x
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Vegán csokirolád recept

   
Vegán életmódba illeszthető, de hagyományosan is elkészíthető tortadesszert.

Régóta kísérletezünk egy tojás nélkül is megsüthető és feltekerhető, roládként tálalható tortadesszerttel. Ez a mostani az egyik kísérletünk eredménye és azért osztjuk meg veletek, mert azon túl, hogy valóban feltekerhető, nagyon finom is. Könnyű krémmel töltött, cseppet sem nehéz, vajpuha, szinte elolvadt a szájban. Mi Orgran tojáspótló porral készítettük. Sok kísérletezés után ez jött be leginkább. Használatával olyan piskótaszerű alap tud készülni, amely feltekerhető, megtölthető. A Bulkshopban kapható nagyon jó minőségű pizzalisztet (Farinata speciale) használtuk hozzá.
Természetesen ez a sütemény tojással is elkészíthető, azok, akik fogyasztanak tojást, nyugodtan készítsék azzal a tésztáját.

Hozzávalók 15 szelethez

Hozzávalók a piskótához:
1/2 bögre pizzaliszt (Farina speciale) / süteményliszt
1/4 bögre kakaó
1/2 bögre kókuszcukor / más cukor
4 kávéskanál Orgran tojáspótló + 8 evőkanál víz / más tojáspótló / 4 tojás
1 kávéskanál instant kávépor (nem okvetlen)
2 evőkanál olaj (mi rizsolajat használtunk)
1 csipet
1/2 csomag sütőpor
0.5-1 deciliter növényi tej (mi mandulás rizstejet használtunk)

Hozzávalók a krémhez
0.5 liter növényi tej
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
1 tábla (10 dkg) étcsokoládé (kapható boltjainkban)
2 evőkanál bármilyen cukor / cukorpótló / datolyamelasz / szirup
1 kávéskanál instant kávé (nem okvetlen)
3 kávéskanál agaragar
1 bögre kesudió / mogyoró / dió
2 evőkanál kakaópor a szóráshoz



Elkészítés

1. Előkészületek.
Egy közepes nagyságú tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A kesudiót áztassuk be forró vízbe vagy, ha szárazon használjuk fel, őröljük meg.
Készítsük el a tojáspótlót: 4 kávéskanál tojáspótló port keverjünk össze 8 evőkanál vízzel.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. A piskótalap elkészítése:
Keverjük össze a száraz a liszteket és a cukron kívül minden más száraz összetevőt.
Keverjük össze az előre beáztatott tojáspótló port a cukorral és keverjük a lehetőségek szerint habosra. Adjuk hozzá az olajat és azt is keverjük el benne alaposan.
A száraz és a tojáspótlós keveréket öntsük össze. Evőkanalanként adjunk hozzá annyi növényi tejet, hogy lágy, nem folyékony, de nem is formázható tésztát kapjunk.
A tésztát simítsuk egy papírral bélelt tepsi aljába vékony rétegben. Nagyon fontos, hogy a tepsit béleljük ki papírral, mert ennek a segítségével tekerjük majd fel a süteményt roláddá.
Süssük a tésztát 12-15 percig. A sütési idő függ attól, hogy a masszát milyen vastagon terítettük el a tepsiben. Tegyünk tűpróbát és tapogassuk is meg a sütemény felszínét, száraz tapintásúnak kell lennie, amikor kivesszük a sütőből.
Várjunk néhány percig, hogy a sütemény hűljön, majd papírral együtt emeljük ki e tepsiből és a papír segítségével tekerjük fel.
Várjunk, amíg a rolád langyosra hűl.
3. Készítsük el a krémet.
A kukoricakeményítőt oldjuk fel kevés növényi tejben.
A kesudiót a lehető legkevesebb vízben turmixoljuk meg, vagy szárazon őröljük meg.
A maradék növényi tejet és az agaragart keverjük össze és forraljuk fel.
A feloldott kukoricakeményítőt óvatosan, lassan, állandó keverés mellett adjuk a felforrt tejhez és sűrítsük be.
Vegyük le a tűzről és még melegen keverjük el benne a csokit és a kávét.
Keverjük el benne a megőrölt / turmixolt kesudiót és a választott cukrot.
A krémet langyosra hűtsük ki.
4. Nagyon óvatosan görgessük ki a roládot a papíron. Ne dobjuk el a papírt, hagyjuk a kigörgetett tésztalap alatt, szükségünk lesz rá az újratekerésnél. Nem baj, ha a tésztalap imitt-amott kissé megreped. Tapasztalatunk szerint csak a belső felületen repedezik meg kissé, kívül a piskótalap ép marad, de, ha nem, akkor is a papírunk segítségével feltekerhető lesz a töltelékkel együtt is.
5. Összeállítás:
Kenjük meg a krém 2/3 részével a tésztalapot és a papír segítségével újra tekerjük fel.
A megmaradt krémet kenjük a feltekert roládra kívülről.
Szórjuk meg a roládot alaposan kakaóporral.
A süteményt a papírral együtt emeljük át a tálalótálcára és csak most, nagyon óvatosan távolítsuk el a papírt alóla.
Díszítsük tovább a tortaroládot. Tálaljuk.

Jó étvágyat!





A vegán csokirolád recept 
hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:    

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés