Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Eperzselé recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető pohárdesszert.

A piacokon már kapható a mi éghajlatunkon termő, korai, mézédes eper. Még nagyon drága, de talán, mire ez a recept megjelenik megfizethetővé szelídül. A spanyol, görög import eper viszont ilyenkor lesz sokkal olcsóbb, mi ezt az édességet még import gyümölcsből készítettük.

A képeken látható édességet könnyű elkészíteni, nagyon finom, könnyű, dekoratív befejezése lehet egy kiadós ebédnek. Jó választás uzsonnára, kávéhoz, vendégvárónak is.

Az alábbi pohárdesszertet citruspektinnel zselésítettük, de szuper módon elkészíthető agaragarral is. Nem vegán étrenden élők zselatint is használhatnak a kocsonyás konzisztencia eléréséhez.

Az egyes gyümölcsök saját pektintartalmától is függ, hogy a zselésítéshez mennyi pektint használunk, de talán jó iránymutatásként, hogy 1 kilogramm magvazott, összenyomott, turmixolt gyümölcshöz 6 gramm-nyit keverjünk.

Agaragarból általában egy 2.5 deciliteres bögrényi turmixolt, pürésített gyümölcshöz 1 kávéskanálnyi elegendő, ha nem szeletelhető zselét szeretnénk készíteni. Ha a gyümölcskocsonyát szeletelni is szeretnénk, tegyünk bele fél kanállal többet.

A citruspektin nagyon könnyen csomósodik, ezért mindig a darabolt gyümölcshöz keverjük, de még egyszerűbb, ha a választott édesítőhöz adjuk hozzá és abban keverjük és oldjuk fel. Az agaragar nem kényes, könnyen oldódik.

Hozzávalók 4-6 nagy adaghoz

1 kilogramm eper
4 evőkanál vagy kevesebb / több eritritol / xilitol / más fehér cukor / cukorpótló
6 gramm citruspektin
növényi hab / kókuszhab / csicseriborsóhab / lenfehérjéből készült hab*



Elkészítés

1. Az epret mosás és tisztítás után alaposan mixeljük meg.
2. Egy sűrű szitán átnyomva, szűrjük ki belőle a magokat.
3. A választott cukorféleségben keverjük el alaposan a pektint és oldjuk fel a gyümölcsturmix egy részével, majd adjuk az egészhez.
4. Közepes lángon kevergetve főzzük 3-4 percig.
5. Rétegezzük tálalópoharakba habbal. Az egyes eperzselés rétegeket jó, ha rövid ideig hűtjük, könnyebben megáll rajuk a hab.

*Habkészítés:
A rétegzéshez / díszítéshez többféle növényi habot is használhatunk.
Vásárolhatunk tisztán növényi zsírokból készült habalapot.
A lehűtött kókuszkrém megkeményedett felső rétegéből verhetünk habot. Borkővel stabilizálhatjuk.
A főtt, leszűrt csicseriborsó levéből borkő hozzáadásával szintén jó állagú habot verhetünk.
Lenmagfehérjéből szintén borkő hozzáadásával készíthetünk habot.

Megjegyzés:
Mi mindig tartunk a hűtőben lenfehérjét, ebből bármikor tudunk habot készíteni. Gyakorta tojásként is ezt használjuk a süteményekben.
A lenfehérje elkészítését lásd: Lenhab készítése 

Jó étvágyat!




Az eperzselé recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:     

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés