A képeken látható kekszeket nem csak azért érdemes elkészíteni, mert igen finomak, hanem mert nagyon egyszerűen elkészíthetők és lényegében elronthatatlanok.
A tahinitől jellegzetes ízűek, a zabpehelytől kicsit rusztikusak.
A kekszek hozzávalót és elkészítését mi egy gyermekzsúron tanultuk, a gyerekek és a felnőttek is egyaránt imádták.
Mi két módon is elkészítettük a kekszeket. Aszerint, hogy van-e otthon éppen almaszószotok vagy nincs, ti is két lehetőség közül választhattok. Ha nincs almaszósz, válasszátok az egyszerűbb megoldást.
Ha van almaszószotok otthon, készítsétek azzal. Így egy picit puhább kekszet tudtok sütni, de konzisztenciájában mindkét változat inkább ropogós, szárazabb, nem nedves keksz.
A sütőtől is függően, nagyon hamar kisülnek. A sülési idejük függ még a keksztészták vastagságától, de összességében 8-10 perc alatt készen vannak. A sütőből kivéve még puhának tűnnek, de hűlés közben megszilárdulnak. Alapvetően, ha az aljuk pirulni kezd, készen vannak. A kissé sültebb kekszek is finomak. A kevésbé sültek is ehetők.
Végtelenül strapabírók, hurcolhatók, csomagolhatók, kávéba, csokiba mártogathatók, lekvárral, mogyorókrémmel, nutellával összeragaszthatók.
A tahinikeksz hozzávali - az egyszerűbb változathoz
(körülbelül 20 keksz)1 bögre apróbbra őrölt zabpehely
1 bögre tahini
1 bögre kókusz- vagy más barnacukor
1 csipet só
1 kávéskanál vanília
1 kávéskanál sütőpor
1/4 bögre víz vagy növényi tej
Bónusz: A masszába keverhetünk még apróra tördelt csokoládét is.
Hozzávalók az almaszószos változathoz
(körülbelül 20 keksz)A hozzávalók ugyanazok, csak a tésztába keverjünk bele 2 evőkanál almaszószt is. (Mi DM-eset használtunk.)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A tahinikeksz elkészítése
Az elkészítés módja mindkét változat esetében ugyanaz.1. A zabpelyhet őröljük kissé finomabbra, de semmiképpen ne lisztté.
2. A hozzávalókat keverjük össze.
3. A masszát tegyük be a hűtőbe fél órára, hogy a zabpehely kissé megszívja magát és a massza könnyebben formázható legyen. (Ez a művelet el is maradhat).
4. Egy papírral bélelt tepsire nedves kézzel rakjunk kisebb halmokat vagy formázzunk golyókat.
5. Egymástól viszonylag messze helyezzük el a kekszeket, mert sülés közben nem őrzik meg golyóalakjukat, hanem elterülnek és összenőnek. Persze akkor sincs baj, ha kicsit összenőnek, majd a hűlés után, az összenövések mentén széttördeljük őket.
6. Legyünk résen. 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt sülnek.
7. Várjuk meg, amíg kihűlnek, mert a forró kekszek még puhák. Mire kihűlnek keksszé szilárdulnak.
Jó étvágyat!
A tahinikeksz recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: kekszek | sütemények