Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Gluténmentes vegán palacsinták


A sokadik kísérlet után sikerült olyan tojás nélküli palacsintákat sütnünk, amelyek könnyen megfordíthatók, sütés után repedés nélkül feltekerhetők, puha állagúak. 

Az összes rontott, szakadt, kiszáradt palacsintakísérletet a bulkshopos fiúk ették meg, mostanában elég sokat. Ők nem panaszkodtak, az esztétikai jellemzők nem nagyon érdekelték őket, legalábbis azt mondták, hogy szeretik a kissé cafrangos palacsintákat (is).

De ezek most sikerültek, kétszer is megsütöttük egymás után, hogy biztosak legyünk benne.

Kétféle palacsintareceptet is leírunk. Próbáljátok ki!

A végeredmény:
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
répacukor mentes
vegán

Az elkészítések leírásánál adunk néhány nagyon fontos, betartandó szabályt, hogy nektek is hibátlanul sikerüljön.

(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán feltüntetett információkat is.)


Három lisztből kevert palacsinta:


Azért erre a három lisztre esett a választásunk, mert a rizsliszt szinte önmagában, tojás nélkül is képes összefogni a tésztát és nagyon jóízű, a csicserilisztből önmagában is lehet palacsintát sütni, az amarántliszt szintén nagyon jóízű és puhítja a a palacsintát.

Várható költségek: hozzávetőlegesen: 400-410 Ft

Hozzávalók 12-13 palacsintához
10 dkg rizsliszt
10 dkg csicseriborsó liszt
5 dkg amaránt liszt
6 dl növényi tej (mi rizstejet használtunk)
1 mokkáskanál szódabikarbóna + 1 kis kanál citromlé
1 csipet
1 dl étolaj (olíva, szőlőmag) a tésztába (olíva olaj boltjainkban kapható)
kókuszzsír vagy étolaj a sütéshez



Elkészítés

1. A hozzávalókat keverjük össze.
2. Fontos: A megkevert tésztát pihentessük 1.5 - 2 órát.
Ha az állás után a palacsintatésztát nagyon sűrűnek ítélnénk hígítsuk vízzel (evőkanalanként adjuk hozzá a vizet), de a szokásosnál kicsit sűrűbb tészta legyen belőle.
3. A kiolajozott, felmelegített palacsintasütő közepére mérjünk egy merőkanálnyi mennyiséget, várjunk egy pillanatot míg a tészta elterül, majd forgassuk kicsit körbe a sütőt, hogy a tetején lévő tésztaréteg is lefolyjon.
4. Fontos: A palacsintát a közepes hőmérsékleten süssük, sokkal több ideig, mint a hagyományosat. A gluténmentes lisztből készült palacsinták lassan sülnek. Akkor fordítsuk meg csak, amikor a palacsinták szélén már szépen látszik, hogy az alja megpirult, a szélek szép pirosas-barnák. A megfordított palacsinták is szinte egyenletesen barnás-pirosak.
5. Megfordítás után a palacsintákat már csak rövid ideig kell sütni, ez az oldaluk már nem lesz piros. Nyugodtan hagyhatjuk őket sápadtan is.
6. Fontos: Ha az első palacsinta kisütésénél azt tapasztalnánk, hogy a kisült palacsinta száraz, adjunk még hozzá még 1-2 evőkanál olajat.
7. Fontos: A megsült palacsintákat fedjük le egy tányérral.

Bulkpraktika

Mi van akkor, ha a palacsintánk fordításkor kicsit elreped? Hát semmi. Foltozzuk be a repedést egy kevés tésztával és süssük kicsit tovább a palacsintánk alját, míg a folt megszilárdul/elmattul.
Mi spenótos töltelékkel töltöttük, de minden más szaftos töltelékkel is finom.
Túrós vagy túrójellegű édes töltelékkel is nagyon ízletes.

Csicserilisztből kevert palacsinta

Várható költségek: hozzávetőlegesen 300 Ft

Hozzávalók 5-6 palacsintához

10 dkg csicseriborsó liszt

1 dl növényi tej/tejszín + 1 dl víz
3 evőkanál étolaj
csipet só
1-2 evőkanál eritritol (ha édes palacsintát akarunk)

Elkészítés

1. A hozzávalókat keverjük össze.  

2. Fontos: hagyjuk néhány órát állni.
3. Ne süssünk hatalmas, egész serpenyőt kitöltő palacsintákat, hagyjunk a serpenyő szélén helyet a megfordítás megkönnyítéséhez.
4. Az elkészítésére minden más szabály, amit a három lisztes palacsintánál leírtunk vonatkozik.

Költségek részletesebben

10 dkg csicseriliszt 104 Ft
10 dkg rizsliszt 43 Ft
5 dkg amaránt liszt 60 Ft
1 dl étolaj körülbelül 200 Ft
1 dl növényi tej körülbelül 150 Ft

Jó étvágyat!




A gluténmentes vegán palacsinták recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés