A képeken látható növényi „sajtokat” banánvirágból készítettük. Méltóak arra, hogy tejből készült testvéreiket helyettesítsék, a növényi táplálkozásban kiváltsák, mert igen ízletesek, kiadósak. A képeken látható, három, különféle ízesítésű „sajtrudat” egy doboz konzervből készítettük.
A banánvirág kitűnő alapanyag
Rendkívül sokrétűen ízesíthető és felhasználhatóMég új Magyarországon. A Bulkshopban is csak nemrég kapható.
A banánvirág a banángyümölcsök alatt található lila, vízcsepp alakú bimbó, virág.
A délkelet ázsiai és indiai konyha kedvelt alapanyaga. Nyersen vagy főzve is felhasználható. Alapanyagként használják salátákban, currykben, ragukban, levesekben.
Kiváló vegán húshelyettesítő
Jó forrása az A és a C vitaminnak, található benne E-vitamin is.
Az ásványi anyagok közül kiemelkedik a kalcium, vas, foszfor, réz, magnézium, kálium tartalma. Gazdag forrása a fenolsavaknak, csersavaknak, flavonoidoknak és más antioxidánsoknak, melyek védik a szervezetet az oxidatív károsodásoktól.
100g banánvirág CSAK 51 kalóriát tartalmaz, ezzel hozzájárulhat a különféle diéták kialakításához, a gluténmentes, szójamentes, laktózmentes étrendhez is
Mi most elkészítettünk egy alapsajtot és ezt az alapot ízesítettük, gazdagítottuk, díszítettük tovább. A receptben szereplő ízesítések csak javaslatként szolgálnak. Valójában csak a fantáziánk szab határt a további ízesítésnek. Tehettünk volna bele aszalt datolyát, aszalt szilvacsíkokat, áfonyát, de akár folyékony füsttel, füstölt paprikával, csiliszósszal és még sok minden mással is ízesíthettük volna.
Fóliába tekertük és rúdformájúra alakítottuk őket, de ti természetesen bármilyen sajtformába tehetitek az elkészült masszát.
Készítsétek el a ti saját variációitokat és osszátok meg velünk az ötleteiteket.
Hozzávalók az alapsajthoz
1 banánvirág konzerv2.5 dl + 1 dl növényi tej
2 púpozott evőkanál inaktív élesztőpor / sörélesztő
2 kávéskanál agaragar
1 evőkanál kukorica- / tápiókakeményítő
2 evőkanálnyi citromlé
1 mokkáskanál hagymapor
1 kávéskanál fokhagymapor
1 lapos kávéskanál só / esetleg több, kevesebb
A céklás változathoz:
Az alapreceptben leírt hozzávalók, csak itt a plusz 1dl növényi tej helyet 1 dl céklalevet használunk, amelyhez 1 kávéskanálnyi tormát turmixolunk.
A friss fűszernövényekkel ízesített változathoz apróra vágott koriander, petrezselyem- és zellerlevelet adtunk és ebbe a keverékbe forgattuk is.
A szárított fűszernövényes változathoz kávédarálóval megőrölt pizza fűszerkeveréket használtunk.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A banánvirágsajt elkészítése
1. A 2.5 dl növényi tejben keverjük el az agaragart és a tűzhelyen legalább 2 percig forraljuk, mert az agaragar csak felfőzés után tudja kifejteni zselésítő hatását.2. Amíg az agaragar forr, oldjuk fel 0.5 dl-nyi tejben a keményítőt.
3. Nyissuk ki a konzervet és csepegtessük le.
4. Amikor az agaragar megfőtt, minden hozzávalót tegyünk a turmixba és turmixoljuk össze. Ez a művelet botturmix segítségével is jól elvégezhető. Ha a turmix nehezen vinné a masszát, adjuk hozzá még a megmaradt 0.5 dl-nyi tejet vagy a céklás esetében a céklalevet.
5. Az összeturmixolt masszát tegyük vissza a tűzhelyre és éppen csak addig melegítsük újra, amíg a keményítőtől érezhetően sűrűbbé válik.
6. A masszát harmadoljuk, negyedeljük el és ízlésünknek megfelelően vagy a képeken látott módokon ízesítsük, gazdagítsuk tovább.
7. Tegyük az elkészült masszát folpackkal bélelt formázótálkákba vagy tekerjük fóliába. A meleg vagy langyos massza még nehezen formázható és feltekerhető, ha rúd alakú sajtokat szeretnénk formázni, várnunk kell, amíg a massza közel szobahőmérsékletűre hűl.
Nézzétek meg más, banánvirágból készített receptjeinket is.
Jó étvágyat!
A hozzávalók kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA SAJTOK | KENYEREK | Növényi fehérjék