Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Krumplis zabgombócok sajtszószban recept

   
A krumplis zabgombóc egy nagyon egyszerű, nagyon olcsó, puha, nudlira emlékeztető ízű, hétköznapi étel, amely akár kimaradt krumpliköretből is elkészíthető. Gluténmentesen elkészíthető, vegán főétel

Nagyanyáinktól úgy tanultuk, hogy egy jó krumplis gombócban (ilyen a szilvás is), 1:3 arányban viszonylik egymáshoz a krumpli és a liszt. Mármint 1 kg krumplihoz 30 dkg liszt dukál. Mi ezt az arányt megtartottuk a zabpehelylisztes változat esetében is és nem csalódtunk.

Ha ti elkészítitek ezt az ételt, azt javasoljuk, hogy legyetek bátrabbak, mint mi és gyúrjatok a gombóc tésztájába fűszereket, akár szárítottakat, akár frisseket. Kár, hogy ezt mi nem tettük.

Az elkészítendő sajtszószt készíthetitek napraforgómag felhasználásával is, úgy lényegesen olcsóbb. A sajtos szószhoz turmixoljatok még főtt zöldségeket, répát, borsót, karfiolt, brokkolit.

Igen. Az alább következő recept csak egy alap, amit ti nyugodtan és kedvetekre tovább bővíthettek. Mindentől, amit még használtok egyre jobb és jobb lesz.

Hozzávalók a gombócokhoz

60 dkg főtt, tört krumpli
20 dkg zabpehelyliszt

ízlés szerint zöld vagy szárított fűszerek



Hozzávalók a sajtszószhoz:

1 bögre áztatott kesudió/napraforgómag
1 kávéskanál fokhagymapor
2 evőkanál tápiókaliszt
1.5 evőkanál inaktív étkezési élesztő
1 lapos kávéskanál só (vagy ízlés szerint)
1 kávéskanál almaecet
3/4 csésze meleg víz
1 kávéskanál füstölt paprika

(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)

Elkészítés

A gombócok elkészítése:

1. A krumplit, a zabpehelylisztet és a fűszereket gyúrjuk össze, formázzunk belőlük gombócokat.
2. A gombócokat sós vízben főzzük ki.
3. Kifőzés után tegyük őket a sajtszószba.

A sajtszósz elkészítése:

1. Előző este áztassuk be a kesudiót vagy 1 órányi időre áztassuk forró vízbe.
2. Minden hozzávalót tegyünk bele a turmixba és turmixoljuk simára.
3. A turmixból öntsük át egy serpenyőbe és állandó keverés mellett melegítsük addig, amíg a tápiókaliszttől besűrűsödik.
Tálaljuk a szokásos köretekkel, rizzsel, batátával, párolt zöldségekkel.

Jó étvágyat!




A krumplis zabgombócok sajtszószban recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.