Hozzávalók 4 nagy palacsintához
20 dkg rizsliszt (vagy személyenként 1 púpozott evőkanállal)
4 dl kókusztej vagy máktej vagy más növényi tej
1 tojás
1 mokkáskanál só
1 kávéskanál kurkuma vagy céklapor/céklalé vagy spenótpor , attól függően, hogy milyen színű palacsintát szeretnénk sütni. A képen látható palacsintákat kurkumáva színeztük sárgára.
1-2 evőkanál olaj ( szőlőmag vagy lenmag vagy napraforgó ) - el is hagyható
kevés kókuszzsír a palacsinták sütéséhez
Palacsintatöltelékként bármilyen zöldséget használhatunk, a képen létható palacsintákat tejszínes spenóttal töltöttük meg.
Elkészítés
A hozzávalókból a kókuszzsír kivételével keverjünk a szokásos módon palacsintatésztát.
1. Először a tojást üssük fel, szaporítsuk meg kevés tejjel, keverjük bele a rizslisztet és a sót, használunk olajat azt is most keverjük bele a tésztába.
Ebben a fázisban kell belekeverni az "ételfestéket" is. ( kurkumát, spenótport, céklalevet/céklaport. Ha céklalevet használunk, azt számítsuk be a
hígító folyadék mennyiségébe, annyival kevesebb tejet használjunk.
A maradék tejjel és, ha szükséges esetleg még pici vízzel hígítsuk a tésztát.
2. Kókuszzsíron süssük ki a palacsintákat. Várjuk meg türelmesem, amíg az alja megsül, a fordításkor nehogy elszakadjjon a palacsintánk.
A képen látható spenótos töltelék receptje
1 csomag mirelit spenót
1-2 evőkanál szőlőmag/napraforgómag olaj
1 kávéskanál glutamátmentes ételízesítő
Ha nem sós ételízesítőt használunk egy kiskanál só
2-3 gerezd fokhagyma vagy 1 kávéskanál fokhymapor
1 evőkanál kókusztejpor
1 púpozott kávéskanál kukoricakeményítő
1 evőkanál élesztőpor (ha van) - el is hagyható
Elkészítés
1. A spenótot olvasszuk ki és egy szitán csepegtessük le.
2. Pároljuk rövid ideig a spenótot. Párolás közben adjuk hozzá az átnyomott fokhagymát/fokhagymaport és az ételízesítőt. Ízlésünk szerint sózzuk meg.
3. Amíg a spenót párolódik készítsünk habarást a kókusztejporból és a kukoricakeményítőből kevés víz hozzáadásával. A habarást elkészíthetjük a kukoricakeményítőből más növényi tejjel is, ekkor viszont nem kell vízzel hígítani. Akik nem vegánétrend szerint étkeznek használhat tejszínt, tejfölt.
4. A habarást folytonos keverés mellett adjuk a spenóthoz.
5. A spenótot vegyük le a tűzről és ekkor keverjük bele a spenótba a sörélesztőt is( ha akarunk használni). A sörélesztőpehelytől a töltelék finom sajtos ízt kap.
6. Töltsük meg a töltelékkel a palacsintákat.
Bulkpraktika
Palacsintasütéshez használjunk kókuszzsírt, mert az nem ég meg, nem lesz az egész konyha égett olajszagú.
Jó étvágyat!
A rizspalacsinta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.