Az összes rontott, szakadt, kiszáradt palacsintakísérletet a bulkshopos fiúk ették meg, mostanában elég sokat. Ők nem panaszkodtak, az esztétikai jellemzők nem nagyon érdekelték őket, legalábbis azt mondták, hogy szeretik a kissé cafrangos palacsintákat (is).
De ezek most sikerültek, kétszer is megsütöttük egymás után, hogy biztosak legyünk benne.
Kétféle palacsintareceptet is leírunk. Próbáljátok ki!
A végeredmény:
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
répacukor mentes
vegán
Az elkészítések leírásánál adunk néhány nagyon fontos, betartandó szabályt, hogy nektek is hibátlanul sikerüljön.
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán feltüntetett információkat is.)
Három lisztből kevert palacsinta:
Azért erre a három lisztre esett a választásunk, mert a rizsliszt szinte önmagában, tojás nélkül is képes összefogni a tésztát és nagyon jóízű, a csicserilisztből önmagában is lehet palacsintát sütni, az amarántliszt szintén nagyon jóízű és puhítja a a palacsintát.
Hozzávalók 12-13 palacsintához
10 dkg rizsliszt10 dkg csicseriborsó liszt
5 dkg amaránt liszt
6 dl növényi tej (mi rizstejet használtunk)
1 mokkáskanál szódabikarbóna + 1 kis kanál citromlé
1 csipet só
1 dl étolaj (vagy olíva olaj, szőlőmag olaj) a tésztába
kókuszzsír vagy étolaj a sütéshez
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Palacsinták elkészítése
1. A hozzávalókat keverjük össze.2. Fontos: A megkevert tésztát pihentessük 1.5 - 2 órát.
Ha az állás után a palacsintatésztát nagyon sűrűnek ítélnénk hígítsuk vízzel (evőkanalanként adjuk hozzá a vizet), de a szokásosnál kicsit sűrűbb tészta legyen belőle.
3. A kiolajozott, felmelegített palacsintasütő közepére mérjünk egy merőkanálnyi mennyiséget, várjunk egy pillanatot míg a tészta elterül, majd forgassuk kicsit körbe a sütőt, hogy a tetején lévő tésztaréteg is lefolyjon.
4. Fontos: A palacsintát a közepes hőmérsékleten süssük, sokkal több ideig, mint a hagyományosat. A gluténmentes lisztből készült palacsinták lassan sülnek. Akkor fordítsuk meg csak, amikor a palacsinták szélén már szépen látszik, hogy az alja megpirult, a szélek szép pirosas-barnák. A megfordított palacsinták is szinte egyenletesen barnás-pirosak.
5. Megfordítás után a palacsintákat már csak rövid ideig kell sütni, ez az oldaluk már nem lesz piros. Nyugodtan hagyhatjuk őket sápadtan is.
6. Fontos: Ha az első palacsinta kisütésénél azt tapasztalnánk, hogy a kisült palacsinta száraz, adjunk még hozzá még 1-2 evőkanál olajat.
7. Fontos: A megsült palacsintákat fedjük le egy tányérral.
Bulkpraktika
Mi van akkor, ha a palacsintánk fordításkor kicsit elreped? Hát semmi. Foltozzuk be a repedést egy kevés tésztával és süssük kicsit tovább a palacsintánk alját, míg a folt megszilárdul/elmattul.
Mi spenótos töltelékkel töltöttük, de minden más szaftos töltelékkel is finom.
Túrós vagy túrójellegű édes töltelékkel is nagyon ízletes.
Csicserilisztből kevert palacsinta
Hozzávalók 5-6 palacsintához
10 dkg csicseriborsó liszt
1 dl növényi tej/tejszín + 1 dl víz
3 evőkanál étolaj
csipet só
1-2 evőkanál eritritol (ha édes palacsintát akarunk)
Elkészítés
1. A hozzávalókat keverjük össze.
2. Fontos: hagyjuk néhány órát állni.
3. Ne süssünk hatalmas, egész serpenyőt kitöltő palacsintákat, hagyjunk a serpenyő szélén helyet a megfordítás megkönnyítéséhez.
4. Az elkészítésére minden más szabály, amit a három lisztes palacsintánál leírtunk vonatkozik.
Jó étvágyat!
A gluténmentes vegán palacsinták recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: PALACSINTÁK | KENYEREK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA