Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Zabkeksz recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán, omlós, édes szárazkeksz.

Nem ez az első zabkeksz recept, amelyet megosztunk veletek, de az biztos, hogy az egyik legfinomabb. Elkészítése egyszerű, a hozzávalókat csak össze kell gyúrni, vegán életmódba beilleszthetők és gluténmentesen is elkészíthetők.

Különleges ízüket, zamatukat az adja, hogy elkészítésükhöz mogyoróvajat és datolyamelaszt használtunk. Mindkettő igen jó áron és jó minőségben kapható a Bulkshopban. A datolyamelasz kiváló édesítő, lényegesen olcsóbb is, mint sok más növényi szirup, rendkívül egészséges, megőrzi a datolya összes beltartalmi értékét, különleges, nagyon finom ízt kölcsönöz a vele készült ételeknek. Sötét színű, sűrű, mint a méz. A krémes mogyoróvaj jól összefogja tojás nélkül is a süteményt, nem beszélve a fantasztikus aromájáról, amely összeadódik a datolyamelasz ízével.

Mi aszalt áfonyával és kókuszreszelékkel is gazdagítottuk a tésztát, de áfonya helyett tehettek bele más, aprózott, aszalt gyümölcsöt is, esetleg dió és magfélét is. Tényleg nagyon különleges és finom. A kisült kekszeket kicsit kisminkeltük, hogy ne csak finomak, hanem mutatósak is legyenek, egyik felüket olvasztott csokoládéba, majd kávédarálóban kissé megőrölt kókuszreszelékbe mártottuk. A smink jól áll ugyan a kekszeknek, kicsit ünneplősebbé teszi őket, de a kekszek e nélkül a szépítés nélkül is finomak, strapabíróak, hurcolhatók, omlósak és ropogósak is egyszerre.


Hozzávalók egy nagy, hagyományos méretű sütőtepsihez

1.5 bögre apróbb szemű zabpehely
0.5 bögre zabpehelyliszt
0.5 csésze aszalt áfonya / más apróra vágott aszalt gyümölcs / mazsola
2/3 bögre kókuszreszelék
1/4 kávéskanál szódabikarbóna
3/4 kávéskanál sütőpor
1 nagy facsarásnyi citromlé / almaecet
1 csipet himalája só
fűszerek: amit szerettek: fahéj, szegfűszeg, kardamom, vanília, mindenből egy kevés
3 evőkanál mogyoróvaj (kapható boltjainkban)
2 evőkanál lágy vagy olvasztott kókuszzsír
3 evőkanál datolyaszirup
3 evőkanál kókuszcukor / más cukorféleség
2 lentojás: 2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz, 5 perc pihentetés



Elkészítés

1. Minden hozzávalót tegyetek egy tálba és alaposan gyúrjátok össze. Kicsit morzsálódós és darabos lesz a massza, hiszen a hozzávalók is olyanok. Mégis, ha túlságosan morzsálódna, nyugodtan tegyetek hozzá evőkanalanként kevés vizet vagy növényi tejet.
2. Gyúrjatok a masszából tetszés szerinti nagyságú golyókat, aszerint, hogy nagyobb vagy kisebb kekszeket akartok sütni. A képen látható kekszek kifejezetten nagyok. A gyúrt golyókat a két tenyeretek között lapítsátok el. Helyezzétek el papírral bélelt tepsiben őket. A kekszek a sütőben még kicsit nőni fognak.
3. A kekszek nagyságától is függ a sütés ideje, de nagyjából 12-15 perc alatt megsülnek 180 fokon. A sütőből kivéve még továbbszilárdulnak. Kicsit süssétek világosabbra, mint a képen látottak. Legkönnyebb úgy dönteni arról, hogy megsültek-e, hogy egy kekszet megfordítva, megnézitek, hogy az alja kissé megbarnult-e.
4. Tetszés szerint díszítsétek fel a kekszeket, étcsokival, kókuszreszelékkel. Díszítés nélkül is finomak.

Jó étvágyat!





A zabkeksz recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.


A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.