban így változik, de mindenképpen finom lesz.
**A mandula vagy mandulaliszt felével is megsüthető egy olcsóbb variáció, viszont akkor a zabliszt mennyiségét kell megemelni.

Jó étvágyat!


bulkshop webáruház

Növényi alapú, vegán tökmézes keksz recept bulkshop

Növényi alapú, vegán tökmézes keksz recept bulkshop
 

A tökmézes keksz recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.

TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED

 

MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK  |  KEKSZEK  

 

bulkshop recept


                                                                                         TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA

Keresés