A lekváros derelye hozzávalói
1/2 kg főtt, tört krumpli20 dkg zabpehelyliszt
1 tojásnak megfelelő tojáspótló
1 kávéskanál só
Őrölt eritriol vagy nádcukor vagy kókuszcukor
1 mokkáskanál fahéj
1 csésze kesudió vagy dió vagy mandula
Tetszés szerinti lekvár a derelyék töltéséhez.
A képen látható derelyéket szilvalekvárral töltöttük. A leírás végén a bulkpraktikáknál leírjuk, hogyan lehet gyorsan, ha szükségünk van rá szinte azonnal szilvalekvárt készíteni.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A lekváros derelye elkészítése
1. Főzzük meg héjában a krumplit és megtisztítás után nagyon alaposan törjük össze. Igyekezzünk, hogy minél kevesebb krumpligöböcske maradjon benne.2. Várjuk meg, amíg kihűl a tört krumpli. A tört krumplit előző nap is elkészíthetjük.
3. Őröljük meg robotgépben a magot, amelyet a derelyék bundázásához használunk. A képen látható derelyék dióbundásak, de nagyon finom kesudiós bundában is.
4. A kihűlt krumplit, a zabpehelylisztet és a tojást alaposan keverjük össze, ha túlságosan puhának és ragadósnak éreznénk, keverjünk még hozzá pici lisztet.
5. Lisztezett kézzel, egy liszttel meghintett tálcára lapogassunk kör alakú, tenyérnyi átmérőjű lapocskákat.
6. A lapocskáink közepébe tegyünk egy kiskanálnyi lekvárt, majd hajtsuk a tésztákat derelyeformára.
7. Míg a derelyéket készítjük forraljuk fel a vizet, amelybe teszünk egy kávéskanál sót.
8. Tegyük a derelyéket a forrásban lévő vízbe, de ne mindet egyszerre, inkább két-három részletben főzzük ki, nehogy összeragadjanak.
Amikor felúsznak a víz tetejére még fél percig főzzük tovább őket, szűrőkanállal vegyük ki őket a vízből és egyenesem a darált magkeverékbe dobjuk bele, kicsit rázogassuk, gyengéden forgassuk meg őket. A zabpehelylisztből készült tészta sérülékenyebb, mint a hagyományosan készült búzalisztes párja, gyengéden kell vele bánni.
9. Tálaláskor fahéjas porcukorral szórjuk meg.
Bulkpraktika
Ha nincs otthon szilvalekvár, de szívesen ennénk vagy használnánk valamilyen ételbe, pillanatok alatt készíthetünk.
2 bögre aszalt szilvát alaposan mossunk meg és áztassuk be annyi forró vízbe, amennyi alaposan ellepi. Ha ráérünk és nem kell sürgősen a lekvár, nem muszáj, hogy az áztatóvíz forró legyen, ilyenkor kézmeleg vízben, de hosszabb időn át áztassuk a szilvát.
Ha a szilvák megpuhultak öntsük le róluk a felesleges áztatóvizet és robotgépben turmixoljuk meg, máris kész a lekvár.
Jó étvágyat!
A lekváros derelye magbundában recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PUDINGOK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA